Dedičstvo - právo na kľúče

lisacka1
29. feb 2024

Ahojte mam právo na kľúče od domu kde nebyvam a nemám trvalý pobyt ? Ale skoro celý dom mi patrí som predsa majiteľka len mam dilemu ďakujem

petulda333
29. feb 2024

Skoro cely znamena,ze teda nie si jedina majitelka. Pristup by si teda mala mat. Snad poradi viac @draik

fido69
29. feb 2024

@lisacka1 Príde mi to mierne naivná otázka. Ak ti na dome patrí nejaký podiel, tak si spolumajiteľ a máš určité práva a povinnosti.

Napriklad sa podieľaš na hospodárení so spoločnou vecou, o ktorej rozhodujú spoluvlastníci podľa veľkosti svojich podielov. Na toto pravo nemá vplyv miesto trvalého bydliska.

Ak si väčšinový vlastník, tak ty máš pravo rozhodovať a menšinový vlastníci majú pravo sa k tvojím rozhodnutiam vyjadrovať.

Nerozumiem prečo nemáš kľúče od nehnuteľnosti, ktorá je v tvojom väčšinovom vlastníctve. Je prenajatá?

muchotrafka298
1. mar 2024

Pokial mas rozhodnutie o dedicstve od notara, tak si vlastnickou danej nehnutelnosti bez ohladu na to, ci tam byvas alebo nebyvas a kde mas trvaly pobyt. Co znamena skoro cely dom? Mas tam vacsinovy podiel? Kluce a pristup by si mala mat tak ci tak, aj ked by si tam mala mensiu cast.

alickapusinka
1. mar 2024

Ale skoro celý dom mi patri. Ako celý si 100% vlastníčka. Skoro celý dom je čo 80% je tvojich a dalšiu časť ma spoluvlastník.

kaktusik007
1. mar 2024

@lisacka1 aj ked si vacsinovy vlastnik - a niekto v tvojom dome ma obydlie, cize tam byva, obzvlast ak ten niekto je zaroven spoluvlastnikom - aj ked mensinovym - daj si pozor, aby si nenarusila obydlie. AJ ked sme miestami bananova republika, pravo na nedotknutelnost obydlia mame zarucene Ustavou.