Dedičské konanie po otcovi

3. apr 2024

Dobry den,

27rocnemu synovi zomrel jeho otec. Bod na dedickom konani a dozvedel sa, ze otec dom, byt, pozemky, auta prepisal na svoju zenu a dalsie dve deti. Jedine co moze zdedit je orna poda kdesi v riti Palovej a to len 1/4, pretoze su 4 dedici (jeho zena, syn a dalsie dve deti). Synov otec ma dlh v banke (hypoteku) na dom, ktory vlastnil otec syna, ale nasledne ho prepisal na dalsie svoje dieta (otec syna bol nieco ako spoludlznik - takze uver ma, ale nehnutelnost uz nevlastni-daroval ju so suhlasom banky). Tento uver je ochotna prevziat manzelka synovho otca (zostava doplatit 250 eur mesacne do jula 2026) a to len v pripade, ak sa syn vzda naroku na ornu podu (konkretne 1/4 ornej pody). Ak sa syn toho naroku nevzda, budu po nom pozadovat, aby prijal i cast dlhu po otcovi - musel by platit 250/4 = cca 55 eur mesacne do konca jula 2026 = otcov dlh = hypoteka na dom, ktory neni predmetom dedickeho konania a syn z neho nikdy nic neuvidi, lebo to prepisal na ine deti.

Je tento postup spravny? To vazne syn nic nezdedi? A ak chce dedit 1/4 ornej pody, tak musi doplatit cast mesacnej splatky hypoteky (dlh otca) na dom, kde sa rozvaluju dalsie jeho deti a syn tam nema ziadny podiel?

ms_green
3. apr 2024

Ak otec nechal testament, ktorý je overený notárom, neviem ako to funguje. Ale k druhej otázke, áno to je štandardné, že sa dedia jak dlhy tak majetky. Teda ak chce ornú pôdu musí prijať všetko, teda aj dlhy. Alebo sa zriekne všetkého.

kate211
3. apr 2024

A syn sa s otcom stretaval pravidelne pocas zivota? Vedel o umysloch otca previest cely svoj majetok na svoju zenu a ine deti? Bol syn otcovi oporou? Ci cakal, ze pride na dedicke a zdedi podiel na domoch, bytoch kde otec so svojou rodinou zil? A jeho nova rodina si poberie uvery, aby mohla tvojmu synovi nasolit hrstku penazi?

draik
3. apr 2024

Toto by bolo na dlhšie, odporúčam navštíviť advokáta so všetkými podkladmi, vrátane prevodov majetku poručiteľa.

autor
3. apr 2024

@kate211 Nie, nestretaval sa s nim. Otec odisiel, ked syn mal 3 roky a zalozil si novu rodinu. Preco by mu syn mal byt oporou? Snad ho nemal lutovat. Jedine co mu mohol otec dat, je nejake peniaze na start do zivota. Cely zivot na neho sral. A takto s nim vydrbali. Ze ak chce cast ornej pody, musi po otcovi platit aj dlhy. Ja len, ze ci to je legalne, takto cahrovat s majetkami.

deti95060810
3. apr 2024

@kate211 vážne píšeš takto?
a ocinko sa ako zúčasňoval na výchove dieťaťa - syna?
Bol mu oporou do jeho plnoletosti? aké výživné mu platil? a čo naviac? mal syn takú istú životnú úroveň ako ocinko? koľko krát bol s ocinkom na dovolenke?
a či len ocinko všetko prepísal na deti z iného manž. a na vlastného syna zabudol? Tak potom o čom tu píšeš že či syn mu bol oporou keď možno ani ocinko jemu v detskom veku nebol žiadnou oporou a jednoducho sa na syna zvysoka vykašľal...

ms_green
3. apr 2024

Aha. Takže nulový kontakt nulový záujem ale dediť by chcel. :D

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
3. apr 2024

@ms_green a prečo nečítaš poriadne... ocinko odišiel od syna keď mal 3 roky...hádam ten záujme mal mať otec nie? prepáč, ale čo to tu vypisuješ za nezmysly... 🙄

autor
3. apr 2024

@draik List vlastnictva domu, bytu, pozemkov mu tam jeho nova rodinka ukazovala. Dom vlastni dalsi syn, byt jeho manzelka (rozdelene BSM) a pozemky vsetci dohromady. Nadobudli to darovacou zmluvou, kde darca bol synov otec. Akurat tu ornu podu zabudol akosi prepisat. Tipujem, ze zabudol, ze ju ma.

kate211
3. apr 2024

@deti95060810 Ten syn ma 27. Nema 3. To ho nikdy nenapadlo otca kontaktovat? Ci len cakal, kedy otrci kopyta, aby mohol dedit?

blahblah
3. apr 2024

rovnako odporúčam osloviť advokáta. v zásade totiž platí, že banka nerada znižuje počet svojich dlžníkov, preto je skôr pravdepodobné, že úver na nehnuteľnosť mali poručiteľ (nebohý otec syna) a nehnuteľnosť bola zaťažená záložným právom. V prípade darovania banka dala súhlas na prevod, pričom dlžníkom sa stal (aj) obdarovaný syn. čo sa týka zodpovednosti za dlhy tak tam dedič zodpovedá do výšky nadobudnutého majetku. na mieste je otázka, čči by nebolo zo strany ukráteného syna požadovať započčítanie na dedičský podiel u ostatných dedičov, kde by sa ich nárok na dedičstvo znížil o výšku darov. stále však platí, že poručiteľ (otec) mohol so svojím majetkom za života nakladať ako len chcel. vzhľadom k tomu, že sa jedná o viac komplexných problémov a nakoľko bez podkladov v spise sa to veľmi ťažko rieši, odporúčačm odbornú pomoc právnika.

eternity24
3. apr 2024

Chod ku právnikovi, tu ti nikto nič relevantne neporadí. Právnik je tu draik, ale určite nemá čas ti tu vypisovať o tak rozsiahlej téme. Ale vo všeobecnosti je to tak, že ak zdedis aktíva, tak zdedis aj dlhy. Ale či závet resp dedičstvo je pre tvojho syna spravodlivé, to posúdi právnik, možno súd. Takže tam sa obrat.

eternity24
3. apr 2024

@kate211 a nemá si rodič vytvárať vzťah k vlástnemu dieťaťu? Či to je úloha dieťaťa podľa teba? Že dieta ma chodiť za rodičom, dieta ma prejavovať záujem o rodiča, dieta ma pomáhať rodičovi? Si spolu aj s druhou účastníckou tejto debaty ms green riadne mimo.

syslik81
3. apr 2024

to co je nappisane na terajsiu zenu a jeho deti bolo jeho rozhodnutie - mal na to pravo ... dedicskeho sa tyka len dlh plus orna poda ... kedze pozemok bol darovany -dalo by sa to napadnut na sude -ak mate na tonervy .. zisti si hodnotu otnej pody a uvidis ci sa synovy vobec vyplati prijat dedicstvo alebo nie ... a ano je to normalny postup dedi sa len to,co je pisane na zosnuleho ...

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kate211
3. apr 2024

@eternity24 Tu sa to posralo na oboch stranach. Otec sa na syna vysral, syna ani v dospelpsti nenapadlo otca kontaktovat. Clovek neni povinny vlastnit majetok a ak nahodou nejaky vlastni, moze si s nim robit co chce - moze ho darovat hoc aj bezdomovcovi. Otec sa na syna vysral a evidentne ani po nom nic nechcel. Synovi na otcovi asi taktiez nezalezalo, ale s dedicstvom akosi ratal.

deti95060810
3. apr 2024

@syslik81 no neviem či máš až tak pravdu... pretože on syna akoby vydedil... tam bude dôležité kedy to urobil - ak do jeho plnoletosti tak dobrý právnik by si s tým poradil...

kate211
3. apr 2024

@deti95060810 No vsak.... Radsej svoj majetok zanecha niekomu, kto je pri nom cely zivot ako niekomu cudziemu.

Poznam pripad, kedy matka stvala syna proti otcovi a ten ho odmietal. V dospelosti syn otcovi povedal, ze je debil.

Svoj majetok (dost velky) daroval detom akejsi prasesternice. A matka so synom sa mohla tak akurat na hlavu postavit.

syslik81
3. apr 2024

@deti95060810 on ho nevydedil ... prepisal majetok pocas zi ota na inych ludi-to nieje protizakonne ...

eternity24
3. apr 2024

@kate211 neviem si celkom predstaviť, prečo by som sa mala zaujímať o otca, ktorý sa o mna celý život nezaujímal. Neprišiel na žiadne moje narodeniny, neodviezol ma k lekarovi, keď som bola chorá, neodviezol ma do školy. Neobjal ma. A áno, chlapcovi patrí dedičstvo ako kompenzácia za to všetko, čo mu otec za života odoprel. Mohol Timotej darovať aj bezdomovcovi, ale chlapec to môže napadnúť. A myslím, že súd mu vyhovie. Sú to rodičia, čo si vytvárajú vzťah s detmi, nie deti. A je úplne nepochopiteľne, že ty čakáš, že syn si nevytvoril vzťah k otcovi za týchto okolnosti a že mu to vyčítaš. 🤦🏻‍♀️

autor
3. apr 2024

Podla katastru vsetko daroval zene a detom v maji 2019.

eternity24
3. apr 2024

Chod ku právnikovi. Nerozumieš, že tu nič nevyriešiš. Ak syn chce zdediť aktíva, musi prijat aj dlhy. Tak to je. Ako ti tu už jedna dáma pisala, zistí si akú by mal hodnotu ten pozemok, teda časť pozemku co syn zdedí. A tak prídete na to, či sa oplatí prevziať dedičstvo a teda aj časť dlhu, alebo nie. O veľkosti dedičstva sa môžeš súdiť. Nič viac, nič menej. Čiže ak situáciu chceš vyriešiť, chod za právnikom.

kate211
3. apr 2024

@eternity24 Pre mna je nepochopitelne prahnut po dedicstve po cudzom clovekovi, ktoreho z duse nenavidim.

By ma zaujimalo, ktory sud vyhovel napadnutiu darovacej zmluvy po zosnulom (ak zmluvu podpisoval v plnej pricetnosti a celkom dlhu dobu pred smrtou). Ty si fakt myslis, ze ak rodic vlastni nejaky majetok, tak tento majetok vzdy musi pripadnut do ruk detom zapisanych v RL?

eternity24
3. apr 2024

@kate211 Tomu chlapcovi patrí niečo ako odškodné, keď mu už jeho “otec” prd dal počas života. Tu vôbec nejde o žiadne prahnutie po dedičstve z môjho pohľadu. Môže sa to považovať za špekuláciu. Že to dotyčný urobil schválne, aby tomu chlapcovi nič nepripadlo. A určite to tak aj bolo.

kate211
3. apr 2024

@eternity24 Podla ziadneho zakona mu ziadne odskodne nepatri. Dedi to, co otec zanechal. A ak otec vsetko daruje susedke v pricetnom stave, chlapec nema narok nic.

A ano darovanie inym detom/inym osobam/susedom sa robi schvalne - aby dieta, ktore o rodica nema zaujem ani ako dospele nic nededilo. A je to uplne legalne. Nenpadnutelne.

eternity24
3. apr 2024

@kate211 všetko je napadnuteľné. A znova, tu nieje vinne dieta, ktoré ako píšeš,že nejavilo záujem o otca. Tu je vinný otec. Ale ty to zjavne nechceš pochopiť. Takze akákoľvek ďalšia reakcia je zbytočná.

kate211
3. apr 2024

Dospele dieta ak chce za kazdu cenu dedit, snad by malo chciet vediet aspon po kom, nie? Aspon moralne.

Ano a ako je to napadnutelne? Si v rozpravke citala?

cacianka
3. apr 2024

Prestaňte tu riešiť vzťahy , autorka sa jasne pýta, položila otázku ohľadom dedenia.
Nikde nepíše, že či sa otec vysral na syna, a 24 rokov o neho ani nezavadil, nerieši výživné ani nič podobné. Takisto nikde nepíše , či syn prejavil záujem o otca, nepíše nič o rodinných ani o medziľudských vzťahoch. Tak sa láskavo nestarajte či syn- dedič prahne a natŕča prsty , je to od vás hnusné stavať ho do takejto pozície, lebo si to ciciate z prsta.
Autorka sa pýta primárne na dedičstvo. Bodka
A áno, tvoj syn dedí iba to, čo mal jeho biootec v čase úmrtia vo svojom vlastníctve. Majetok aj dlhy, všetko rovným dielom s ostatnými dedičmi. Môžu tam byť nejaké výnimky , ale upresniť ti ich pomôže iba notár a právnik, keď mu predložíte všetky relevantné doklady.
Pretože to čo si uviedla tu, nestačí na riadnu radu.
A áno, mohol si biootec tvojho syna urobiť počas svojho života so svojím majetkom čo o chcel, predať, darovať, komu a ako chcel. Hoci aj svedkom liehovovym. Vy už len zvážte, akú hodnotu má tá pôda, či sa môže deliť ( čo sa väčšinou nemôže) či stojí za tu hypotéku , alebo sa tvoj syn vzdá všetkého, dlhov aj pôdy. A hlavne - je to synova vec, je dospelý plnoletý , on je dedič , nie ty, tak môžes poradiť, ale nevrtaj sa mu do toho, ako sa rozhodne. Jeho dedičstvo - jeho voľba.
A ako prečo zaco, čo sa dialo 24 rokov, vieš iba ty, tvoj syn a druhá rodina tvojho ex.

autor
3. apr 2024

@eternity24
@cacianka
A co teda treba predlozit a dolozit? Lebo ten notar syna poslal kadelahsie a od kolegyne znamy advokat do telefonu tiez povedal, ze bud prijat vsetko (dlh aj majetky) alebo nic.

Otec syna vsetko daroval v maji roku 2019. Dom, byt aj pozemky. Svojim dalsim detom a zene. S nou maju oddelene majetky, nemaju BSM. Dom v maji roku 2019 daroval synovi so suhlasom banky. Banka ma zastavne pravo na dom. Vlastnik je jeden zo synov a dlznikom je ten syn (ktory dom vlastni) a otec. Hypoteka sa doplati v juli 2026, plati sa 250 eur mesacne. Ostatne nehnutelnosti (byt, pozemky) nemaju ziadnu zastavu a su vo vlastnictve jeho zeny a jeho dalsich deti.

Zostala teda orna poda, na ktoru ma syn narok 1/4. Tuto ornu podu otec syna podla mna zabudol prepisat, takze mu zostala a preto je predmetom dedicstva.

Otec vsetky svoje majetky (teda okrem tej ornej pody) daroval v dobe, ked syn bol plnolety (mal 22).

Hodnota 1/4 ornej pody neni az tak vysoka a velky zaujem kupcov by asi nebol.

Kedze on vsetko daroval, syn teda asi narok na darovane inym osobam nema. Mna skor zaujima, neda sa nechat si 1/4 ornej pody a zaroven neplatit dlh = hypoteku na dom, kde syn nema ziadny podiel? Je to vobec realne = povinnost platit hypoteku na nehnutelnost, kde platca hypoteky nema ziadny podiel?

kate211
3. apr 2024

Tak nech sa sprava syn slusne a slusne sa dohodne s rodinou otca. Ze mu nepride uplne spravne platit hypo na dom, kde nema ziadny podiel, ale tu ornu podu by si rad nechal ako pamiatku po otcovi.

Mozno ked bude slusny, tych 250 eur mesacne do konca jula 2026 doklepnu sami a ornu podu v nizkej hodnote kdesi v riti palovej (ako si sama napisala) na ktoru asi aj zabudli s radostou prenechaju synovi celu.