Ahojte , potrebujem niečo vysvetlit ohľadne dedičstva
Moja babka (76r) ma brata (80r) a jej bratovi umrela žena s ktorou nikdy nemali deti , ale majú krstne deti a jeho nebohá žena ma aj sestru . Týždeň po jeho žene , umrela aj moja babka
Takze na žive z ich bližšej rodiny zostali : ich krstne deti , nebohej sestra a potom našej už nebohej babky manžel
Vôbec neviem kto by mal v prípade že nemajú deti dediť majetok .
Jej brat so ženou vlastnia garáž a byt .
Prosím pochopte ma niekto 🙏🏼 Fakt som sa snažila a lepšie to napísať neviem 😂
Kto by mal po správnosti dediť po smrti babkynho brata ?
Medzi koho sa majetok bude dediť , keď nebude spísaný závet ?
Dedia deti a manželka. Ak títo nie sú, tak rodičia a súrodenci. Ak títo nie sú, tak deti súrodencov. Krstné dieťa nie je zákonne žiadny príbuzenský vzťah.
@miskaleonorbi krsne deti nemaju nic spoločne ;) nededia....dedi stale manzel/ka(prva linia) deti (druha linia) ak nema osoba ktora zomrela deti dedia danej osoby surodenci ja tak viem ale vždy dediny polku majetku manžel/a dalsiu polku manzel/a a deti mozno sa mylim ale tak by malo byt
Z toho čo píšeš, tak babkin brat žije, čiže manžel nebohej. V tom prípade dedí iba on. Ak by on už nežil, tak bude dediť jej setra. Tvoja strana rodiny nebude dediť nič.
Ak som sa z toho dobre vysomarila, tak vsetko zdedi dedko. 🤔
Áno mojej nebohej babky brat ešte žije , zatiaľ dedí všetko on po svojej nebohej manželke . No ale po jeho smrti ma zaujimalo .
@melanta
On už súrodencov nemá (nakoľko mal len moju babku a ta už umrela )
Ale jeho nebohá manželka má sestru ktorá žije .
Teraz by mal mať všetko prededene na seba ten babkin brat. Ak sa pominie aj on tak jeho súrodenci budú dediť (keďže babka je po smrti tak jej deti) ak tam teda nie su dalsi
@miskaleonorbi ak zomrie on a nemá deti, tak ako prvé súrodenci. Keďže jeho sestra (tvoja babka) zomrela tiež, tak jej deti. Po jeho smrti nebude dediť rodina jeho zosnulej manželky.
Ďakujem vám
Všetkým som poslala srdiečko ako malé poďakovanie ❤️
v 1. dedicskej skupine dedia manzel/ka a deti rovnym dielom. Kedze deti nemali, dedi sa v 2. dedicskej skupine.
Tam dedia manzel/ka a rodicia zomreleho. Ti asi neziju, takze vsetko zdedi jej muz - babkin brat.
Ked raz zomie on, dedit budu jeho surodenci - takze babka..
Kedze babka je mrtva, jej dedicsky podiel prejde rovnakym dielom na jej deti (ak tie zit nebudu, tak ty uz nededis, u nich to konci
Zomrelej sestra nedostane nic, kedze po babkinom bratovi nema narok dedit. Ak by zomrel prc on a potom jeho zena, nededi nic vasa strana.
Tu je to cele popisane:
Ak nieco nevies, pytaj sa:
https://ficek.sk/dedicske-skupiny-118.
Ak by nezili deti tvojej babky (tvoja mama, alebo otec a ich surodenci, tak by mohla nastupi 4. dedicska skupina, ale tam uz to ide na dost vzdialeny rodinu)
Mala to byť otázka a nie konštatovanie.
@miskaleonorbi z ktorej rodiny zomrie posledný človek, dedí jeho rodina. Keď zomrie vdovec, o ktorom píšeš, zdedí jeho rodina, nie rodina jeho nebohej manželky..
@oli18 z našej strany . Čiže babkyn brat umrie posledný keď to na neho príde … takze naša strana bude dediť . Ďakujem .
@miskaleonorbi áno.
@vroni Ach ja už som z toho mimo .
Však uvidíme komu príde dedičske konanie .
Len sme chceli vedieť dopredu , lebo sme v tom mali zmätok . Teraz mi to je už jasnejšie .
Tak teda uvidíme . Teraz ho chce nalákať jeho nebohej ženy sestra nato aby sa o neho postarali stym že majetok bude jej . 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Nikdy sa o nich nestarala a keď ide o majetok , tak hneď by chcela .
@miskaleonorbi Ak ešte za života neprepíše nehnuteľnosti manželkiným príbuzným .
@luliu, prečo? Jasne je napísané, že manžel nededí samostatne ale vždy s deťmi a ak nie su, tak s rodičmi manželky. Podiel rodičov prechádza na ich potomkov. Prečo by mal v tomto prípade dediť výhradne manžel a nie aj sestra zomretej manželky? Nie manželova sestra, ta s tým nemá nič.
@oli18 no však to 🤦🏼♀️ Uvidíme čo bude . Akože nasralo by ma keby sa takto vypočítavo dostanú k majetku
@miskaleonorbi myslim ze krstne deti nemaju narok na dedocstvo ak nie je zavet