Dedičské konanie - rada

28. aug 2022

Ahojte, potrebujem sa poradit. Moj ocko bol zenaty pred mojou mamou. Mali spolu dceru, zena ho zacala podvadzat a tak sa rozviedli. Sudil sa snou o byt, ktory kupil on a sud vyhrala (podplacala a tahala za nitky kde sa len dalo). Dostala nas do tazkej situacie ale nasi dokazali kupit novy bytik. Otec povedal, rovno aby mama bola vylucnou vlastnickou bytu (na LV je pisana len ona) aj ked na hypoteke boli uvedeni obidvaja. Zostarli, hypo vyplatena a mamka po skusenosti s pohrebom jej rodicov a dedicskym povedala, ze urobime darovaciu zmluvu. Napadlo mi ale, ze ak by sa ocko zomrel tak dedit by mala moja nevlastna sestra. Sestra sa o otca nezaujimala nikdy, pretrhli kontakt, povedala v 14 rokoch, ze otec nie jej otec. Na co bude mat narok ? Ak by sme nemali darovaciu zmluvu tak ma narok na rodicovsky byt aj ked vlastnickou bytu je len mama ? Je darovacia zmluva napadnutelna, ak by chcela sestra ziskat byt ? Co vsetko je predmetom dedickeho ? Ma len spolocny ucet s mamkou.

matullienka
28. aug 2022

Pokiaľ nebol vlastníkom nehnuteľnosti tak nie je predmetom dedičského konania. Predmetom je všetok hnuteľný a nehnuteľný majetok, ktorý bol na meno tvojho otca alebo bol v jeho spoluvlastníkom podiele. Účet ak bol na meno tvojho otca tak zostatok bude predmetom dedičského konania. Len netuším ako to je v prípade ak by bol účet na meno tvojej matky a on by bol len disponent.

Možno bude vedieť poradiť @draik

cdcd
28. aug 2022

V prípade, že otec prevedie za svojho života na teba celý svoj majetok, následne po jeho smrti v prípade dedičského konania bude považovaný za nemajetkého a dedičské konanie sa zastaví. V takom prípade sestra nemôže napadnúť darovaciu zmluvu. Tieto záležitosti však odporúčam riešiť s advokátom alebo notárom, aby bola darovacia zmluva vypracovaná odborníkom. Určite nedoporučujem riešiť to cez nejaké vzory zmlúv cez internet.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
28. aug 2022

@mb2021 v manzelstve ale na LV je pisana len ona.
@cdcd no musime sa i tak poriadne premysliet a sadnut si ako pises s pravnikom. Mamka je len na LV, ocko povedal, ze nechce nic vlastnit po skusenosti s byvalou. Darovat by mi mohla len mamka nie ? Podstate aj to chcem zistit a ocko ma len sporenie, kde opravnena osoba, ktora dostane som ja a spolocny ucet s mamkou. Na konovi chcem zistit prvotne info nech sa viem odpichnut.

ibrunova
28. aug 2022

To je zvláštne, že je mama sama na LV.

matullienka
28. aug 2022

Pokiaľ nadobudli počas manželstva tak spadá pod bsm, možno by bolo lepšie prepísať ho na teba kúpnou - predajnou zmluvou, tú je myslím ťažšie napadnúť a sporenie ak je písané na otca tak bude spadať do dedičského konania.

autor
28. aug 2022

@ibrunova ano podstate hypo brala len moja mamka, otec bol len ,,zapisany,, nebral sa do uvahy jeho plat ani nic. Na LV je len ona pisana.
@matullienka a bude ak po smrti mam narok na peniazky len ja ... Presne to je sporenie na pohreb a peniaze by som mala mat do 24 hod aby sa mohol zaplatit pohreb.

matullienka
28. aug 2022

Každopádne byt spadá do bsm tak minimálne ten treba poriesit

autor
28. aug 2022

@matullienka a spada to ak na LV to nie je napisane ? Teraz som si nasla cez kataster portal, ziadna zmienka o BSM, vylucne je na LV len mama. Samozrejme sa poradime sa pravnikom ako postupovat. Asi spiseme darovaciu zmluvu... Otec chce vydedenie ale to mi pride viac komplikovanejsie.

matullienka
28. aug 2022

Skus napísať tomu draikovi je právnik určite bude vedieť

anjelok
28. aug 2022

Autorka, ak nebola spisana zapisnica u notara o zuzeni bsm, tak pokial bol byt nadobudnuty v manzelstve, tak dedicske by mohlo byt zo strany dcery napadnute..aj ked je na lv iba mama, ale to je iba moj laicky nazor zo zivotnej skusenosti

patka06
28. aug 2022

Byt nadobudnutý kúpou počas manželstva a nebolo naň BSM zúžené, spadá do BSM aj keď je na LV uvedený len jeden z manželov

draik
29. aug 2022

Ak boli na kúpu bytu použité prostriedky z BSM, tak byt je v BSM, bez ohľadu na zápis na LV.
Disponent nie je vlastník účtu.
Odporúčam všetko konzultovať s právnikom.