Dedičstvo z minulosti

jaandorka
2. mar 2022

Moja mama pochádza z troch súrodencov, boli siroty (zomrel im otec) a neskôr jeden z nich mamin najstarší brat zdedil ornú pôdu a lúky po starom otcovi, lebo žiaľ v minulosti to bolo tak - nesmeli sa deliť parcely - všetko dedil najstarší. On už tiež zomrel a jeho syn to zdedil, mame sľúbil, že jej podiel jej po rokoch dá všetko si pospisovali, pooverovali kolkov sa naplatila a keď malo prísť k prepisu povedal, že nesúhlasí....(bolo to pred cca 30rokmi) Stále ju to mrzí, že je to nespravodlivé a chcela by aby všetci dostali rovným dielom išlo spolu o cca 5ha pôdy je možné sa nejako po rokoch domôcť spravodlivosti?

Ďakujem za odpoveď.

marci77
2. mar 2022

@jaandorka to naozaj bol taky zakon, ze sa to nemohlo rozdelit medzi vsetkych? ja som si myslela, ze preto je prave teraz poda tak rozdrobena kvoli tomuto, od Marie Terezie sa tak dedila poda

nemyslim si, ze teraz sa by sa dalo k tomu nejako dostat, lebo vtedy ked mala mamina dedit asi suhlasila, ze ornu podu zdedi najstarsi brat, neviem, kolko mala rokov v tom case
takze teraz je to na dobrej voli toho jeho syna, ale pravny narok tam zrejme nebude
opravte ma, ak sa mylim

jaandorka
autor
2. mar 2022

@marci77 mama mala len 17rokov a áno v tej dobe to bolo naozaj tak, dedil len najstarší brat

eeffka
2. mar 2022

@jaandorka to co hovoris nebolo zakonom ale zvykom u hrabivych pozemkarov. V skratke mame niet pomoci pokial sa on tak rozhodol.

martina8888
2. mar 2022

@jaandorka Po 20 rokoch uz nie je mozne napadnúť dedicske konanie a odvolat sa.

deginko
2. mar 2022

Áno kedysi sa to tak robilo,ale nebolo to zákonom tak,ale Zvykom,že sa majetok napísal len na 1 a ten sa mal už potom rozdeliť...ale žiaľ nemôžete nic..písané je to na neho a nikoho nezaujíma,že sa nechali tak obabrat..tvojho strýka by muselo začať svedomie hrýzť inak nič nedostanete

jaandorka
autor
2. mar 2022

@deginko ich starý otec neuviedol maminho brata ako dediča...Starý otec nečakane zomrel a išlo to na jeho synov a kedže mama a jej súrodenci už otca nemali, automaticky to zdedil najstarší z nich - mamin brat.

deginko
2. mar 2022

@jaandorka prepáč,ale absolútne tomu už nerozumiem..najskôr píšeš,že to zdedil mamin brat...potom že už aj on zomrel a zdedil to jeho syn..a teraz jeho syn...je teda tvojej mamy synovec predsa a nie brat...úplne chaoticke

deginko
2. mar 2022

*teda ak tomu správne rozumiem,tvoja mama sa chcela dohodnúť už so svojím synovcom,že sa to dá na poriadok.. ale on vycúval...no bohužiaľ k majetkom sa bez tak už nedostanete...ale hento je úplná blbosť bez tak...nemohlo sa to automaticky napísať vtedy naaminho brata..ono sa to robilo lebo to bolo zvykom...a museli s tým súhlasiť aj tvoja máma aj ten druhý brat....to že sa s nimi on potom nerozdelí bolo hajzlivstvo ale žiaľ urobili hlúposť...právoplatné to bolo napísané na neho..nič s tým neurobíte ..a už vôbec nie ,keď už nežije mamin brat..synovec to môže mať úplne má háku akú to malo minulosť..on dedil už po svojom otcovi

jaandorka
autor
2. mar 2022

@deginko áno, žiaľ presne tak to bolo...

eeffka
2. mar 2022

@deginko robilo sa to tak ze dedici boli napr 3ja ale aby sa nedelili pozemky sa urobila povacsine ustna dohoda dedicov ze pozemky berie syn 1 a dedici 2 a 3 sa vzdavaju v prospech 1. Za to bolo moralnou povinnostou 1ky vyplatit 2 a 3 alebo inak to vykompenzovat ( v slusnej rodine), tak ale tu sa tak nestalo a tam to skonci 🤷‍♀️

deginko
2. mar 2022

@eeffka áno ja viem,že sa to tak robilo,ale stále to bola iba dohoda medzi nimi..nebolo to zákonom dane,že sa to musí napísať len na 1 človeka...u nás v rodine z otcovej strany urobili tú istú chybu..takisto tá osoba zomrela...zdedil to tiež jej syn...a stavebné pozemky ,pôdy...všetko je má neho s nám ostala Homola rit..a ti poviem,že o iné peniaze u nás išlo..Priamo V Žiline -mestska časť lukratívne pozemky...

diamond007
2. mar 2022

@jaandorka neviem teda, ale mužovi rodičia dedili pozemky pred piatimi rokmi a nemohli deliť parcelu, tiež sa musela napísať jedna majiteľka a zmluvy k ďalším.

eeffka
2. mar 2022

@diamond007 ano je neviem presne qko sa to vola zakaz drobenia parciel, ale ma byt v pri dedeni jasne napisane ze parcelu dedi 1 a zavazuje sa napr 2 a 3 za ich podiely vyplatit sumu XY
Nie ze 2 a 3 sa vzdava v prospech 1 a koniec

diamond007
2. mar 2022

@eeffka áno jasne 🙂 chápeme sa

odesi
3. mar 2022

Nasi mali takto chaoticky tiez pozemky, ale teda prislub je k nicomu. Nakoniec aj tak moja mamina obisla s dlhym nosom a neurobi s tym vobec nic. Je to len o tom, ze ci on ma chrbtovu kost alebo nie.