Dedičské konanie. Sestra je určená ako majiteľka

tulakchoco
5. júl 2024

Dobry den, Chcel by som Vas poprosit o radu. Zijem dlhodobo v zahranici a v tom tyzdni bolo dedicke konanie po mojej nebohej mame , ktora zomrela minuly rok.Je iba pozemk rolna pouda. Ja som osobne nebol mal som tam zastupenie.Ja som si poziadal o PDF.Predkonanim so nevedel nic o co sa jedan.
Pozemok ma hodnotu okolo 130,000 EUR.

Otazku mam. Moja setra bola urcena ako majitelka. Ako ja tomu rozumiem to sestra vlasni moze otom rozhodovat ci to preda teraz alebo aj za 10 rokov. Co ked moze sa jej nieco stat tak pravo maju jej deti a nikdo iny. Lebo je majitelka.Prosim Vas mozete mi poradit vtom ako by som mal postupovat.
Dakujem

Pridavam roshodnutie:
Dedičstvo v celosti nadobúda:(moja sestra)

Dedičia sa zároveň dohodli, že v prípade, ak (moja sestra) predá alebo
akýmkoľvek iným spôsobom scudzí nehnuteľnosti ktoré nadobudla v tomto konaní, zaväzuje
sa vyplatiť dedičom (surodencom), sumu rovnajúcu sa 1/4-ine prevzatej kúpnej ceny, resp.
minimálne 1/4-inu všeobecnej trhovej hodnoty vypočítanej ku dňu prevodu predmetných
nehnuteľností, a to v lehote do 30 dní odo dňa prevodu predmetných nehnuteľností. Uvedená
povinnosť a oprávnenie prechádza aj na právnych nástupcov povinnej a oprávnených z tejto
dohody.

isis234
5. júl 2024

@tulakchoco môžeš to napadnúť. Možno sa ti tu ohlási právnik
Napíš i do skupiny .. Právne poradenstvo

caramellka
5. júl 2024

@tulakchoco Odporúčam napísať do skupiny Právne poradenstvo, s jasnou formuláciou otázky.

kitycat
5. júl 2024

@tulakchoco ako surodenci ste sa starali rovnako v ramci moznosti?

Mama ta vydedila? Ci to prepisala za zivota sestre? Ci ten zastupca sa v tvojom mene zriekol dedicstva?

Lebo ak to vlastnila v case smrti tvoja mama tak ste mali dedit 50:50 🤔

isis234
5. júl 2024

@tulakchoco píšeš, že bola určená ako majiteľka... Keď mama žila, dala prepísať svoj majetok na tvoju sestru? Je to schválené notárom? Alebo jej u notárky, pri dedičskom konaní bolo určené, že majetok bude písaný na ňu a ona ho predá, ona potom vyplatí teba.. Ak ste dvaja súrodenci, idete s predajom na polovicu. Môžeš ju súriť, aby predala čo najskôr. Ak by predlžovala predaj, ako píšeš,, hoc 10 rokov,, tvoj právnik jej môže poslať list s tým, že budeš predávať dedičstvo ty. Len právnik ti v tom môže najlepšie poradiť

vanilkovazmrzka
5. júl 2024

Ved tam je napisane, ze ak to preda, ma ti dat 1/4 ceny. Co ste asi 4 surodenci resp 4 dedici, tak kazdy ma narok na stvrtinu. Ak to ale nepreda, nic ti davat nemusi.

Alebo teda ona ma 3/4 a ty 1/4 na zaklade nejakeho rozhodnutia

h2
5. júl 2024

@tulakchoco Ak sa jedná o poľnohospodársku pôdu (ornú pôdu) v extraviláne, tak podľa zákona o drobení poľnohospodárskej pôdy nie je možné rozdeliť takéto pozemky na menšie, než s výmerou 3000 m2. Práve v takýchto prípadoch, ak je dedičov viac, musia sa dohodnúť a vlastníctvo sa zapíše len jednému z nich. Ak máš dostať 1/4, predpokladám, že ste 4 súrodenci (prípadne 3 + tvoj otec). Sestra by ťa mala vyplatiť, ale všetko sa odvíja od toho, ako ste sa dohodli.

andreakotesova
5. júl 2024

@h2 co ak sestra zomrie? Dediť budú jej deti, nie? Co ak zomrú aj súrodenci sestry, na ktorú bol pozemok napísaný? ...

h2
5. júl 2024

@andreakotesova To sa malo riešiť na dedičskom, malo to byť zmluvne ošetrené.

andreakotesova
5. júl 2024

@h2 kľudne tam môže byť po rokoch aj 100 dedičov teda ak to povodna majitelka nepredá...

paradajkova
5. júl 2024

@andreakotesova ta povinnost vyplaty, ktora je uvedena v dedicskom prechadza aj na pripadnych dedicov.

andreakotesova
5. júl 2024

@paradajkova neviem si predstaviť v budúcnosti vyplácať stovky vzdialených príbuzných...

draik
5. júl 2024

V čom konkrétne je treba radiť? Podľa textu bola zjavne uzatvorená dedičská dohoda, v ktorej si dedičia resp. ich zástupcovia dohodli, kto pôdu zdedí vr. prípadného vyplatenia ustupujúcich dedičov.

paradajkova
5. júl 2024

@autor , ak je dedicske rozhodnutie pravoplatne, tak to co sa tam pise, to plati, bez moznosti odvolania. V lavom hornom rohu je pravdepodobne uz peciatka, ze nadobudlo pravoplatnost.

Kazdopadne tvoja sestra nebola “urcena” ako majitelka, ty si s tym suhlasil, resp. komukolvek si dal plnu moc nakladat v tvojom mene s dedicstvom.

Pravdepodobne islo o pozemok, ktory sa neda delit, ako ti uz pisali vyssie. Ak by sestra umrela aj jej dedici maju povinnost ta vyplatit. Niekedy sa to vpisuje aj do katastra, nielen do dedicskeho rozhodnutia. Ale to by tam bolo jasne napisane, ze predkupne a zalozne pravo k danemu pozemku bude zapisane do katastra.

paradajkova
5. júl 2024

@andreakotesova 120 tisicovy pozemok asi nebude kolovat desiatky generacii. Bud to preda jeho sestra este za zivota alebo jej deti.

Kazdopadne su dva sposoby ako sa to v dedicskom riesi, bud ze to mas takto pisomne len v dedicskom, alebo aj ako zapis v LV. Ak je to na katastri, tak sa ti ani po X generaciach nestane, ze sa na to len tak lahko zabudne. Ak je to len v dedicskom a dedic svoje deti neupovedomi, ze v pripade jeho smrti si maju ziadat od sesternic/bratrancov vyplatu, tak si to velmi pravdepodobne nikdy ziadat nebudu. Keby je to ale v LV, tak pred predajom potrebuju tvoj suhlas. Lebo by v LV bolo zalozne a predkupne pravo voci ustupujucemu dedicovi.

h2
5. júl 2024

@andreakotesova Aké stovky, prosím ťa???

aurelia2000
6. júl 2024

Ja som tiež takto zdedila, veď to bola dohoda na dedičskom konaní. Jasné, že keď predám, tak €€€ rozdelím, ako bolo dohodnuté. Neokradnem predsa súrodencov, nekradnúť je u mňa normal.

mk1111111111
6. júl 2024

@aurelia2000 jaaaj, ale by si sa cudovala, ako to pri dedicstvach chodi. Kde su prachy, tam sa na nikoho nekuka. Smutne, ale taka je realita. Ja nemusim ani spisovat, mne staci, ak dam slovo a to plati. Samozrejjme, radsej spisem, lebo stat sa mi moze hocikedy, hoci co, ale inak u mna dohodnute vzdy plati, aj keby som sa s tym clovekom rozhadala.

slovenka753
6. júl 2024

poda sa mozno nedala rozdelit, niektore sa nedaju dalej delit, preto to je osetrene takto. vacsinou sa to potom pise na cloveka ktory je realne pritomny na dedickom konani. sestra by mala podu predat a vyplatit vam kazdeku 1/4 .

kp7333
6. júl 2024

Orna poda sa zo zakona nesmie delit, preto to na dedicskom takto osetrili, tj. jeden majitel a v pripade predaja sa zisk rozdeli rovnym dielom.

andreakotesova
6. júl 2024

@h2 ak sa to predá za XY rokov, tak tých na vyplatenie budú aj stovky.

ghostsgirl
6. júl 2024

Mna by zaujimalo... ta majitelka, na ktoru je to pisane to moze predat kedy chce a za sumu aku chce alebo ostatni s tym musia suhlasit? To hypoteticky moze ta majitelka predat za nejaku smiesnu sumu svojej kamaratke a ostatnych vyplatit z tej sumy?

paradajkova
6. júl 2024

@ghostsgirl nemoze, musi to predat za trhovu hodnotu, ak by taky pozemok predala za 5000 eur kamoske, tak ktorykolvek dedic ju moze dat na sud. Urobil by sa znalecky posudok, kolko mal pozemok hodnotu a ona by musela tolko odstupujucim dedicom vyplatit. Moze ho aj darovat, ale stale plati, ze povinnost vyplatit ostava z trhovej ceny.

ghostsgirl
6. júl 2024

@paradajkova ok a na predaj musi mat suhlas? Ci to je cisto v jej rezii kedy ho preda a ostatni s tym nemusia suhlasit?

paradajkova
6. júl 2024

@ghostsgirl myslim, ze nie, nemusi mat suhlas. Ja som dostala odporucanie, ze je dobre mat dohodu a tak som pred predajom kontaktovala dedicov a az ked suhlasili so sumou a podmienkami predaja, dali mi to pisomne, az potom som odpredala. Kedze u nas to islo bezproblemovo, neriesila som s pravnikom tieto moznosti, ze co ked niekto nesuhlasi. Len pre svoju ochranu som sa informovala, aby som ja este nemala nahodou problem, kedze som to vsetko vybavovala.

Ale pri tych pozemkoch, kde to je v LV zapisane, ze ma ustupujuci dedic predkupne a zalozne pravo, tam potrebuje suhlas urcite, to kataster nepusti.

h2
6. júl 2024

@andreakotesova 🤦‍♀️ Akože tipuješ, že sa to predá o 300 rokov? Alebo že každý z rodiny bude mať 10 detí???

andreakotesova
6. júl 2024

@h2 stačí, ak má tá osoba troch surodencov a tí po tri deti a už to ide. A nebude to 300 rokov 😉

h2
6. júl 2024

@andreakotesova Sama sebe sa divím, že ti ešte na túto absurdnosť odpisujem. Povedzme, že sú 4 súrodenci, každý má 3 deti (už to je viac, než priemer, ale schválne beriem do úvahy vyšší počet. Povedzme, že autor a jeho súrodenci majú okolo 50 rokov (vek, kedy cca ľudia strácajú rodičov) a všetkých 12 detí je už dospelých a má 20-30 rokov. Ak by aj každý jeden z nich mal 3 deti (čo je vysoko nepravdepodobné, ale berme, že to tak je), tak dokopy majú/budú mať 36 detí, ktoré sa buď do dnešného dňa ešte ani nenarodili, alebo sú ešte naozaj malé. Takže týchto 36 dedičov má pred sebou reálne od teraz tak 80 rokov života. Počas tých 80 rokov budú mať, samozrejme, zase ďalšie deti, vnúčatá, aj pravnúčatá, ale to je irelevantné, pretože pokiaľ oni budú žiť, podiel z predaja tých pozemkov bude patriť im, nie ich XY pravnúčatám. Čiže ak by sa aj tie pozemky predali až o veľmi nepravdepodobných 80 rokov, stále bude tých dedičov "len" 36 a to podotýkam pri nepravdepodobnom počte 3 detí na každého jedného.

draik
6. júl 2024

Jednoducho povedané pre ostatných - ustupujúci dedič si má dať podmienku vyplatenia do nejakého termínu, najlepšie so záložným právom na daný pozemok. Najmä v takomto prípade, keď je pozemok hodnotný a možno aj reálne deliteľný. Všetko ostatné môže viesť len k problémom, keď zrazu je pozemok prevedený darom, za nižšiu sumu prípadne padne v exekúcii či osobnom bankrote.

tulakchoco
autor
7. júl 2024

@isis234 Dakujem za odpoved.
Notar sestru urcil pri dediskom konani.Moja mama to neprepisala na nikoho.

tulakchoco
autor
7. júl 2024

@caramellka skusal som, ale momentalne neni mozne as po 1.8.2024