Dedičstvo - dom

8. máj 2023

Čo je ekonomicky výhodnejšie? Nechať si nárok na tretinu zdedeného domu alebo sa nechať vyplatit?

alex49
8. máj 2023

Ak teraz peniaze nepotrebuješ a budeš sa vedieť z ostatnými v budúcnosti dohodnúť. Tak si zatiaľ nechaj podiel. Cena domov a pozemkov bude stále stúpať

sasa1310
8. máj 2023

vyplatiť, doťahovačky neskôr môžu byť rôzne. Stačí, že jeden majiteľ zomrie, prídu jeho dediči a problémov môže byť niekoľko.

autor
8. máj 2023

Ešte by ma zaujímal taký ten rozmer/pohľad na prípadné opravy/investície do domu, nakoľko dohoda veľmi nie je možná, ako sa k tomuto postaviť? Peniaze nepotrebujem,no za cca 6 rokov by som ich brala,dovtedy viem žiť bez nich.

syslik81
8. máj 2023

ak je to starsi dom treba opravy inak na cene klesne .. a to platite spolocne podla podielu .. tiez zalezi ci bude dom opusteny ci nie ... niekedy je lepsie hned vyplatit a mat klud ..

lila1988
8. máj 2023

Popíš východiskový stav. Ak ti zomrel napriklad otec a zdedila si podiel na dome a mala by si sa dat vyplatiť mamou, tak to podľa mna nie je velmi morálne nechat sa vyplácať dôchodkyňou z majetku, vdaka ktoréj ten majetok vôbec je. Vtedy Radim nechat si podiel na dome a riesit to až vtedy, keď rodičia tu už vôbec nebudu. Ak sú po smrti obaja rodičia, tak sa nechaj vyplatiť surodencami, nech mate čistý štít.

muchotrafka298
8. máj 2023

ja by som sa nechala vyplatit hned a nic neriesila. Lebo ak budu treba opravy, tak sa dedici musia dohodnut. Resp. uz to nebudu dedici, uz to budu vlastnici, ked sa to da prepisat. Ale zalezi na situacii, aka je to nehnutelnost, kde je postavena, ci tam treba opravy, aka je sanca na vyhodny predaj a tak. A hlavne, co zamyslaju s domom urobit ostatni dvaja.

deti95060810
8. máj 2023

vyplatiť... vyhneš sa zbytočným problémom a doťahovačkám...
za získané e si kúp nehnuteľnosť svoju...

autor
8. máj 2023

Dom sa nikdy nepredá,predpoklad bývania niekoho s deti ďalších dvoch dedičov,čo je ešte veľmi vzdialená budúcnosť,čiže rada by som na to čo-to zarobila.

abbey1
8. máj 2023

Neviem teda, ako si predstavujes zarobit na dedicoch a teda vlastne rodine. Vyplacat ta budu z realnej hodnoty domu. Ak niekto z vas nebude suhlasit, moze sa to sudnou cestou tahat roky.
Urcite je lepsie vysporiadat sa co najskor. Rokmi sa budete zrat kvoli vycitkam, kto co mal opravit, zaplatit, vyplatit.

autor
8. máj 2023

@abbey1 zarobiť myslím tak,že v podstate ten dom bude kvázi stáť,nikto peniaze nepotrebuje teraz aktuálne,nikto ho nepredá,ale za pár rokov ho jedno z potomkov dedičov bude chcieť obývať a potom by som sa nechala vyplatiť z aktuálnej ceny,ktorá zrejme rokmi porastie,aj keď nie vela

luccija
8. máj 2023

Chcela by som peniaze teraz a investovala záleží o akej sume piseme.Staci, že o rok prdne kotol, niečo sa stane a budete sa naťahovať.
V tom dome teraz niekto býva?

abbey1
8. máj 2023

Len mysli na to, ze za dom bude treba kazdorocne platit dan, poplatky za energie, udrziavat ho. Na vsetkom sa budete musiet vsetci dedici dohodnut. Riskujete zbytocne hadky. Neobyvany dom na cene velmi neporastie. Tazko teraz odhadnes trh s nehnutelnostami, inflaciu a veci okolo toho.

autor
8. máj 2023

Nie,nikto tam nebýva,dom je neobývaný,avšak normálne funkčný,bez závad,bez potreby investícií cca 5-6 rokov možno viac. Je to čerstvá záležitosť,rozmýšľam dopredu.

muchotrafka298
8. máj 2023

Sustred sa na realitu,nie hypotetické úvahy, ze tam bude byvat niekto v budúcnosti.dovtedy treba platiť,minimálne dane. Moze sa stať, že sa nepohodnete (stáva sa to často) a budeš riešiť veci súdnou cestou. Tiež nemôžeš vedieť, ako to bude s predajom nehnuteľnosti za 5-6 rokov.

zuzanockamt
8. máj 2023

Ak si chceš nechať podiel, tak potom pekne rovným dielom adekvátnym k podielu aj platiť všetko, čo s domom súvisí - energie, poplatky, opravy.

wade
8. máj 2023

Podielove vlastnictvo nehnutelnosti ako investicna vec je velmi rizikova. Je to skoro nelikvidne. Ak niekto bude ten dom uzivat, nema velku potrebu ta vyplacat (a urcite nie z trhovej ceny, kedze tvoja 1/3 je na volnom trhu nepredajna). Da sa to riesit sudne, atd. ale su z toho len problemy, stoji to cas, energiu a vztahu v rodine. Ak neplanujes ten dom uzivat / cely v buducnosti odkupit, tak by som odtial vytiahol peniaze teraz (ak niektory z podielnikov je ochotny tvoju cast kupit) a zhodnotil ich niekde inde (akcie / ina nehnutelnost)

basska_b
8. máj 2023

Je to vlastne cisto na tvojom rozhodnuti: bud podiel predas teraz, alebo o tych par rokov. Do predaja podielu ta teraz nemoze nik nutit, ale moze ti to navrhnut. Akonahle sa rozhodnes podiel predat, mozes ho predat hoci aj tretej strane. Spoluvlastnici vsak maju predkupne pravo a sice za cenu nie vyssiu, ako keby to kupoval treti.
No a co sa tyka zdielania poplatkov, to je na vasej vzajomnej dohode. Budete platit dan z nehnutelnosti, to sa bude riesit na miestnom urade: bud sa dohodnete a dan z nehnutelnosti bude platit jeden z vas, alebo kazdy bude platit podla podielu, ktory mu patri. Ak bude chalupa prazdna, tak neviem, ako to tam mate s elektrinou a vodou... Vyvoz odpadu, ak sa da, mozete uplne odhlasit. To je uz vsetko na dohode. A co sa tyka oprav: to je tiez bud dohoda, alebo si o opravach nechaju blocky a pri predaji tvojho podielu sa mozko budu snazit znizit cenu o prislusny podiel na opravach.

autor
8. máj 2023

@wade ak by ten dom chcel niekto reálne užívať,tak len s tým,že má vyplatí,inak ten dom budem navštevovať kedy ja chcem,asi si to rýchlo premýslia,či im to za to stoji

simoncik
8. máj 2023

Ak ten dom nechces,nemas zaujem nechaj sa vyoltit hned.dostat cely odiel 1/3 no neviem.skor sudne.takto skor o dohode.zalezi na vsetkom.na lokalite,stavu nehnutelnosti.cim viac dedicov tym horsie.zbohatnut velmi nezbohatnes.ak ma niekto vazny zaujem vyolatit ta zvaz ponuku.nikdy nevies co sa stane ako sa k tomu kto postavi.co sa tyka vyplacania dedictva takmer pravidelne sa dedici rozvadia.a robit rozbroje nestoji za to.na dedictve z podielnikmi nikdy velmi nezbohatnes.no mozno nakoniec bide musiet orist k sudu a predaju,a z toho sa to potom vyplati

abbey1
8. máj 2023

Z toho čo píšeš, je jasné, že vzťahy asi dobré nemáte a právne povedomie tiež slabšie. Poriešte to hneď a s rozumom. Veľké oči už narobili toľko zlá medzi ľuďmi. Myslíte, že neobývaný dom 5-6 rokov nepotrebuje investície? Veľký omyl.

oli18
8. máj 2023

Nechat stat neobyvany dom nie je dobry napad. Tym, ze sa nekuri, dom chatra a je mozne, ze z toho dovodu jeho cena v buducnosti klesne. Nehovoriac o plateni za najom meracov energii a dane z nehnutelnosti. Idealne by bolo ho prenajat na cas, kym ho bude niekto potrebovat obyvat.

autor
8. máj 2023

@abbey1 mám byt,ktorý nepotreboval investície cca 10 rokov,čiže neviem,čo s tým má právne povedomie. To je reálny stav,skúsenosť.

simoncik
8. máj 2023

Lenze byt,nie je dom.zober si zimu.ak mas byt na strednom poschodi,vyhrieva sa z vedlajsich bytov.ako sa bude vyhrievat dom.ved bude plesniet.tak isto energie.olatit sa musia.takze ak si to pepocitas na roky vrati sa ti co si dala.no tak ak uz si rozhodnuta a mas skusenosti,myskim ze rady su ti zbytocne

abbey1
8. máj 2023

Pravne povedomie nema bic s tym, co pises o svojom byte. Ale asi zbyticne vysvetlovat. Ako spolumajitelia budete mat rovnake prava I rovnake povinnosti V dobrom ti tu vsetci radia v ppdstate to iste. Nemaj velke oci. Mozes byt napokon velmi sklamana a roky sa dorahovat o svoj podiel dedicstva.

muchotrafka298
8. máj 2023

@abbey1 ma pravdu. Skus zvazit aj to, ze vacsina ludia ma negativne skusenosti pri dedicstve. Ja som zazila v rodine velke hadky, vela ludi sa kvoli tomu nebavi. Ak je moznost, aby Ta vyplatili teraz, tak sa zamysli, ci by to nebolo pre teba najlepsie riesenie.Poznam pripad, ked mali deti jedneho z dedicov v predmetnej nehnutelosti byvat v buducnosti. Situacia sa vyvinula uplne inac za par rokov, o byvanie tam nemal nikto zaujem a dom chatral a stracal na hodnote. Nebola to lukrativna nehnutelnosti, bol to dedinsky dom v regione, kde ich bolo na jednej ulici na predaj aj 5. Pises, ze si tam budes chodit kedy budes chciet, lebo je to tvoje. Ano je to tvoje, tak isto ako ostatnych dedicov. Kazdy mate 1/3.

deti95060810
8. máj 2023

autorka, myslím že vzhľadom na tvoje názory je úplne zbytočne ti niečo radiť a tvoje názory sú troška na míle vzdialené od reality aká býva pri týchto záležitostiach...
nech sa ti darí...

autor
8. máj 2023

@muchotrafka298 toto je zle pochopené. Tým som reagovala na príspevok niekoho,kto písal,že ak tam niekto bude chcieť bývať bez toho,aby ma vyplatil, tak som na margo toho napísala,že ok, v tom prípade si tam prídem kedy budem chcieť a môžu aj zvyšní, to mi jedno. Ja sa tam prídem pomotať a odídem,aby to prípadne deti ďalších dvoch nemali také ľahké. Inak mi je celý dom ukradnutý. A nie,nie som v situácii,že by ma chcel niekto vyplácať. To sú také skôr hypotetické úvahy blízkej budúcnosti.

autor
8. máj 2023

@deti95060810 nechápem,aké názory? Myslím,že iba diskutujem a zvažujem možnosti. Žiadna ponuka zatiaľ nie je na stole.

vivuska666
8. máj 2023

Nechala by som sa vyplatit a investovala inde. Nech si som sama sebe panom.

abbey1
8. máj 2023

Ja tomu celkom nerozumiem. Ty o dom záujem nemáš, ale ak by tam chcel niekto z ďalších dedičov bývať, tak im to znepríjemníš? Nie je lepšie sa rozumne ako ľudia dohodnúť?