Dedičstvo, ak súrodenec býva v rodičovskom byte

vikinka0100
26. aug 2023

Zaujímalo by ma ci neviete poradiť ako to bude v prípade dedičstva ak rodičia zomrú, sestra býva s nimi od malička v byte a neplánuje si založiť rodinu ani sa odsťahovať.
Manžel mi tvrdí, ze po smrti rodičov ma asi nárok tam bývať do konca života, kedze tam s nimi žila celý život. No ja si myslím, ze polovicu bytu by ho mala vyplatiť ak rodičia zomrú. Ved nemôže si len tak nechať byt, zato ze tam býva a muž nedostane nič.
Neviete prosím ako to je? Len ma to zaujíma 😉

bublinka1426
26. aug 2023

tiez si myslim ze ma narok vyplatit.
skor ma zaujima, ked dotycna nema z coho.
ako sa to dalej riesi?
kamoska ma podobnu situaciu s RD.

o__o
26. aug 2023

Samozrejme, polka bytu by bola jeho a polka sestry

andreakotesova
26. aug 2023

A možno jej ho rodičia darujú a máš po dedičstve.... 😊

selena_luna
26. aug 2023

@vikinka0100 laicky, deti su neopomenutelni dedici a dedia rovnakym dielom. Nehra ulohu kto kde byva, ci je zenaty, ci slobodny. Teda ano- tvoj muz zdedi polovicu ( ak su dvaja a obaja rodicia zomru) a ak tam bude chciet sestra ostat, musi ho vyplatit. ( aj to moze mat nariadene sudom, ak muz po dedicstve poziada o vysporiadanie )
Za svojho zivota vsak mozu rodicia prepisat majetok na koho chcu, maju pravo s nim slobodne nakladat. Ak to napriklad prepisu na sestru, muz bude dedit to co ostane v ich vlastnictve v case ich smrti, teda ak neostane nic, nic nezdedi.

selena_luna
26. aug 2023

@bublinka1426 na sud sa poda ziadost o vysporiadanie a najcastejsie sud nariadi predaj a rozdelenie penazi z predaja.

bublinka1426
26. aug 2023

@selena_luna a ked sa odmietaju vystahovat, lebo nemaju peniaze a nemaju kam?

gypsomilka
26. aug 2023

My sme teraz par dni doriesili taku istu vec. Jeden surodenec si myslel ze ked tam ma trvale bydlisko automaticcky je byt jeho. No musel nas normalne vyplatit.

bublinka1426
26. aug 2023

@gypsomilka no a ked nema peniaze, ako to ti ludia riesia. a tvrdia ze nemaju ani na pozicku ,

selena_luna
26. aug 2023

@bublinka1426 no ak im to nariadi sud, tak nemozu odmietat, to by bolo marenie sudneho rozhodnutia. Chapem ze to je nelahka situacia, najlepsie je dohodnut sa.

h2
26. aug 2023

@vikinka0100 To, že tam sestra žije celý život, jej nedáva žiadne právo na vlastníctvo toho bytu. Po smrti rodičov dedia súrodenci rovnako. Rodičia môžu za života darovať byt, komu chcú, ale ak tak neurobia, dedia všetky ich deti rovnako. Ak majú rodičia len tieto dve deti (tvoj muž a jeho sestra), tak ona, ako vlastníčka polovice bytu má právo v ňom bývať. To, ako sa s tvojím mužom vysporiada, je na dohode ich dvoch. Ak je sestra sama, nemá deti, možno by bolo dobré byt predať, peniaze rozdeliť a nech si kúpi menší byt. Ak s tým však nebude súhlasiť, jediné riešenie je vysporiadanie súdnou cestou a to asi tvoj muž nebude chcieť. Treba si aj uvedomiť, že ak ona naozaj deti mať nebude, dediť po nej bude tvoj muž, poprípade vaše deti. Čiže ja by som od nej vyplatiť asi nežiadala.

sense
26. aug 2023

@bublinka1426 Süd moze nariadiť byt predať ak ho nemá druhý súrodenec z čoho vyplatiť.

bublinka1426
26. aug 2023

@sense dakujem

gypsomilka
26. aug 2023

@bublinka1426 my sme sa tahali pekne dlho s nim. Tiez ze on nic nema hypo mu nedaju atd. Dostal rok nato aby si to vyriesil. Potom sa to posuva exekutorovi. Ten uz by potom mohol byt napr predat a peniaze by sa rozdelili. Dalsia moznost bola predat nase casti tretej strane…

sense
26. aug 2023

@bublinka1426 samozrejme to je krajne riešenie ak sa strany nedohodnú a je to na dlhé lakte

januska12323
26. aug 2023

Väčšinou sa to robí tak, že na byvajuceho súrodenca sa bývanie prepíše ešte za života. V tom prípade nebude druhý súrodenec dediť lebo nie je čo.

gir
26. aug 2023

Rodičia jej môžu dať doživotné právo užívania, takže aj keď bude polovica bytu tvoja, byt sa nebude dať predať,bude na ňom ťarcha.

ruxandra
26. aug 2023

@bublinka1426 este uplne posledne riesenie je exekútor. My sme to pred par rokmi tak chceli riesit, no nedošlo k tomu, pan sa toho slova zľakol a normalne surodencov vyplatil. Teda normalne nie, nechal si 500 eur, ale tak nech sa nimi aj zadrhne, zarábal trikrat viac ako jeho súrodenci, ale tváril sa, ze je chudobný a nema z coho zit. Ale tak to uz som odbočila od témy.. ludia proste vzdy hovoria, ze nemaju peniaze na vyplatenie, avsak vo väčšine prípadov to nie je pravda.

0silvia0
26. aug 2023

@vikinka0100 narok tvoj muz samozrejme ma na polovicu bytu. Ale su tu dalsie faktory. Rodicia mozu byt darovat muzovej sestre este za ich zivota. Dalej rodicia zvyknu darovat byt dietatu, ktory s nimi byva a doopatruje ich, stara sa, chodi k lekarom atd.
V nasej rodine tiez najmladsia dcera z maminej strany doopatrovala ich mamu a ostatni sa vzdali svojich podielov v prospech jej.

bublinka1426
26. aug 2023

@ruxandra viem ze oni nemaju. ziju z mesiaca na mesiac, nevedia hospodarit.

mateson
26. aug 2023

@h2 prosím ťa akú záruku má , že bude po nej dediť jej muž a jeho deti.🤦 Ona môže kľudne svoju polovicu darovat komu chce. Stačí ak sa zamiluje (napríklad v Egypte na dovolenke)to je teraz in. Môže nasekať dlhy a on bude dediť aj tie. Nemôže zdediť iba aktíva , musí aj pasíva. Určite by som trvala na vyplatení, lebo predať a peniaze rozdeliť

h2
26. aug 2023

@mateson Záruku nemá, to už je na nich dvoch, ako sa dohodnú. Ja píšem, čo by som urobila ja. Pravdupovediac, neviem, či môže darovať polovicu, pokiaľ jej brat vlastní tú druhú, k tomu by som sa nerada vyjadrovala, lebo si nie som istá, ako to je. Ale to je jedno. Pokiaľ tam brat stále tú svoju polovicu má, vždy môže v takomto extrémnom prípade požiadať o vysporiadanie súdnou cestou.

mateson
26. aug 2023

@gir aj to sa kľudne môže stať.

trgypadl
26. aug 2023

@vikinka0100 aaach rodičia este ziju, a uz sa riesi dedicstvo, a Teba to len tak zaujíma....

ruxandra
26. aug 2023

@bublinka1426 aha, tak potom ten exekútor by mohol pomoct, lebo im tie peniaze zoberie skor ako ich stihnú rozhádzať (ale zase takyto ludia vedia velmi dobre kľučkovať aj v tom ako sa vyhnúť exekútorovi, zazila som uz aj to 😔 ). Potom uz naozaj jedine predať a rozdeliť sa tak

gypsomilka
26. aug 2023

@trgypadl ver ze tieto majetky su lepsie vysporiadat este kym ziju. Kto co bude mat,kto koho vyplati a komu co zostane. Potom je to fakt zlozite a hlavne nie na tyzden riesenia.

trgypadl
26. aug 2023

@gypsomilka chapem, ale ja zijem asi v inom svete, mne o majetky nikdy neslo, a mam pocit, ze prave v takychto situaciach sa ukazuje charakter ludi. Preco to zaujima jeho ženu? Co ak by sa on rozhodol byt nechat sestre? A nechcel by ani vyplatenie?

selena_luna
26. aug 2023

@gypsomilka ja len k tej moznosti predaj tretej strane - to sa neda tak lahko. Najprv musite ten podiel ponuknut spoluvlastnikom a to za cenu ktoru to potom aj realne predate ( tj sa to neda oklamat ze naschval to ponuknem spoluvlastnikovi za vela aby to nekupil a predam to potom za menej) to len na okraj.

gypsomilka
26. aug 2023

@selena_luna to ja velmi dobre viem. My sme prave doriesili rovnake dedictvo.

selena_luna
26. aug 2023

@gypsomilka super 👍

vikinka0100
autor
26. aug 2023

@andreakotesova tak dúfam s nami nevybabru 😂🤦‍♀️