Dedičstvo - závet

18. nov 2024

Dobrý deň. Chcem sa prosím spýtať,v prípade, ze by zosnulá zanechala závet a pozostalým dedičom príde predvolanie na "na dedičstvo", bol by tam tak ci onak vypísaný zoznam majetku o ktorom sa má jednať..? Resp. dá sa nejak vopred zistiť ci zosnulá zanechala závet? Alebo to dotyčný dedič (ktorému ma byť majetok darovaný závetom) tento závet "vytiahne" až na danom stretnutí u notára...?
Ďakujem za rady

mk1111111111
18. nov 2024

Zalezi, ako ho uchovali. Ci je zaevidovany u notara v centralnom registri zavetov a listin, alebo ho maju doma

ada12345
18. nov 2024

Nie, vopred nevieš zistiť či zosnulá zanechala závet. Po smrti ako zákonný dedič vieš zistiť cez príslušný súd ktorý notár má dedičské konanie a vieš sa k nemu objednať na nahliadnutie do spisu, kde by mal byť súpis majetku a tiež info či je závet (spísaný u notára). Ak by bol závet spísaný doma, musí spĺňať zákonné náležitosti a je ľahšie napadnuteľný na súde.

autor
18. nov 2024

@ada12345 ďakujem, a ak by závet bol spísaný u iného notára, ako u toho, ku ktorému som predvolaná+ak ho maj druhý dedic ulozeny doma-vie mi aj tak notár povedat, či zanechala/nezanechala zosnula závet?

andaluzia12
18. nov 2024

Súpis majetku pomáhajú dať dokopy aj dedičia. Pracujem v podniku, kde nám chodia dožiadania od notára, či mal dany zosnulý u nás evidovaný nejaký hmotný majetok. Častokrát sa stáva že má, dedičia o tom ani nevedia, notárovi nenahlasia, my nevystavime doklad a táto skutočnost sa zistí až dodatočne. Pozostalí neprededia, pripadne musia znova otvárať dedicske konanie ….

ada12345
18. nov 2024

Ak bol spísaný závet u akéhokoľvek notára, tak je uložený v centrálnom registri závetov, z ktorého si ho vytiahne notár, ktorý dostane nový dedičský spis zo súdu. To urobí ako prvú vec. Takže keď si pôjdeš nahliadnuť do spisu, už tam uvidíš, či existuje taký notársky spísaný závet alebo nie. Štandardne notár nedáva kópiu závetu, iba na vyžiadanie, takže je málo pravdepodobné, že druhý dedič bude mať kópiu doma. Notár si následne vyžiada informácie k majetku z katastra, bánk, evidencie vozidiel resp. z iných inštitúcií, ktoré spomenie vybavovateľ pohreb - toho volá notár prvého k predbežnému prejednaniu - spísaniu majetku a dedičov.

opica_skorica
18. nov 2024

Moze ho doniest aj dedic, ak bol zavet uchovany doma.