Dedičstvo, keď nie sme manželia

26. mar 2024

Ahojte mám otázku. S priateľom sme si spoločne kúpili byt ktorý máme písaný na polovicu a hypotéku sme si tiež brali spoločne. Keďže svadbu momentálne neplánujeme a ani nevieme či nejakú budeme chcieť zaujíma ma či sa dá spísať nejaký dokument o tom že v prípade keby sa božechráň jednemu z nás niečo stalo tak tú polovicu bytu by dedil ten druhý a nie rodina. Ďakujem

h2
26. mar 2024

Jasné, že sa to dá. Za predpokladu, že ani jeden z vás nemá deti, tie sú neopomenuteľnými dedičmi. Normálne napíšete závet (poslednú vôľu) a dáte overiť u notára.

autor
26. mar 2024

@h2 nie deti nemá ani jeden z nás žiadne. Jedine spoločné ktoré plánujeme ale tie budú dediť to je jasné.

salamistka
26. mar 2024

@h2 trošku upresním, alebo dajú spísať u notára alebo si napíšu vlastný a zoberú notárovi do úschovy, alebo si napíšu vlastný a nechajú si ho doma...overiť sa to nedáva

h2
26. mar 2024

@salamistka A keď si napíšu vlastný a nechajú si ho doma, má to právnu platnosť? Netreba tam aspoň podpisy nejakých svedkov?

lucylaw
26. mar 2024

@h2 Áno má to platnosť a svedkov treba iba vtedy,ak ten závet nie je napísaný vlastnou rukou.

salamistka
26. mar 2024

Alebo si ho napíšu vlastnoručne (holografný) a nie sú potrební dvaja svedkovia, sú na internete aj celkom fajn vzory...alografný môžu aj cez počítač alebo niekto iný, tam musia byť už 2 svedkovia

barrborka
26. mar 2024

@h2 a ak jeden deti má,a spise sa závet,komu ostane majetok,v Tom prípade by neudelili potomkovia? Dakujem

h2
26. mar 2024

@barrborka Ja úplne presne neviem, ako to je, ale deti by museli dediť. Myslím, že ak je závet, podľa ktorého dedí niekto iný, tak deti musia dostať aspoň polovicu zákonného dedičského podielu. Ale nedám za to ruku do ohňa, skús vygoogliť, mne sa nechce.

sasa1310
26. mar 2024

@barrborka závet je v tom prípade neplatný

sasa1310
26. mar 2024

Takže po správnosti… ak chceš, aby všetko po tebe dedil tvoj partner, treba spísať závet. Ak nespíšeš nič, priateľ by dedil po tebe rovnakým dielom s tvojimi rodičmi na základe zákona. Podmienka je min. 1 rok spoločného žitia. Ak by ste sa zobrali a nemali deti, dedí rovnako s tvojimi rodičmi ako teraz pred svadbou

zuzanka.zuzu
26. mar 2024

@sasa1310 závet je neplatný len v tej časti kde sa deti vydeduju, v ostatnej časti je platný

rooskoliv
26. mar 2024

A viete si predstaviť, o čo jednoduchšie by to bolo, keby poslanci konečne schválili registrované partnerstvá?

ajka0207
26. mar 2024

@rooskoliv v čom vidíš rozdiel medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom

sasa1310
26. mar 2024

@rooskoliv Nie je treba. Aj partner môže dediť podľa zákona.

sasa1310
26. mar 2024

@zuzanka.zuzu tak v zavete sa deti v podstate nevydeduju…ona sa pýta, keď sa neuvedú. Tým pádom je celý neplatný

suzy2508
26. mar 2024

@sasa1310 fiha tak toto ak správne chápem, tak by som asi mala niečo také urobiť tiež, či?
S vtedajším priateľom (teraz manželom, máme už spolu aj syna), sme si kúpili pred manželstvom byt, vlastníci sme po 1/2. Ak by sa niečo stalo, hoci sme už teraz manželia, tak by jeho časť sa delila na 1/2 a polku by som dostala ja a polku jeho rodičia, keďže časť majetku nadobudol pred sobášom? Ďakujem, lebo nie som si istá, či to správne chápem.

h2
26. mar 2024

@suzy2508 Nie. Ste manželia, máte syna. Jeho rodičia nebudú dediť nič. Z jeho polovice zdedíš ty polovicu a syn tiež polovicu.

sasa1310
26. mar 2024

@suzy2508 ak máte dieťa tak vtedy vaši rodicia nededia

draik
26. mar 2024

@sasa1310
Nebude celý neplatný, ak sú potomkovia plnoletí.

suzy2508
26. mar 2024

Ďakujem vám pekne za odpovede, už som kľudnejšia 🙂