Dieťa v škôlke a matka na úrade práce

29. aug 2023

Ahojte, v prvom rade vám predstavím moju situáciu. Som mama, ktorá ukončila štúdium na vysokej škole a otehotnela a počas tehotenstva sa evidovala na úrade práce, kde som bola až do pôrodu. Po pôrode som poberala iba rodičovský príspevok a bola som na rodičovskej dovolenke, ktorá skončila, dieťatko nastúpilo do škôlky a ja som podala žiadosť o evidenciu na úrade práce. Vtedy som bola aj v zdravotnej poisťovni, aj v sociálnej informovať sa, aké mám povinnosti, či je treba sa odhlásiť z nejakého poistenia atď. Všetko vraj bolo ok a ja som nemusela nič riešiť. Potom ma zaevidovali na úrade práce. Dieťatko chodilo do škôlky iba na pol dňa po celý rok.
Teraz v septembri už ale nastupuje na celý deň, ja som stále na úrade práce a teraz rozmýšľam, či je treba zase obehať socialnu poistovňu a zdr. poistovňu…
Nakoľko som niekoľko krát zaregistrovala, že ak je niekto nahlásený ako osoba starajúca sa o dieťa tak môže byť dieťa v škôlke iba na 4 hodiny. Predpokladám však že ako ma evidovali na úrade práce, tak teda nie som osoba starajúca sa o dieťa a ja nemusím nič riešiť a dcéra môže kľudne byť v škôlke na celý deň.. som z toho už trošku zmätená 🤦🏻‍♀️.
Ďakujem

mamina7070
29. aug 2023

ak si ako osoba starajuca sa ondieta do 6 rokov
teda z pohladu dochodkoveho poistenia je ok aj celodenny pobyt
ale z pohladu zdravotneho poistenia len poldenny pobyt a kontroluje sa to

inak si budes musiet doplatit zdravotne poistenie cca do 100€ mesacne

ak si evidovana na UP dieta moze byt v skolke cely den a neplatis nic

iwesska
29. aug 2023

Tak bud si na urade prace a hladas si pracu,alebo tam nie si a si osoba starajuca sa o dieta do 6r a vtedy je dieta len 4h v skolke. Nemozes byt zaroven aj aj. Ked si na urade prace,tak tam moze byt cely den.

autor
29. aug 2023

Dakujem vam za odpoved, uz rozumiem 🙂

mima172
29. aug 2023

Ja som aktuálne na ÚP, čiže nie som evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r. Zvažovala som možnosti a keďže chcem, aby mala chodila do škôlky na celý deň, tak som zvolila práve evidenciu na UP, tj aktívne si hľadam prácu a malá od pondelka ide rovno na celý deň do škôlky.
Čiže otázka - si evidovaná na UP alebo si osoba starajúca sa o dieťa do 6r bez evidencie na UP? Oboje súbežne nie je možné.

mogaa
29. aug 2023

treba si zistiť na SP ako si prihlásená....či ako osoba starajúca sa o dieťa do 6rokov alebo si na UP ako nezamestnaná - to sú 2rôzne veci a nemôžeš byť obe súčasne

autor
29. aug 2023

Ja som na úrade práce… keď som podávala žiadosť na UP tak som bola aj v zdravotke, aj v sociálnej a povedala som im ze mi konci RD a idem sa evidovat na urad prace.. oni mi povedali ze je vsetko ok, ze nemusim nic riesit, tak snad sme sa vtedy pochopili…
Inak mi este napadlo, ked mi prisiel papier ze som uz zaevidovana na UP, tak to trebalo oznamit do socialnej a zdravotnej poistovne?? Nikto mi nic nepovedal ani vtedy v zdravotnej a socialnej , ani na urade prace mi k tomu nic nepovadali, takze som to neriesila..