Dedičské konanie po zomrelom v Českej republike

mims_03
27. máj 2022

Ahojte, prosím vás máte niekto skúsenosť ako ste riešili dodatočné konanie dedičstva pri novoobjavenom majetku, avšak jeden z dedičov žil v ČR a tam aj zomrel? Ako ste sa dopátrali k tomu kedy zomrel? Kam treba napísať v ČR?

andreagartnerova
27. máj 2022

Register obyvateľov v ČR, ale to by tam mal dať dopyt notár a rieši sa to cez súd. Alebo skúsiť pokiaľ viete kde žil mestský urad.

mims_03
autor
28. máj 2022

@andreagartnerova viem že sa to rieši cez súd, ale keď podávam návrh na prejednanie novoobjaveného majetku tak žiadajú aspoň dátum úmrtia a následne uvedenie jeho potomkov a to nevieme... vieme len že žil v ČR a tam aj zomrel, keďže to je ročník okolo 1940

andreagartnerova
28. máj 2022

@mims_03 závisí od notára, my keď sme nevedeli tak to išlo cez ten súd a oni to zistili, kedy zomrel cez ten register obyvateľov, následne som kontaktovala český súd komu bola vec pridelená a potom českého notára. Zaslali sme poverenie naše a žiadosť a poslali nám jeho dedičské rozhodnutie. Jedine to riešiť takto, lebo vám nikto nič nepovie. Bolo by dobre, vedieť presný dúfam narodenia a niekedy pomáha aj špecifikovať rodičov, ak sa narodil v ČR.

mims_03
autor
28. máj 2022

@andreagartnerova no veď práve že to závisí od notára, ja viem že súdy majú prístup k REGOB lebo som tam robila, lenže mi kolegyňa povedala, že notári to vracajú naspäť súdu, keď tam chýbajú tie údaje, ale skúsim zistiť čo najviac, a keď nenájdem, tak to podám aj tak...

andreagartnerova
28. máj 2022

@mims_03 mám pocit, že teraz notár musí zisťovať a keď nezistí tak ustanoviť opatrovníka dedičovi na neznámom mieste. Tam kde som ja robila, sme zisťovali.

mims_03
autor
28. máj 2022

@andreagartnerova ďakujem pekne za info