Dedičské konanie - vystavené stavebné povolenie

chrobacik41
6. feb 2024

Ahojte, chcem sa vás opýtať, mama ide zachviľu na prvé dedicske sedenie keďže zomrel ocinko. Chcem sa opýtať túto vec, teraz v januari-februari malo byt vystavené stavebné povolenie na prístavbu, toto tiež bude notár zisťovať viete mi niekto podať informáciu? Pretože som platila tie projekty ktoré bolo treba a teraz mi robí problémy sestra tak sa preto chcem opýtať ci aj vlastné toto notár bude zisťovať s tým stavebným povolením. Ďakujem.

zuzkaa1991
6. feb 2024

@chrobacik41 všetko co je na katastri napisane na ocka ide do dedicskeho takze ak je dom pisany.na ocka.tak ano ide ale.detail.na ziadosti o stavebne je.kto.napisany vy ci.ocko?🤔 ( keďže som.riesila stavbu domu)

chrobacik41
autor
6. feb 2024

@zuzkaa1991 mala som byť ja ale dalo sa to na ocina lebo to by sa ešte viacej predlzilo čiže to SP malo byt vystavené na ocina

alenah31
6. feb 2024

@chrobacik41 stavebné povolenie vybavené na otca nebude možné použiť. Zavolajte na stavebný úrad a zastavte konanie nech zbytočne nič viac neplatíte - nakoľko stavebník, ktorý o SP žiadal zomrel. Zmeny v osobe stavebníka v priebehu stavebného konania možné je - no pôvodný a nový stavebník by mali žiť. Po smrti pôvodného stavebníka - možnosťou je obrátiť sa na súd, aby rozhodol. No ak by sa prestavba konala na dome, ktorý vlastnil otec - už budete po dedičskom konaní potrebovať aj súhlas sestry, ktorá bude po otcovi tiež dediť a bude zapísaná na LV ako ďalší vlastník. Mali sme niečo podobné - no stavebník bol bratranec a majiteľ domu starká - ktorá zomrela pred vydaním stavebného povolenia a dom zdedili traja súrodenci - paradoxne matka stavebníka (jedna z troch dedičov) s prestavbou nesúhlasila už ako vlastníčka a dvaja strýkovia áno - až rozhodol súd a to tak, že musel mamu ako vlastníka vyplatiť. Strýkovia mu svoje podiely darovali - s domom na samote nechceli mať nič spoločné.

chrobacik41
autor
6. feb 2024

@alenah31 ok chápem ja len chcem vedieť informáciu či notár bude vedieť o tomto stavebnom povolení keď tam vlastne mama pôjde. Ci sa jej bude na to pýtať. No co sa týka sestry chce ma odtiaľto dostať preč ja som jej povedala ze pôjdem. Ale nevie koľko som investovala do prestavby ešte keď otec žil ( robili sme to s partnerom pre mojich rodicov) a práve toto stavebné ma zaujíma ci to notár zistí že malo byt už teraz vydané.

chrobacik41
autor
6. feb 2024

@alenah31 lebo mame stále hovorí ( sestra) aby tu prístavbu nespomínala ani povolenie nič preto sa pýtam

alenah31
6. feb 2024

@chrobacik41 notár si zisťuje všetky info o poručiteľovi cez databázy, ktoré sú pre neho dostupné. Ak do toho spadá aj stavebný úrad - tak to vedieť bude. Pokiaľ to sestra spomenie - notár môže dedičské konanie zastaviť, aby preveril skutočnosti, ktoré neboli pri dedičskom konaní známe. Neviem či stavebné povolenie je tiež považované za "majetok" poručiteľa. Podľa mňa by ste sami mali osloviť stavebnú úrad a konanie o vydanie st. povolenia zastaviť - však nebude platné - však stavba, ktorej sa to bude týkať bude mať iných vlastníkov. Mne sa zdá, že @h2 robí s takýmito vecami na katastri - ospravedlňujem sa vopred ak sa mýlim, možno poradí viac.

chrobacik41
autor
6. feb 2024

@alenah31 ďakujem veľmi pekne za informácie.

katulienocka999
6. feb 2024

@chrobacik41 ináč na dedičské ak zomrel váš ocko tak máte dostat aj vy so súrodencami ako dediči predvolanie. U nás to tak bolo,že sme šli všetci plus mamka

chrobacik41
autor
6. feb 2024

@katulienocka999 áno viem ale toto bude prvé to sedenie

katulienocka999
6. feb 2024

@chrobacik41 jasne chápem, to áno to si pamätám,že bola aj mamka sama všetko predlozit najprv