ahojte vsetci, mame pojednavanku po otcovi-svokrovi a chcem sa opytat ako to vlastne funguje .......do dedicskeho konania ide dom, auto a pozemky. Ceny si mame sami nejako navrhnut, alebo to budu odhadovat oni podla fotiek?(kazali nam ich doniest) je mozne napisat dom len na mamu-svokru, alebo sa to musi nejako podelit medzi surodencov, kedze nemame urceneho jednotlivca? Ako by sa to potom platilo notarovi? a ako je to z autom, kebyze si ho niekto chce zobrat na seba, tak ho moze odkupit od mami, alebo uz ked to bude v dedicskom konani, treba vyplatit surodencov? a este k pozemkom, ako je to lepsie napisat rovno na surodencov, alebo na mamu? ........a co vlastne vsetko sa pyta notar, co sa tam prejednava, co treba vediet?
DAKUJEM VELMI PEKNE za odpovede.
@mili768 ahoj, tu ti nikto neda presnu odpoved, lebo kazde dedicske konanie je specificke vzhladom na typy a pocet dedicov, stav majetku a x inych faktorov. Zo zakona dedi svokra a jej deti, vsetci rovnakym dielom, ale dohodnut pred notarom sa mozete aj inak (napr, deti sa vzdaju svojich podielov z domu, pozemkov atd v prospech mamy a az po jej smrti ich budu dedit jej deti a podobne)... ale to vam vsetko vysvetli notar. Hodnota majetku sa bude stanovovat uradne takze vy isto nie.
pojednavanka je dedicske konanie asi / nikdy som taky vyraz nepocula ale predpokladam/
@mili768 notar uz presne vie co treba robit. dedicske konanie prebieha zo zakona podla presnych pravidiel.
nefunguje to tak ze prides s fotkami nehnutelnosti a povies si cenu. alebo prides a povies ze ste si urcili jednotlivca.
zakon urcuje pravidla a notar sa nimi bude riadit.
Ja by som to na verejnom fore neriesila.