Dieťa narodené v Nemecku a potrebné doklady

sondasonda
12. nov 2018

Ahojte. Uz to tu bolo spomenute viackrat, ale chcem sa spytat na konkretne aktualne vybavovanie dokumentov po porode pre novorodenca.

Zijeme,pracujeme v Nemecku a dieta dostane automaticky slovenske obcianstvo po nas, spravne?

Co sa tyka Geburtsurkunde, ktore obdrzime po porode, treba k tomu rodne listy oboch rodicov, prelozene do nemciny. Je vsak potrebne ich potvrdit apostilou??? Ci staci len ich uradny nemecky preklad?

Ako ste to riesili nasledovne s cestovnym pasom? Musi mat dieta nemecky ci slovensky cest. pas?
V tomto som stratena aj po dlhodobom googlovani.

A mame nejake povinnosti pred/po narodeni dietata voci uradom (socialny urad atd...?) na SLovensku, kedze sme Slovaci s trvalym pobytom na SR a dieta bude mat slovenske obcianstvo, hoci ostavame dalej zit v Nemecku?

Ak sa tu najde aspon jedna osoba, ktora si tymto osobne presla, budem rada za kazdu radu a pomoc 🙂🙂 (hladanim na internete nemame aj tak vsetky odpovede). Dakujem!

atelou
12. nov 2018

@sondasonda Ahoj. Co potrebujes na vybavenie rodneho listu dietata Ti povedia v porodnici, ked sa pojdes nahlasit, alebo na Infoabend. My mame apostilovane RL,ale neviem ci to bola podmienka. Po narodeni dostanes nemecky RL dietata. potom vybavit apostilu (niekedy aj Vorbeglaubigung- Die Echtheit der Unterschrift). Potom RL nechat na SK prelozit a odniest na matriku (v Ba mozes aj na specialnu matriku). A potom cakas asi 3 mesiace,kym dostanes slovensky RL. Az potom sa da vybavit pas a s dietatom cestovat. Ak nemas nikoho na SK musis to urobit cez slovensky konzulat v DE. Ak ale ste v De viac ako 8 rokov, dieta ziskava automaticky aj nemecke obcianstvo a mozes mu urobit nemecky pas.

atelou
12. nov 2018

@atelou Este ma napadlo, da sa vybavit aj nahradny cestovny doklad, ale ten plati len "jednosmerne" na Sk, tam uz by si si mala vybavit pas .

A ak teda chcete u dievcata priezvisko bez koncovky, musite podpisat obaja formular (v nasom pripade obaja sme to museli podpisat pred uradnikom)

atelou
12. nov 2018

@atelou A teda este dieta na SK nemusis nikde hlasit😀

sondasonda
autor
12. nov 2018

@atelou 🙂🙏 velmi pekne dakujem za info! 👏🙂

Takze s tou Apostillou na nasich rodnych listoch to nie je jasne. Tak sa spytam v nemocnici pocas nahlasovacieho terminu, ci budu vediet. Zo slovenskej ambasady sme totiz stale nedostali odpoved na toto.

A ohladom toho cest. pasu.
Ziskany nemecky RL mozme dat prelozit a uradne potvrdit aj v Nemecku (Berline), ci? Ak mam RL odniest na slovensku matriku na SR, tzn. ho mam poslat postou napr. domov rodine a oni to za nas odnesu na Matriku v mojom rodnom meste?
V DE sme 5 rokov, cize dieta dostane slovenske obcianstvo.
Ak cest. pas mozem potom az na SR vybavit, musim s tym dietatom uz na SR cestovat kvoli vyfoteniu sa na pas a teda musi uz mat cest.pas. Ja som citala, ze dietatu sa da vybavit nemecky cest. pas, na zaklade ktoreho smie potom vycestovat (aby sa eventuelne vybavil slovensky pas). Ci to som citala desinformaciu? 🙄🙄

ikke
12. nov 2018

@sondasonda ak si v Berline, tak najjednoduchsie mas ist na slovensku ambasadu a tam vybavis pas pre dieta, mozno aj nejaky docasny, ak potrebujete ist skor nez bude pas hotovy.

sondasonda
autor
12. nov 2018

@ikke sme v Berline. Cize da sa na ambasade vybavit cest. pas, hej? A to je slovensky ci nemecky pas? Ze ci je treba potom s nemeckym cest. pasom zo slov. ambasady cestovat zasa na SR a vybavovat slovensky cest. pas. Dakujem 🙂

yanni
12. nov 2018

@sondasonda Zmen si bydlisko na Nemecko a automaticky ta to prida do skupiny Nemecko. Tam najdes vsetky potrebne infos. Hladaj pod Hashtagmi. Uz je toho tam vela povysvetlovane.

Len jeden dotaz, kedze ste v DE len 5 rokov, dieta ti nedostane DE obcianstvo. A ten, co nema DE obcianstvo nedostane ani DE cestovny pas a ani nijaky iny DE cestovny doklad. To je predsa logicke. Vsetky doklady ti treba vybavovat slovenske bud priamo na SK alebo cez ambasadu.

DE RL si das vystavit novy vypis, ten das v DE apostilovat. Takto "opeciatkovany" DE RL das prelozit do SJ (odporucam bud preklad priamo na SK alebo sa opytaj na ambasade). Ak budes vybavovat cez ambasadu, tam ti povedia, co vsetko musis vybavit a doniest k terminu. Cez ambasadu ttrva vybavenie dlhsie ako ked vybavujes priamo na SK. Aaaale aj na SK to trva 6-8 tyzdnov. SK pas moves vybavit az vtedy, ked budes mat SK RL.

Na nejake DE doklady bez DE obcianstva nemas narok.

Ja som vybavovala (pro forma) SK RL priamo na SK. Trvalo to 5 tyzdnov. my mame vsetci ale aj DE obcianstvo, takze nebol rpoblem s DE pasom a cestovanim. Bez pasu, popripade toho jednorazoveho cestovneho dokladu z SK ambasady, by som do zahranicia NIKDY necestovala.

sondasonda
autor
12. nov 2018

@yanni uz som v tej skupine Nemecko, netusila som, ze sa to da 👍 🙂
Vsetko budeme vybavovat cez ambasadu v Berline (co sa da), uz sme tak riesili sobasny list s apostilou zo SR. To bolo bezproblemove. Len s tym pasom som ostala zmatena, lebo ako by som vybavila cest.pas na SLovensku, ked dieta nesmie bez pasu vycestovat, ale musi byt pritomne pri foteni. Tak ked to ide cez ambasadu v Berline, tak je to super. 👏
Dakujem za rady velmi

yanni
12. nov 2018

@sondasonda Ale jasne. Vsetko vybavis cez ambasadu. Rovnako ako si vybavila sobasny, vybavis aj RL aj pas. Na ambasadu budete musiet ist osobne. Daju vam termin. S tym fotenim je to uplne blbe ako si to Slovaci vymysleli. V DE das na DE pas fotku a DE Kinderreisepas dostanes na pockanie. No jo, iny kraj, iny mrav.

sondasonda
autor
12. nov 2018

@yanni tam asi nie je ziadny rozdiel, ci je to slovensky cest. pas ziskany zo SR akebo z DE, musi tam to dieta byt vzdy pritomne kvoli fotke, hej? 😒 (viem, asi blba otazka, ale tak 🙊 ... ) ...

A nevies nahodou, ci na tie terminy ohladom RL/pasu atd. na Ambasade maju dlhe cakacky? Ze ci si ma clovek vyzadovat termin uz niekolko tyzdnov vopred pred porodom (vychadzam zo skusenosti cakania na terminy u lekarov, rozne Warteliste v nemocniciach na Anmeldung atd.)
🙄 ... aby sa nestalo, ze budeme po porode len 2 mesiace cakat na termin na Ambasade, aby sme vybavili dokumenty a pas sa k nam dostane, ked dieta bude pomaly mat pol roka.
Dakujem 🙂

yanni
12. nov 2018

@sondasonda Pravdepodobne ziadny rozdiel. Zakon je zakon. Ked to Slovensko raz tak ma, plati to aj na ambasadach. My sme cez ambasadu nic nevybavovali, kedze mame DE obcianstvo. Ja som vramci dovolenky na SK povybavovala potom aj SK RL aj pro forma pasy. SK Pasy su uz vyprsane, dalsie vybavovat nejdem.
Ci a kolko sa caka ti inek prense nepovie. Zavolaj si na tu tebe najblizsiu a povedia ti aka co. Alebo ak to nemas daleko, zbehni tam osobne po informacie. Myslim, ze RL vybavis aj postou. Pas moves vybavovat az ked budes mat RL a to dopredu nikdy nevies ako rychlo RL dostanes. Az potom mozes dohodnut termin na pas.

lavender21
12. nov 2018

Ja som riešila niečo podobné, i keď v ČR. Objednala som sa na ambasádu v riadnom predstihu, na internete som našla voľné termíny, určite vieš nájsť aj teraz na ambasádu v Berlíne, aspoň aby si vedela koľko dopredu sú obsadené... Na základe českého rodného listu mi vystavili náhradný cestovný doklad, s ktorým sme vycestovali na Slovensko. Inak sa na rodný list čaká skoro dva mesiace a na pas na ambasáde asi tri mesiace, na Slovensku si vieš vybaviť za poplatok aj do 48 hodín. Záleží teda kedy plánujete cestovať. Ja som poslala mamke splnomocnenie aby mi v mieste trvalého bydliska vybavila rodný list pre malú. Poslala som jej poštou papiere. My sme potrebovali vycestovať na Slovensko keď mala malá dva mesiace a to by sme pas nestihli vybaviť (najprv rodný list a tak pas)...

cawes
12. nov 2018

@sondasonda ahoj apostilu potrebujes vzdy aj ked budete davat vase rodne listy na preklad pre nemecke urady tak treba najprv apostilovat a takisto ked budes mat nemecky rodny list dietata tak treba najprv apostilovat a potom prelozit poslat na ambasadu zaziadat o sk rodny list ten ti pride do 3mesiacov mozes poziadat ale nech ti ho poslu na sk a na ambasade si vybavit jednorazovy cestovny doklad s kotrym mozes vycestovat pockat na sk kym pride rodny list a potom na pasovom zaziadat o pas do 2dni

kris2112
10. nov 2020

Ahoj ... mám otázku s priateľom pracujeme v DE a ešte niesme svoji no zistila som že som tehotná... domček ešte nemáme hotový takze sa nemáme v pláne vrátiť na SK.. no neviem sa nejako dočítať na internete čo a ako to vlastne je .. a áno svadbu chceme riešiť ale neskôr keď sa babo narodí za vašu odpoved alebo skôr radu Vám ďakuje 😉

yanni
10. nov 2020

@kris2112 a co chces vediet? Zmes si bydlisko na Nemecko a automaticky ta to hod do nemeckej skupiny. Tam pod hashtagmi najdes vsetko.