Dedičstvo a notár

nikolca
16. feb 2023

Prosim vas zomrel môj exmanžél.dedič je len jeden a to naš syn viac deti nemal dnes som bola u notarky a to hlavne preto že mi prišiel po ex vyplatiť dlh 3500euro ešte za manželstva sme si brali uver žo štatneho fondu že či som povinna to platiť povedala mi že vraj banka ma pravo odomna to vymahať že som spoludlžnička a to sme rozvedeny 17rokov pytala som sa jej či syna neydedil kedže ho videl naposledy ako 4=ročneho a dnes ma 22 rokov povedala že nie že zdedi po nom 2izbovy byt a auto prosim vas ake su poplatky u notarky?kolko to bude asi stať?v utorok je predvolany k notarke

hradnapani
16. feb 2023

vyska poplatku notarovi sa odvija od vysky dedicstva - takze treba si zistit hodnotu toho bytu a auta, to sa tam bude riesit (resp. notarka zrejme sama navrhne nejaku hodnotu, ak to neziadala, aby ste si to navrhli sami). Vysku poplatku si mozes vypocitat podla https://fok.sk/poplatky-u-notara/ je to dane zakonom. ten poplatok sa moze kludne vysplhat aj na 800 ci 1000 eur, zavisi od hodnoty toho bytu a auta (pripadne dalsieho majetku, penazi v banke atd) - no kazdopadne treba pocitat s par stovkami, plus o par tyzdnov pride sudny prikaz na zaplatenie sudnych poplatkov a tie su okolo 150 eur ci tak nejako.

nikolca
autor
17. feb 2023

@hradnapani no pekne to je dosť myslela som že ale do 400eur my keď sme u nej boli nevravela nič o poplatkoch ani že si mame zistiť cenu bytu tak neviem podla čoho sa urči cena

iv007
17. feb 2023

Presnu sumu ti tu nikto nepovie, ale napriklad nasi platili 600€ za stary 60 rocny dom ako predmet dedicstva.To bolo pred 5 rokmi,mohli sa taxy zmenit..

iv007
17. feb 2023

@nikolca cena bytu sa urcuje podla inzeratov podobnych bytov v danej lokalite

hradnapani
17. feb 2023

@nikolca ona si moze pozriet v inzeratoch, za kolko sa predavaju podobne byty v danej lokalite a podla toho urci cenu bytu ci auta. Mozes s nou nesuhlasit, ale potom by si si mala dat spravit posudok v realitke, ktora stanovi cenu a tu by nemala spochybnit.

zuzuliatko18
17. feb 2023

Od známych notárka ziadala ocenenie maklérom z realitky, inak nechcela pojednávať.

hradnapani
17. feb 2023

@zuzuliatko18 aj ja som to tak mala, musela som mat posudok z realitky, ale nie kazdy notar to vyzaduje (pred dvomi rokmi sme mali dve dedenia, v jednom chceli, v druhom si stanovil notar sam)

zuzuliatko18
17. feb 2023

@hradnapani ja viem, záleží od notára.

natalienka12
17. feb 2023

@nikolca Ak si s manzelom nemala vyporiadane BSM dlh musis uhradit ty. Poplatky u notara, ako bolo uvedene vyssie. Je na to sadzobnik dany vo vyhlaske o odmene notarov. Ten nepusti.

nikolca
autor
17. feb 2023

@natalienka12 BSM sme mali tam sa zaviazal že dlh vyplati v celom rozsahu vratane urokov no je mi to prt platne som spoludlžnička a banka ma pravo to odomna vymahať aj som štatnemu fondu to BSM poslala a vyjadrili sa mi že som povinna to uhradiť no čo už

sheanorie
18. feb 2023

@nikolca To, že sa zaviazal vyplatiť dlh nestačí. Neboli ste vyňatá ako spoludlžník. To ste mali riešiť vtedy. Notarsky poplatok sa odvija od ceny nehnutelnosti, auta a ak mal našetrené prostriedky v banke,...Toto všetko si notár skontroluje. Vyššie Vám uviedli kalkulačku na výpočet. Treba sa spytat, ako chce notarka vydokladovat hodnotu bytu. Zvyknu si hodnotu urcit aj sami.

natalienka12
18. feb 2023

@nikolca S tou dohodou o vyporiadani BSM by musel suhlasit SFRB co sa urcite nestalo.

nikolca
autor
18. feb 2023

@natalienka12 praveže to ja som mala požiadať o vynatie ako spoludlžnik a to sa nestalo čo už nevedela som nuž budem splacať

leaven
Autor odpoveď zmazal
Zobraz