Ahojte, prosim o radu ako to funguje. Muzovi chcu dat rodicia dom do dedicstva,dom sa vyuziva uz rok na podnikatelske ucely, ma vyse 20 rokov a je nutna dost fifnancne narocna rekonstrukcia.. vravia o dedicstve ale niekde pomedzi rec povedia , ze sa doplni jeho meno na list vlastnictva, ak tomu na dobre rozumiem tak by bol on tym padom len spoluvlastnik s jeho rodicmi ale ako dedictvo by to nebolo, pravda ?
teraz vlastne ide o to, ze tu rekonstrukciu by financoval teda s nasich spolocnych penazi.. ako sa viem ja zabezpecit, dokazat, ze tolko a tolko som tam investovala aj ja ? Nechcem sa popalit pokial tomu nerozumiem, a chcem byt pripravena ked sa bude tato vec uz ozaj riesit .. Dakujem za kazdy komentar.
Dedit moze az ked jeho rodicia zomru, takze mate v tom vsetci nejaky chaos
@marhulka13 okey tak oprava, bavime sa teda o darovani nie o dedicstve
Dať do dedičstva spíšu závet a dajú do registra ?,alebo doplnia meno na lv doplniť sa dá na základe darovacej alebo kúpnej zmluvy ktorá bude zavkladovana na katastri.
@obkladac moja otazka znie, pokial ho daju do lv ale nezadaju ziadnu darovaciu zmluvu tak su stale vlastnici aj oni, pokial by dali jeho meno do lv na zaklade darovacej zmluvy tak oni sa automaticky z lv vymazu?
Do LV ho môžu zapísať len na základe nejakého dokumentu, ak myslia darovaciu zmluvu, 6ak bud mu to darujú celé a bude jediný vlastník, alebo iba spoluvlastník ak aj rodicia ostanú zapísaní ako majitelia
Na lv ho môžu zadať na základe niečo darovacia kúpna zmluva, môže byť vlastník alebo spoluvlastník podľa toho čo napíšu do zmluvy
Aby sme sa rozumeli, mne nejde o peniaze , ktore daruju muzovi.. ide mi o to, ze sa rekonstrukcia bude financovat z nasich spolocnych penazi.. a tym padom ak ho len doplnia bez darovacej zmluvy do lv tak vlastne vrazam svoje peniaze im do majetku .. jednoducho potrebujem poradit ako sa mozem obhajit v tejto veci aby som bola chranena.. mame 2 deti sme spolu 13 rokov nie je to o tom zeby som neverila muzovi ale nebudem investovat do niecoho co nevlastnim
Ale oni to môžu predať alebo darovať obom
Bez darovacej zmluvy sa nedá zapísať do LV. Úprimne, ak niečo nie je výlučne moje, do toho by som peniaze nedavala
@obkladac no chcu mu to dat darom , lenze ako vravim, pomedzi vraveli ze sa len doplni do lv takze to chapem tak, ze bude spoluvlastnik.. no preto to riesim lebo nie som ochotna do toho vrazat spolocne peniaze ..
este otazka, pokial by sa oni vymazali z lv a bol by vlastnik iba on darovacou zmluvou, a nase spolocne investovane peniaze sa daju na rekonstrukciu tak ako som ja chranena? ako sa to dokazuje kolko som do toho dala aj ja ?
Ak mu to darujú, či celé, či časť, tak je to stále iba jeho, dar nespadá do spoločného majetku.
Ty nie si chránená nijako, môžeš si jedine odkladať bloky a raz si na to nárokovať, ale je to veľmi ťažké dokazovať že to boli výlučne iba tvoje peniaze, ktoré si do toho dala, kedže je to za trvania manželstva a tieto peniaze sa považujú za spoločné, pokiaľ teda k nim nemáš nejaký podklad - napr. dar od rodičov, dedičstvo
Jednoduché, nedávaj do toho nič. Jedine keby darovali aj tebe.
Pokiaľ to dostane do daru on a bude chcieť investovať tvoje vaše peniaze nech ti prepíše podiel na teba.
No podla mna ak budete do toho vrazat spolocne peniaze, kedze ste manzelia, neexistuje ziadne moje peniaze a tvoje peniaze, proste vrazate spolu. V pripade rozvodu mozes sudnou cestou narokovat polovicu vrazenej sumy do rekonstrukcie. Takze bloky odkladat urcite, ale to su spolocne bloky, je jedno z ktorej karty sa platili.
urobte kupno predajnu zmluvu na vas oboch a vyhnete sa aj buducim hadkam s inymi jeho surodencami ... ak to daruju len jemu tak tvoje to nebude ak ta muz nezapise ...
@joannita Aha takze je to vzdy o tom, zeby som musela odkladat blocky a dokazovat kolko som investovala aj ja.. a to mi pride dost chore po tolkych rokoch sa takto spravat voci sebe , este nas to rozvadi 🙈 .. nemyslim si, zeby kupnou zmluvou by to prepisali aj na mna
a manzel nema ze svoje peniaze, vsetko su nase peniaze.. a co mu mam zakazovat kupovat do toho domu veci ? neviem fakt ako to budeme riesit
Áno, všetko čo do toho kúpite bude investícia iba do jeho majetku
Urcite zajdi za pravnikom, lebo tu nejde o piskvorky. Nikdy nevies co sa stane aj ked teraz vas vztah moze byt idealny.
Tu dostavas amaterske rady, zajdi za profesionalom.
@joannita Dakujem za kazdu radu, urcite to budeme riesit s pravnikom
Toto si musi vyriesit manzel s rodicmi. Pokial vam to nechcu predat/darovat (ale darovanie sa da vzdy napadnut) cele a len na vas, vzdy budete platit s manzelom na nieco, co nie je cele vase a o com nemozete nikdy urobit finalne rozhodnutie.
Urcite sa chod poradit s pravnikom, je tam viac moznosti ako to urobit, idealne ak by ste isli aj s manzelom, nech mate naraz vsetko informacie a viete sa dohodnut na predbeznom postupe.
@akrobrab mozu rodicia si darovanj vec aj zobrat naspat ? alebo ako myslite, ze sa da napadnut?
Ano, darovanie sa da napadnut a mozu sa objavit pokusy darovanie “zrusit”. Preto byva lepsie mat kupnu zmluvu (hoci na nejaku prijatelnu (v podstate symbolicku) ciastku).
@akrobrab darovacia zmluva sa sa napadnut ale malokedy zrušiť resp vyhra sud dotyčný človek......ja som darovala fotrovi majetok nezhody potom ignoracia atd...chcela som.zrusit darovaciu zmluvu s bohužiaľ 3 odlisni pravnici povedali ze mozem sa sudit aj 20r ale mam.malu sancu vyhrat cca 10% a prist o.peniaze....asi tak a tiez som nebola tak.informovana ako teraz....asi toľko k darovacej zmluvy jedine by som vyhrala keby som.mala trestne oznamenia ze ma.fyzicky a psychicky tyra a to ze ignoruje a nie sme v kontakte do.toho nespada ;)
@zuzkaa1991 Ahoj, ano, presne tak. Ale da sa to darovanie napadnut, o to mi islo. Z mojho pohladu je jedno, ci mi rodicia dom zoberu alebo sa so mnou budu cely zvysok zivota sudit - pre mna je to premarneny cas a totalne neprijemna situacia tak ci tak, cize ak sa tomu da vyhnut, tak volim tu cestu.
Kým rodicia žijú, o dedičstve nemôže byť reč. Max.mu to môžu darovať alebo predat