Ahoj maminy tu pridávam info o poberani ocr
Deti ktoré chodia do škôlok majú stále narok na pandemicku ocerku buď z dôvodu uzavretia škôlky alebo ak ma rodic strach dieta dať do škôlky ostne snim doma tiež môže poberat očr 😷
Už od 28.8 je to na stranke sociálnej poistovne.
@stanulienkat presne toto je aj moj nazor. je to nespravodlive potom voci inym detom. preco skolkara mozes nechat zo strachu doma a skolaka nie? co on je menej cenne dieta len zato, ze uz je skola "povinna"? 🙂 a druha vec presne to preplacanie... no raz ked ma niekto naprdene v gatiach, nebudem mu zato platit!!! ako v tomto state je fakt vsetko naruby!
fíha, škôlka aký strašiak. Pred týždňom s deťmi v Bešeňovej alebo v Chorvátsku, od septembra mnohé matky strach, lebo škôlka. Úžasne to štát vymyslel. Po Vianociach budú obavy z čoho? Z krokodíla?
No my stym nič nespravime aj keď je to nespravodlivé voci iným deťom 😔 ja som do práce uz nastupila a mala mi chodi do škôlky keďže jej dali odklad zo školy
Ono zneužívanie systému sa už stupňuje. Dnes tu bol príspevok či môže žena ktorá poberá RP ísť aj na pandemickú OČR....takže nám to pekne graduje, mamičky z RD "nastúpia"skôr do práce aby mohli poberať pandemické OČR a zároveň RP......čo na tom, že o pár mesiacov SP nebude mať na PN pracujúcich, či na dôchodky.....hlavne že mamičky budú na pandemických OČR lebo sa boja dať dieťa do škôlky(čo na tom že denne s nimi chodia na ihrisko alebo do obchodu)....
Toto by naozaj mali čo najskôr zrušiť... pandemicka OČR len pre škôlky ktoré budú zavreté.
@miskooo1987 tiež si myslis že by to mali dať len keď sa zavru skolky a tiez by mohli aj keď sa zavru školy
fu...mňa napadá iná vec...dookola poznám viac než dosť maminiek, ktoré nastúpili po RD do práce a dieťa im nezobrali do štátnej MŠ pre nedostatok miesta....a také dieťa s rodičmi v obavách sedí doma s pandemickou OČR a vlastne v škôlke drží miesto niekomu, kto by tam reálne chodil...
Ak sa niekto tak velmi boji, tak by so to mal financovat sam a nie stat. Ak tu bude korona este dalsie 2 roky, tak co?
Chcem sa opýtať, či nemáte niekto skúsenosť s tým, že či možno povedať pandemicku OCR aj na ročné dieťa, ktoré by mohlo ist teoreticky do jasliciek a matka do práce, ak matka nepoberá na spomínané dieťa rodičovský príspevok.
Ved to osobne poznam mamicku ktorej nezobrali dieta kvoli nedostatku miesta ale DRZANE co sa boja drzia miesto a tym padom ine mamicky co surne potrebuju pracovat musia platit SUKROMNU PREDRAZENU SKOLKU ... Ked sa bojite odhlaste svoje dieta a nedzrte miesto pre rodicov deti ktore potrebuju pracovat. Tu v BA je akutny nedostatok pre deti ktorych rodicia chodia do prace a vy zo svojej vypocitavosti znemoznujete detom nastup do skolky. Odhlaste svoje deti ked sa tak strasne bojite ... a nezneuzivajte system. Mamicky chodte sa stazovat na tie co vam drzia miesta a su doma ...
@vilaamalka907 ale toto sa týka iba 5 r detí čiže predskolakov
@alana1 nie, týka sa to všetkých detí, deti navštevujúce jasle resp. škôlku sa považujú za "deti v predškoslkom veku". Už to tu bolo vo viacerých témach rozoberané, skúste pohľadať - v jednej téme dala mamina odpoveď priamo od Mihála kde položila túto otázku priamo na jeho stránke. Mihál kvôli nedorozumeniam, ktoré vznikli pozmenil poslednú vetu kde to zhrnul:
" Pandemické ošetrovné tak rodičia detí, ktoré navštevujú predškolské zariadenie, a ktoré nechali doma z obavy o ich zdravie, budú môcť čerpať najneskôr do dňa predchádzajúceho dňu, kedy bude novela uverejnená v Zbierke zákonov."
@alana1 je v predškolskom zariadení...teda v predškolskom veku (dieťa v predškolskom veku a predškolák - sú podľa Mihála dve odlišné veci) - znie to blbo, ale áno. Tá mamina mala 16-mesačného chlapca v súkr. jasliach v BB preto sa na to pýtala. Mňa to zaujíma len z legislatívneho hľadiska - aby som vedela dať relevantné info zamestnancom) Ono to ešte stále neprešlo - podľa mňa do konca septembra ani neprejde.
@meluela to ale vôbec nie je o závisti....len kopec mamičiek bolo mesiace na pandemických OČR a tí čo robili v lete si nakoniec nemohli brať ani dovolenky lebo nemal kto robiť...tie pandemické OČR sa platia z odvodov nás všetkých takže ano štve ma že sa takto zneužívajú....o chvíľu nebude na nič...
@noemikatka a nevie mi niekto odradiť ako to je keď bola moja dcéra 14 r. na test s negatívnym výsledkom ale musela byť v karanténe od 1.10 na test išla 5.10. no ich škola je ešte vždy zatvorená lebo je tam veľa deti s pozitívnym výsledkom na Covid. Tak neviem či mám nárok na OČR iba od 1.10 do 6.10. alebo od 1.10 až do otvorenia ich školy čo bude asi 12.10. alebo aj dlhšie zatiaľ sa nevie. Lebo na str. Soc.p. som čítala že ak je škola zatvorená tak nárok by som asi mala mať ak som to správne pochopila.
@gabrielkabj ale to je len pri detoch do 11r, nie nahodou?
@gabrielkabj tvoja dcéra má viac ako 11 rokov...pokiaľ nemá mentálnu poruchu resp. zdrav. postihnutie, ktoré vyžaduje aby si s ňou bola doma ako dozor - akú pandemickú očr chceš??
Našla som toto, ale asi by som sa informovala priamo v sociálnej poisťovni, či možno pediatrička bude vedieť?
Po novom sú takto nastavené možnosti čerpania ošetrovného v mimoriadnej situácii, núdzovom stave a výnimočnom stave podľa novely zákona o sociálnom poistení:
Poistenec má nárok na ošetrovné, ak
osobne a celodenne ošetruje dieťa do dovŕšenia 16. roku veku (potrebné potvrdenie pediatra, keď ide o dieťa po dovŕšení 11. roku veku) alebo
ak sa stará o dieťa do dovŕšenia 11. roku veku alebo do dovŕšenia 18. roku veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom (bez potvrdenia pediatra a bez potvrdenia hygienika či príslušných orgánov o uzatvorení školy), ak dieťaťu
bolo nariadené karanténne opatrenia alebo
ak škola/škôlka/zariadenie sociálnych služieb, ktoré dieťa navštevuje bolo rozhodnutím príslušného orgánu uzatvorené alebo
ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela alebo jej bolo nariadené karanténne opatrenie (potrebné potvrdenie lekára/hygienika) alebo
sa stará o príbuzného v priamom rade, súrodenca, manžela, manželku alebo rodiča manžela alebo manželky, ak zariadenie sociálnych služieb, v ktorom sa takejto osobe poskytuje sociálna služba ambulantnou formou alebo pobytovou formou bolo rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v ňom bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu (bez potvrdenia príslušného zariadenia).
Nárok na ošetrovné bude trvať do skončenia potreby ošetrovania, resp. starostlivosti, pričom v tom istom prípade sa v ošetrovaní, resp. starostlivosti môžu poistenci striedať.
Rodič môže čerpať ošetrovné, ak osobne a celodenne ošetruje dieťa do dovŕšenia 16. roku veku – je potrebné aby v takomto prípade pediater potvrdil potrebu osobného a celodenného ošetrovania.
Pediatri potvrdzujú rodičom dieťaťa od dovŕšeného 11. roku do dovŕšenia 16 rokov veku (15 rokov+ 364 dní), ktoré zatiaľ nejaví známky choroby, avšak vyžadujú osobné a celodenné ošetrovanie z dôvodu, že jeho mentálne alebo fyzické schopnosti mu nedovoľujú zvládnuť pobyt v domácom prostredí bez dozoru rodiča.
Potreba osobného a celodenného ošetrovania nie je u týchto detí automatická ale musí ju indikovať pediater. Ako dôvod potvrdenia potreby ošetrovania sa v zdravotnej dokumentácii uvedie diagnóza U07.2.
Za celé obdobie krízovej situácie stačí vypísať jednu žiadosť o ošetrovné pre každého rodiča (už nie je potrebné každých 10 dní vypisovať novú žiadosť).
@gabrielkabj 14 rocna nepotrebuje mat rodica doma, toboz nie ked je viac menej zdrava. ty narok na pandemicku ocr nemas. jedine keby ti pediater vypisal papier o tom, ze dcera je neschopna sa sama postarat o seba, ci ma nejaku poruchu osobnosti alebo chora a pod.
@tilko ďakujem už mám info priamo zo soc.p. Ďakujem už viem všetko čo potrebujem 🙂
Asi hlúpa otázka,narýchlo som nevygooglila..ale keď je rodič nezamestnaný,nemôže mať nárok na pandemicke osetrovne,že?😏
@oneinamillion urcite nie
@veronikaszabova vďaka, už som si fakt myslela, že osprostievam 😝
To uz prehanaju,nie? Ked nechcu dat do skolky,nech nedaju. Ale preco by sme im mali platit a dokedy? Preboha.