Dieťa bude mať priezvisko po mne. Musím ísť na matriku a oznámiť otca dieťaťa?

15. apr 2024

Ahojte. Poradte mi prosim. Som v 7.mes., slobodna. S otcom dietata sme sa rozisli, ostaneme vsak rodicmi. Dieta bude mat priezvisko po mne, je potrebne ist na matriku spisat nejaky dokument kto je otcom dietata, aby bol potom uvedeny v rodnom liste alebo ako to funguje? Treba dokument vytlacit a doniest na matriku? Viete mi poradit aky to je?

jaskolka
15. apr 2024

Čiže ide o to, ze chcete, aby bol v RL ako otec, ale s tvojim priezviskom pre dieťa?
Ak bude zapísaný ako otec v rodnom liste, tak treba vám spoločne ísť na matriku pred pôrodom, tam sa to spíše aj s tým, ake bude priezvisko. Toto vezmeš so sebou do pôrodnice a potom ti (podľa zvyklosti pôrodnice) priamo tam dajú RL, alebo ti príde na tebou uvedenú adresu. Málokde už treba ísť osobne po RL po pôrode.

petamich
15. apr 2024

je potrebne ist na matriku podpisat vyhlasenie o otcovstve, kde sa uvadza aj priezvisko a s tymto potom do porodnice

tiezjedna
15. apr 2024

Zájdite spoločne na matriku pred pôrodom. Tam spíšete jak dohodu o mene, tak prehlásenie o otcovstve.

ibrunova
15. apr 2024

Ak chceš, aby bol v rodnom liste uvedený, tak musíte spoločne na matriku. Tam podpisujete aj dohodu o mene a priezvisku. Dúfam, že on súhlasí s tým, že bude mať tvoje priezvisko.

autor
15. apr 2024

@jaskolka dakujem, ano presne tak ako pises. Priezvisko bude mat dieta po mne, a len chceme uviest, ze on je otcom dietata; aby to bolo v rodnom liste. A prosim na matriku si to tlacivo treba priniest alebo to nam oni daju?

autor
15. apr 2024

@petamich dakujem a krstne meno sa tam neuvadza, ze? Len priezvisko, ze je po mne. A ja mam este cas si to krstne meno premysliet.

autor
15. apr 2024

@tiezjedna dakujem; a dohoda o krstnom mene sa tiez spisujs na matrike? Alebo tu staci ked si podpiseme len medzi sebou?

autor
15. apr 2024

@ibrunova ano, suhlasi s mojim priezviskom. V nemocnici mi povedali, ze na matrike treba uznat otcovstvo a dohodu o mene dietata nam staci ked si pospiseme mimo matriky.

lienka.7
15. apr 2024

Autorka, na matriku pôjdete spolu a on ti podpise vyhlásenie/zápisnicu o otcovstve, kde bude uvedené iba priezvisko v mužskom a ženskom rode. Toto berieš so sebou do pôrodnice.
Krstné das ako ty chceš aj priamo na sale sa môžeš rozhodnúť.

autor
15. apr 2024

@lienka.7 super, dakujem. Len to krstne meno na to mi dali v porodnici dohodu o mene, ze to ma byt podpisana obomi rodicmi a mam ju priniest.

lienka.7
15. apr 2024

Krstné dávaš ty aké chceš, to ti otec nepodpisuje. To budeš vravieť ty sestre keď za tebou príde. Ty tam aj podpíšes hned co treba, otec keď pôjde po rodný list, podpise ho na matrike potom on.

tiezjedna
15. apr 2024

@autorka pôrodnicu zaujíma priezvisko, to musí byť predom dané. Krstné meno sa doplní. Nám napríklad v pôrodnici poplietli meno syna a napísali na náramok Jakub😂 Ale hlavne, že priezvisko sedelo...😂

ibrunova
15. apr 2024

Vraj teraz sa už na matrike hlási aj meno, nielen priezvisko.
@tiezjedna
@lienka.7

maranco
15. apr 2024

Otec nemusí nikam chodiť, môže to vypísať z domu
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

Umožní rodičom dieťaťa určiť otcovstvo súhlasným vyhlásením rodičov k nenarodenému dieťaťu, ak je už počaté. Touto službou sa zároveň rodičia dohodnú na priezvisku dieťaťa, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, dieťa nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.

tiezjedna
15. apr 2024

@ibrunova o tom som nepočula, nemám aktuálnu skúsenosť.

jaskolka
15. apr 2024

@lienka.7 teraz už často RL dávajú v pôrodnici, alebo príde domov poštou. Netreba už po neho ísť osobne

e1i
16. apr 2024

@lienka.7 podpisuje. Tiez v porodnici mi dali papier kde sme mali napisat krstne meno pre dievca aj chlapca a obaja podpisat

autor
16. apr 2024

@lienka.7 uz som vybavila, tak mame uznanie otcovsta a dohodu a priezvisku, ze bude po mne a krstne meno si spiseme v porodnici, to bude overene pred pracovnikmi nemocnice - tak mi povedali.