Ahojte, neviem sa nikde dopátrať ohľadom tejto veci, a je to pre mňa skutočná dilema. Otehotnela som po zásnubách, plánovali sme svadbu ale niečo nás prekvapilo 🙂 Ja z princípu odmietam vydávať sa tehotná, chcem si svoju svadbu patrične užiť. ALE, vôbec vlastne neviem, či štát nejakým spôsobom zvýhodňuje zosobášených rodičov, alebo je to z tohto pohľadu úplne jedno? Čo daňový bonus, prípadne nejaké opletačky po úradoch, máte skúsenosti?
@caryave nie je to len o tom, skôr @moni244 myslela na to, že ak sa vám jednému z vás niečo stane, tak napr. úrady a nemocnica nie sú povinné ťa informovať o zdravotnom stave partnera, keďže na SK sa to tak berie. poznám taký prípad, kde muž mal autonehodu a jeho dlhorocnej partnerke odmietli podať informácie o jeho zdravotnom stave, lebo sa podávajú len rodine. Až keď prišla jeho mama, tak s ňou hovorili a tá je j povedala. ale toto je už skor taký hrozivý príklad, ale myslím, že na takéto a podobné veci narážala @moni244
@caryave no hlavne ulahcis "robotu" sebe. ako matka 2deti si naozaj neviem predstavit ako si svadbu uzijem do 2r veku dietata, a najma zeby som pri detoch vyhadzovala peniaze na take hluposti ako svadobne podbradnicky a ine voloviny co sa teraz modne riesia. Bola som na svadbach kde boli nevesty tehotne ( 4-6m) a nemam dojem zeby si to neuzili. Ked porodis budes rada ak sa das zdravotne dokopy ( neviem aka si stara), aby bolo dieta zdrave. ak si katolicka krst, tam hned bude problem ze ste "v hriechu" ci ako to volaju... + za mna chodit po lekaroch,uradoch a byt v postaveni slobodnej matky 😖 😖 😖 nuz som stara, mna by to ponizovalo.
@caryave ak ste manzelia tak:
- manzel ma v praci pravo na danovy bonus na dieta
- manzel ma v praci tiez (teraz si nie som ista ako sa to vola) danovy bonus, alebo nejaku odpocitatelnu polozku na manzelku
- nie je problem s priezviskom dietata
- moze si cerpat na manzelku OCR (teda paragraf, zo zakona ma narok na 7 dni)
ak nie ste manzelia:
- partner nie je pribuzny a preto napr. v nemocnici mu nemusia poskytnut ziadne info
- nemoze riesit niektore veci na uradoch, prebrat doporucenu zasielku a pod. ktore ako manzel smie
- je potrebne riesit otcovstvo a priezvisko dietata
uplatnit si danovy bonus na dieta moze partner aj ked niesu zobrati... nie o nic neprides ak pockate... Ved kopu ludi si spravilo babo a zobrati neboli... Vsetko sa da v pohode vybavit aj ked nieste zobrati
@caryave tak ak myslíš finančne, tak neprídeš o nič, ale ako sa píše vyššie, ak ste manželia, tak napr. muž má nárok na teba /OCR, paragraf/, ale napr. daňový bonus môže poberať, pokiaľ viem, aj keď nie ste manželia, ten sa vzťahuje na dieťa, čiže ak je priznané otcovstvo a po dohode bude on, ktorý ho bude poberať /aspoň myslím, ruku do ohňa nedám/. zo zdravotného hľadiska - ide hlavne o to podávanie informácií a potom tuším niekto aj cestovanie spomínal, že ak ty máš iné priezvisko ako dieťa, tak s tým býva problém, ak cestuješ sama mimo hranice.
btw...ako tehotna som si svadbu uzila omnoho lepsie ako ked dcerka uz bola na svete, tomu ver ;)
@caryave az by sa manzelovi nieco stalo mas narok na vdovsky a dieta na sirotske...az by ste sobaseni neboli nemas narok na nic ....v pripade partnerovej smrti
@moni244 moj priatel mal nehodu na motorke v lete, zhodou okolnosti som bola blizko , takze som tam bola zaroven so sanitkou. Podala som osobne informacie policii, zachranarom, nikto odo mna nepytal obciansky,ci som jehk manzelka. Povedal im, ze som jeho zena a nikto nic neriesil. Ani zachfanka, ani policajti, ani nasledne v nemocnici. Uz vidim, ako si budu pytat niekde od teba sobasny list.
pokial by si to hrala na slobodnu matku, mas narok na dlhsiu matersku, to vsak neviem ako je s uvedenim otca do rodneho listu...inak je to statu uplne jedno ci ste zosobaseni, ci nie, nemas narok na nic viac, na nic menej 🙂
Ahojte prosím Vás neviete mi poradiť som vdova manžel mal pracovný úraz mám s ním 2 deti teraz mám priateľa a čakáme spoločné dieťa neviem ako riešiť priezvisko či až sa narodí na matrike alebo musíme ešte pred narodením priznať otcovstvo ďakujem za radu
Jedina vyhoda manzelstva z ekonomicmehko hladiska je poberanie danoveho bonusu /neviem presne ako sa to vola, je to znizenie zakladov dane na nepracujuceho manzela/ a vdovsky dochodok. Sirotsky dieta dostane aj tak, rovnako ako ostatne prispevky. Zaroven si ak si nevydata poziadat o predlzenie materskej dovolenky o 3 tyzdne- dodas cestne vyhlasenie o tom, ze nebyvate v spolocnej domacnosti. Treba si zajst na matriku vybavit list o uznani otcovstva a s tym potom vybavi rodny list aj otec dietata. My sme nemali nikde ziadne problemy aj ked nie sme zobrati, nikto nas neriesil. Dnes je to uz bezny standard, a ver mi ze nas na porodnici bolo takych dost. Dokonca prisiel jeden otecko na prijem, ze jeho priatelku brala sanitka do porpdnice, co je s nou a nikto nemal ziaden problem dat mu nejake informacie kde je a co je s nou.
@najbach musis este pred narodenim ist s nim na matriku a spravit vyhlasenie o uznani otcovstva, vezmi si asi umrtny list manzela pre istotu. Odo mna chceli rozsudok o rozvode. Obaja obcianske preukazy. Tam to podpisete obaja a na zaklade toho ti v porodnici zapisu jeho priezvisko. S tym aj vybavi rodny list.
byť nezosobášení nemá nejaké extra nevýhody voči byť zosobášení ALE byť zosobášení má výhody oproti nebyť zosobášení 😎 viď napr. príspevok od @fokuska (očr a pod.)
@caryave my to riešime tak isto, danovy bonus na dieta si uplatnit otec moze, informacie ti v nemocnici tiez daju (haha,tym sa radi ludia obhanaju). Akurat,ak umrie, nemas narok na vdovske, ale existuju zivotne poistky. 🙂
My sa ideme brať keď bude mať mala tak 1,5-2 roky. Niekam ju šupneme a užijeme si to. Doteraz sme riešili byvanie atď, bolo mi luto tych peňazi.
@caryave sak im tu robotu neulahčuj ...to len sebe ju sťažíš.
Uz tu bolo x krát povedane ake su vyhody manzelstva a vyhody konkubinátu...manzelstvo jednoznačne vyhrava. Alebo si odkladaj bločky od toho čo kupuješ do spoločnej domacnosti lebo sa na teba nevztahuje BSMko..takze skor tie majetkove veci mozu byt problém, ved kto myslí dnes na smrt ked je mlady alebo na nejake rozchody ze?
@caryave Neviem prečo sa nechceš vydávať tehotná, ale z mojho pohľadu je to lepšie ako brať sa, ked má bábatko pár mesiacov. Ja som teda po porode bola pribratá, unavená, nevyspatá, neviem si fakt predstaviť vybavovať v takom stave svadbu. Máloktoré dieťa sa v noci nebudí a niektoré prespia celú noc až vo veku 2 roky. Podľa mna je to dosť nepraktické, lebo stále budeš pozerať, kde je malé, či neplače, bude ho treba nakojiť alebo nakrmit, može byť nervozne, ked tam bude veľa ľudí. V takom prípade si svadbu moc neužiješ. Ja by som sa teda vydávala radšej tehotná ako s malým dieťatkom. Ale tak je to tvoja vec, len možno si to úplne nedokážeš predstaviť, kedže ešte dieťa nemáš.
@sardinka336 a práve preto u mňa vyhráva vzťah bez "papiera" myslím na to, že to, že sa milujeme dnes nemusí platiť aj o 20 rokov a keď sa to nedaj bože stane, tak sa proste rozlúčime a hotovo, nemusím si pýtať povolenie od nejakého pánka alebo tetušky s kladivkom, že či môžme... a čo sa týka majetku, snáď 2dospelý ľudia vedia čo je koho a keď nie tak sa určite dohodnú, nikdy ma nenapadlo si odkladať bločky, lebo to som kúpila ja a to ty 😀 😀
Nikto ti nespomenul aj výhody keď nie ste zobraty...máš nárok na dlhšiu materskú,väčšiu materskú,ak by si nerobila máš nárok na nejakú dotáciu..dieťa v škôlke,v škole ulava na stravu a podobne,podrobnejšie ti vysvetlia na úrade...
jedine, co potrebujes vyriesit, je meno dietata. odporuca sa ist pred porodom na matriku (obaja, vziat so sebou OP) a spisat dohodu o mene a priezvisku..