Ahojte mám otázku. S priateľom sme si spoločne kúpili byt ktorý máme písaný na polovicu a hypotéku sme si tiež brali spoločne. Keďže svadbu momentálne neplánujeme a ani nevieme či nejakú budeme chcieť zaujíma ma či sa dá spísať nejaký dokument o tom že v prípade keby sa božechráň jednemu z nás niečo stalo tak tú polovicu bytu by dedil ten druhý a nie rodina. Ďakujem
@h2 nie deti nemá ani jeden z nás žiadne. Jedine spoločné ktoré plánujeme ale tie budú dediť to je jasné.
@h2 trošku upresním, alebo dajú spísať u notára alebo si napíšu vlastný a zoberú notárovi do úschovy, alebo si napíšu vlastný a nechajú si ho doma...overiť sa to nedáva
@salamistka A keď si napíšu vlastný a nechajú si ho doma, má to právnu platnosť? Netreba tam aspoň podpisy nejakých svedkov?
Alebo si ho napíšu vlastnoručne (holografný) a nie sú potrební dvaja svedkovia, sú na internete aj celkom fajn vzory...alografný môžu aj cez počítač alebo niekto iný, tam musia byť už 2 svedkovia
Takže po správnosti… ak chceš, aby všetko po tebe dedil tvoj partner, treba spísať závet. Ak nespíšeš nič, priateľ by dedil po tebe rovnakým dielom s tvojimi rodičmi na základe zákona. Podmienka je min. 1 rok spoločného žitia. Ak by ste sa zobrali a nemali deti, dedí rovnako s tvojimi rodičmi ako teraz pred svadbou
@sasa1310 závet je neplatný len v tej časti kde sa deti vydeduju, v ostatnej časti je platný
A viete si predstaviť, o čo jednoduchšie by to bolo, keby poslanci konečne schválili registrované partnerstvá?
@zuzanka.zuzu tak v zavete sa deti v podstate nevydeduju…ona sa pýta, keď sa neuvedú. Tým pádom je celý neplatný
@sasa1310 fiha tak toto ak správne chápem, tak by som asi mala niečo také urobiť tiež, či?
S vtedajším priateľom (teraz manželom, máme už spolu aj syna), sme si kúpili pred manželstvom byt, vlastníci sme po 1/2. Ak by sa niečo stalo, hoci sme už teraz manželia, tak by jeho časť sa delila na 1/2 a polku by som dostala ja a polku jeho rodičia, keďže časť majetku nadobudol pred sobášom? Ďakujem, lebo nie som si istá, či to správne chápem.
Ďakujem vám pekne za odpovede, už som kľudnejšia 🙂
Jasné, že sa to dá. Za predpokladu, že ani jeden z vás nemá deti, tie sú neopomenuteľnými dedičmi. Normálne napíšete závet (poslednú vôľu) a dáte overiť u notára.