Baby prosim vas...čaká ma dedicske konanie po manželovi...ked sme mali 2 neplnolete deti...tak sa majetok po nom deli na 3 casti..nestretli ste sa niektora s tym?dakujem
@ztk84lcv5u mýliš sa, najprv sa rozdeli BSM a z toho má manželka automaticky 50% podiel, a jej podiel ani nejde do dedičstva. To čo ide do dedicstva ( polovica BSM, prípadne to čo manžel nadobudol pred manželstvom) dedí rovným dielom manželka a deti. Čiže ty 1/3 a deti tiež po 1/3
@ztk84lcv5u Mne sa zdá, že aj z tej druhej polovice dedí manželka. Pretože ak nemajú vyriešené BSM, tak 50% je manželky zo zákona. A len manželova polovica ide do dedičského a z tej dedí aj žena aj deti.
@ztk84lcv5u ďakujem...no dufam ze to prebehne hladko...teda moj manžel toho nemal vela na seba...ucet bol spoločny a na moje meno...akurát auto a dochodkove sporenie..jedna dilema tam je a to je jeho rodičovsky dom...kt dostal darovacou zmluvou vecne bremeno je tam.svokor...a tam je to komplikovane ja ten dom nechcem..myslite ze pri dedičskom sa to da prepisat rovno z mojho manzela na svokra?aj lesy...pozemky...pody?
Nechcem.to zbytocne oplacat....ja chcem len to auto a tie dochodkove sporenia...tam z mužovej strany je to komplikovane..
@puska22 rodičovský dom nemôžeš prepísať na svokra, budeš deti ty a deti. A súd kedže deti sú maloleté nebude súhlasiť, aby si sa vzdala ich majetku. To isté s lesmi, pozemkami a pôdou, všetko čo manžel vlastnil pôjde na teba a tvoje deti.
Svokor neni súčasť dedičského konania.
Úprimnú sústrasť.
A to že dom nechceš, musela by si sa vzdať dedičstva ale tým pádom sa vzdávaš aj auta, aj dôchodkového sporenia, a dedia len tvoje deti.
Navštív právnika aby ti vysvetlil tieto veci, aby si nespravila niečo čo budeš potom ľutovať.
@draik dúfam, že som sa nepomýlila.
z mojej skúsenosti všetko pôjde cez poručnícky súd nič čo dedia neplnoletý dediči sa nemôže darovať alebo len tak prepísať .Ešte sa do toho môže zastarať aj socialka deti sú chránené .Inak tie súdy prebehnú rýchlo to sa nemusíš báť
@papillon_noir ďakujem za opravu 🙂
@zalka ked uz nestiham pravnika...zajtra mam dedicske...a v piatok mi prislo len oznamenie o tom konani...no bude to tazke teda...je to komplikovane a za vsetko moze moj svokor..ja viem ze nikto nevedel ze moj muz zomrie ale on ma dalsich dvoch surodencov...ktory teraz zrazu chcu majetok co ma moj muz...totiz to moj svokor vsetko prepisal na mojho muza..dom..lesy..pozemky..ornu podu vsetko..a teraz svokor chce delit to co moj muz ma na papieri...medzi dve svagrine a nieco teda ze aj nam da...ale asi sa to nebude dat ako citam...nevies ci si mozem niekoho vziat so sebou na to konanie?napr.mojho brata?
@puska22 chod sama ... ako to že svokor chce, je málo platné ... budeš to mať na papieri ty a deti ... švagriné nebudú mať nič... naozaj skrz to, že máš maloleté deti tak s ich podielom nemôžeš nič ... a ten podiel je vyšší ako tvoj.
U notára budeš len ty ... nemusíš si brať nikoho.
Svokor nie je dedičom, jeho notár volať nebude.
@zana147 ahoj teda dobre chapem ze vsetko pojde na 3 casti?na mna a moje dve deti?to aj auto?aj napr.to sporenie?dom na 3 casti?pozemky lesy?vadi mi len ten rodicovsky dom a tie lesy pozemky...je to tak komplikovane..a svokor ma uz stihol oboznamit s tym ze okradam svagrine?ale ja?ved on to tak dooral...no ako plakat sa mi chce.
.ozaj je vela nenavisti kvoli majetku...ved ja chcem len zit kludny zivot...naucit sa zit s tym ze manzel zomrel..a preco sudy?vtedy ked budeme chciet prepisovat dom?pozemky?
Ano ja som napr .dávala deťom väčšiu časť bytu lebo som nemala na vyplatenie auta a maloletý nemôže zdediť auto. Keď dedili po svokrovi tak tam som z jeho rodičovského domu nededila ja (muž zomrel prv ako jeho otec)ale len deti. Tam sa to nedá že prenecháš dedičstvo .Ja som s tým nemala problém ale to je len o ľuďoch .
V tomto sú notári opatrný, pôjde presne podľa zákona svokor si môže vieš čo .Nedaj sa teraz mysli na seba a deti ,kľudne buď sebecká keď teraz nevedie ti byť oporou tak takých ľudí nepotrebuješ
@puska22 hlavne sa upokoj kvôli deťom. U notára sa najprv všetko spíše - majetky, účty, sporenia, ... . A kľudne už tam predostri v akej si situácii. Svokrovi a súrodencom povedz, že všetko dáš na poriadok k ich spokojnosti, nakoľko ich o nič nechceš obrať. Len to chce čas. Drž sa.
@tom_i nič nedá naporiadok, ona sa nemôže vzdať domu čo daroval svokor jej mužovi, má maloleté deti, a žiaden súd nedovolí darovať majetok čo pripadne deťom maloletým.
Tak čo tu splietaš, ako to dá do poriadku zadávateľka. Nijako, svokrovi sa ten majetok už nevráti. Daroval ho, nie je vlastníkom. A vyčítať môže len tak sebe. Chcel dcéry ukrátiť tak ich ukrátil, už to nezmení.
@zalka ako nie na všetkom sa dá dohodnúť po preberaní dedičstva. Suseda tiež prebehla celým konaním a potom darovala rodičovský dom aj so sestrou jej deťom. Sestra nenamietal. Je to len o súdržnosti a dohode, že sa po skončení konania dá všetko tak ako chcú. Má sa pani, ktorá má už teraz dosť trápenia naťahovať . Veď keď je rodina rozumná a verí jej, tak vydrží. Či nie? Samozrejme, že patričnú časť by som požadovala pre deti.
@zalka a tiež švagriná. Jej otec ju vyhodil z domu keď sa vydala za môjho brata. On sa rozviedol a znova oženil. Dom prepísal celý na novú ženu, rovnako mal účet s ňou spoločný. V podstate už nemal nič. Teraz keď zomrel tak sa pani švagrinej ozvala, že jej chce vyplatiť časť dedičstva tak ako by jej prináležalo a pritom by ju mohla vieš čo.
Na sporeni nemal opravnenu osobu? Ja mam deti, muz ma mna. To vyplaca poistovna priamo opravnenej osobe a nejde do dedicskeho.
Ty sa mozes vzdat podielu na rodicovskom dome, ale nemozes sa vzdat podielov za deti.
Úprimnú sústrasť. Myslím, že stále platí, že 50% majetku dedí manželka. zvyšných 50% sa rozdelí medzi deti zosnulého. Čiže 25% pre jedno dieťa, 25% pre druhé dieťa. Keďže sú deti neplnoleté, budeš spravovať ich majetok až do ich 18ky. Ak by si chcela napr predať dom/byt, ktorý vlastnia aj deti, myslím, že to musí schváliť súd, ale tým som si neni istá.