Dieťa narodené v Španielsku II.

katyo
14. okt 2023

Milé Sk mamičky, hlavne tie, žijúce v Španielsku, obraciam sa na Vás s divnou otázkou:
Žijem a pracujem v Španielsku, nemám tu rezidenciu.
Žijem tu so svojimi 2 synmi, ktorí sú tiež Slováci, majú iba NIE.
Problém mám teraz taký,že čakám dieťa s priateľom, ktorý je ale Španiel.
A podľa tunajších zákonov, je dieťa, ktoré má aspoň 1 rodiča Španiela, automaticky Španielom tiež.
Je tu vôbec dáka možnosť, aby otec mohol ostať uznaný a moje dieťa by ostalo IBA slovenské?
Ak bude pôrod v Španielsku, tak sa nevyhnem ani tomu, aby malo dve priezviská..?
Nerada by som mala totiž takýto národnostný rozdiel medzi deťmi a v prípade vrátenia sa na Sk, chcela by som sa vyhnúť komplikáciám zo Španielskej strany rodiny dieťaťa.

vevesh
14. okt 2023

@katyo ja len k tym komplikaciam- jediny sposob zbavit sa "spanielskej rodiny", je neuviest meno otca, t.j. uviest otec neznamy a tym padom nebude mat dieta narok na spanielske obcianstvo, ani priezvisko, ale ani ty na alimenty. V opacnom pripade, ak bude otec uznany, otec a spanielska strana bude mat co-to do vychovy a miesta bydliska dietata co povedat bez ohladu na obcianstvo a priezvisko.

janinah
14. okt 2023

Aj španielske občianstvo teda ďalšie k slovenskému bude pre tvoje dieťa len výhoda .nikdy nevieš kedy sa mu to zíde v živote.Moji vnuci majú otca z kolumbia.obcianstvo dvojaké a priezvisko len jedno.Teda dcéra po vydaji si zobrala prvé z dvoch manzelovych priezvisk a toto majú aj ich deti.

lucik194
15. okt 2023

ked mas dieta s dvomi muzmi, tak hold smola

bude sa volat inak ako starsie dve

co je na tom zle, ze bude mat dve narodnosti? v buducnosti to moze byt aj výhoda, no avsak ked uz teraz rozmyslas nad takymito vecami.... nieco nie je v poriadku s vasim vztahom a v podstate nechavas si otvorene vratka.....

a argument ze nechces aby sa Ti deti nevolali rozdielne nie je argument.....

tak potom mas moznost len pri porode uviest otec neznamy

moonlight1210
15. okt 2023

@katyo Byt tebou, pozistujem si, ako nahliada spanielska strana na taketo pripady zmiesanych rodicovstiev. A tym by si sa mala riadit pri rozhodnuti.

Najskor ti ide o to, ze ak sa rozidete, aby ti dieta nemohol sudne zobrat a vynutit si, ze aj ked ty sa vratis na Svk, tak dieta ostane s nim v Spanielsku.
A na toto ti da odpoved iba to, ze si nacitas, ako dopadli take pripady na sudoch v Spanielsku.

olimuc
15. okt 2023

Priezvisko mozes dat po tebe ak on suhlasi a nemusis davat jeho, ale samozrejme musi suhlasit… dvojite obcianstvo nie je na zavadu. Vybavis mu Svk pas a cestujete ako Svk… samozrejme so suhlasom otca … inac mas len moznost neuviest do RL. Rezidenciu asi mas … neviem po kolkych rokoch je permanentna - v 2013 sa tusim davala po 5 alebo 8, ale to bolo len taka a4. Po neviem kolkych rokoch ale mozes ziadat aj obcianstvo aj ty aj deti, neviem po kolkych to bolo … ale jedina vyhoda bola, ze si sa lahsie dostala po 2008 k uveru a hypo… ak sa chces vratit na Svk … neuvadzaj radsej otca , Spanieli si na deti potrpia a bude ta nahanat kade tade.

prasiatko30
15. okt 2023

tak za prve ty más asi tiez NIE, kedze tvoje dve maloleté deti majú NIE, - a tym padom si rezidentom v spanielsku.

AD2 - pri spanielskych priezviskach mozte rozhodnut pri vpise do registra civil, ktoré priezvisko pojde prvé - cize kludne mozes dat tvoje prve a druhe otcove, musite sa na tom s otcom dietat dohodnut pred zápisom do registra civil. na SK podla toho co som pocuvala vela krát zapísu dieta len s jednym priezviskom do matriky, teda ak nie si vydata za spaniela. Neviem preco nechces ESP obcianstvo pre deti, ale jednoznacne ak sa dieta narodi v spanielsku a má jedneho z rodicov spaniela je povazovane a zapisane do RC ako spanielsky obcan.

ad3 - pokial chces dieta presidlit na slovensko po porode a po dlhsej dobe zitia v ESP, mozes mat z toho problem pokial s tym nebude súhlasit otec dietata. lebo ak dieta dlhodobo zije v spanielsku a ma centrum zaujmov v spanielsku, plus ma spanielsku narodnost po otcovi, otec moze dosiahnut to, ze ty sa nebudes moct prestahovat na SK aj s jeho dietatom. ak sa vystahujes aj napriek tomu tak je to unos dietat a moze ziskat custodia otec. - vid el caso de Juana Rivas - kde otec bol talian a matka spanielka, deti dlhodobo zili v taliansku a ked matka sa chcela prestahovat do spanielska tak nakoniec dali za pravdu otcovi.

kiki68
15. okt 2023

@katyo Spanielsko je krajina EU, dieta bude mat ak je uznany otec dvojite obcianstvo do 18 rokov, potom sa musi rozhodnut iba pre jedno. Obcianstvo dedi po matke, ak otec neuzna ofiko otcovstvo v RL dietata a je na to separatna ziadost. Ale vybavuje sa to asi vsade naraz. Rovnako ak dieta nebude mat obcianstvo po otcovi ( neuzna ho, neudas ho na sude Ty), tak musis ziadat okrem dokumentov zo slovenskej ambasady aj povolenie k pobytu dietata ( aby dieta mohlo zit v Spanielsku a malo narok na napr zdrav poistenie). Meno uvadzas pri ziadosti o rodny list, cize to je na dohode rodicov, v porodnici pisu priezvisko matky, ak nie je vydata. Toto si vsetko zisti, hlavne aby dieta malo zdrav poistenie a tiez ci teda otec chce uznat dieta ako svoje. Inak otec bude k ziadosti potrebovat potvrdenie o vlastnom spanielskom obcianstve. Niektore krajiny uznavaju aj iba pas, Rakusko napr pas neuznava a musi byt separatne. Tiez potrebujes Tvoj prelozeny RL notarom. Mam muza z Rakuska, cize je to rovnako stat EU a tie pravidla su cca tie iste. Ine pravidla su iba pre krajiny mimo EU.

kiki68
15. okt 2023

@prasiatko30 6 mesiacov je ta lehota, po nej uz presidlenie nie je take jednoduche skrz trvale zaujmy dietata

prasiatko30
15. okt 2023

@kiki68 ono th je aj otazka ake su vztahy s buducim otcom - ak s nim zije v jednej domacnosti, tak predpokladam, ze otec bude asi chciet byt v rodnom liste, aj koli tomu, ze mu budu z toho plynut urcite vyhody - medzi inym aj otcovska dovolenka co je v dnesnej dobe 16tyzdnov. Ako nehovorim, ze by to chcel robit len koli takymto vyhodam, ale prislo by mi cudne aby sa partner s ktorym zijem a pripravujeme sa na prichod dietata, dobrovolne vzdal zapisania sa do RLako otec dietata - tak ale vsetko je mozne. Ak su uz tie vztahy narusene teraz tak by som vazne rozmyslala nad navratom na slovensko este pred narodenim dietata y vyhla sa vsetkym tymto osialom - i ked on by mohol poziadat o urceniw otcovstva aj na sk, ale zarucene by to bolo komplikovanejsie ako cakat, ze dieta sa narodi v ESP

kiki68
15. okt 2023

@prasiatko30 moze to totiz vyziadat zapisanie cez sud do RL, cize toto jej nepomoze. Tam pomoze iba nerobit si deti s kymkolvek. Zial nie vsade je to ako na Slovensku. Cize on ked bude chciet tak sa svojich prav podla mna dovola naslednym sudom. Keby ona chce, tak jedine ist v tehu na Slovensko a potom sa natahovat odtialto. S tym, ze dieta bude prvych 6 mes uz na Slovensku. Moja teta mala podobnu situaciu a musela tam ostat, inak by mala dost zlozite navstevy dietata. Teraz uz je dieta dospele a teda uz je to jedno. Podobne mame dalsiu v rodine a to keep zenska sama pravnicka. Povedala, ze to nebude riskovat a nejak to tam do urciteho veku dietata proste prezije. Potom sa ukaze co dalej

eliska13
15. okt 2023

@vevesh otec si môže súdne vyžiadať testy otcovstva.Raz je otec, tak je otec bez ohľadu čo je v RL.Autorka z ES neodíde s dieťaťom bez problemov, ak jej ich otec bude chcieť robit

vevesh
15. okt 2023

@eliska13 matka taha za dlhsi koniec povrazu a vie marit z casti dna testy, kedze eu legislativa je zamerana na dosiahnutie testu dna "nechtiaceho" otca a nie ked otec je znamy a matka proti zapisaniu do rl- ale ak je normalny vztah, tak su taketo riesenia extrem..

kiki68
15. okt 2023

@vevesh ale to iba vtedy ak nezili spolu 6 mes na jednej adrese, Rakusko napr povazuje muza, co zije so zenou na spolocnej adrese za otca dietata

vevesh
15. okt 2023

@kiki68 tak v nemecku a na sk to napriklad neplati. Otcovstvo musia podpisat obaja rodicia a ked vyhlasenie o otcovstve matka nepodpise, tak je otec neznamy -nestaci, ze sa chlap oznaci za otca, musis s tym aj matka suhlasit. Ale to je o inom.

katyo
autor
15. okt 2023

@prasiatko30 ako prvé som zvažovala okamžitý návrat na Sk, ale energiu zmeniť znova všetko: práca, nehnuteľnosť, školy detí, by bolo to ťažšie riešenie.
Vždy som bola nezávislá žena, preto som sa aj vedela zbaliť a odísť s rodinou.
Samozrejme za pomoci terajšieho partnera (s ktorým tu žijem 1,5 roka a predtým 1 rok u nás)
Bohužiaľ, začínam pociťovať osobné obmedzenia už teraz (práve kvôli tehotenstvu), takže áno, začínam hľadať zadné vrátka, ktoré by mi v pripade núdze umožnili sa vrátiť na Sk.
Viem, však že návrat na Sk by bola určitá nezodpovednosť voči deťom.
Neviem, zisťujem, chcem poznať všetky svoje možnosti a vybrať samozrejme to najlepšie.
Na Sk som nikdy obmedzovaná nebola.
Aj tu to zatiaľ islo parádne, no presne tak ako v jednom komentary bolo spomenuté: Španieli si na deti potrpia...a "nátlaky" už začali teraz.
Ďakujem každopádne každému za rady, informácie.

prasiatko30
16. okt 2023

@katyo nechapem v com sa citis obmedzovana. Ako ta mozu obmedzovat v rodine ked si tehotna? Pokial sa citis tak zle tak potom odchod na sk. Lebo mozes ohrozovat svoje dieta.
Ano pre spanielov su deti dolezite, a otec sa v poslednych desatrociach aktivne zapaja do vychovy dietata. A ano zena to ma omnoho tazsie lebo neexistuje 3rocna md+rd - alebo mozes ostat doma ale nemas ziadne prispevky a musis sa vratit naspat do roboty po 16-20 tyzdnoch materskej, i ked mozes poziadat o skrateny pracovny cas.

Takze treba zvazit vsetko, pokial je to len kulturne, ze proste len mate rozdielne nazory na vychovu ale dokazete sivysvetlit vase diferencias tak by som asi nepanikarila, a hlavne zijete sami, nezavisle od rodiny. Ale ak toto nedokazete preklenut tak by bolo asina mieste odist a nech sa dieta narodi na sk

kiki68
16. okt 2023

@katyo mas bud moznost do konca tehu ist na sk aj s detmi ( ak nie su jeho tak mozes ) a potom sa s nim ked tak natahovat zo Slovenska. Musis davat pozor na tych 6 mes, nakolko je tam jedna blba vec a to, ze nemozes dieta odniest cez hranice bez suhlasu otca. Jedine, ze by si ho neuviedla. Ale to si ten otec hned vsimne pri vybavovani dokumentov. Cize utajit ten fakt nevies, ze ho proste vyjmes z toho procesu. Hlavne keby ma nemocnica hraju babypoint, tak to uvidi hned. No uvidis co vymyslis, menit detom prostredie tiez how je asi jednoduche. Mozno by som sa nezavazne pobavila tam s pravnikom, ktory je orientovany na rodinne pravo. Nech presne vies , ze co vobec mozes bez nejakych nasledkov robit.