Dedičské konanie - čo bude predmetom?

30. dec 2024

Pekný večer prajem!
Mama bola vlastníkom nehnuteľnosti - bytu v podiele 1/1. Nakoľko jej zdravotný stav vyžadoval 24 hod. opateru, opatrovala som ju, bývala u nás doma takmer 2 roky. Rozhodla sa predať byt. 2 týždne pred smrťou podpísala kúpno-predajnú zmluvu s tým, že kúpna cena bytu bude vyplatená na môj účet /účet je na manželovom mene, ja som len disponent/. Slovne ma poverila, ako mám naložiť s peniazmi /menšiu časť mal dostať brat, väčšiu časť ja a ďalšia časť mala byť ponechaná k dispozícii na jej ďalšiu opateru /zdravotné pomôcky, výpomoc opatrovateľky atď. s tým, že zostatok peňazí ostane už len mne/. Bol podaný návrh na kataster a mama bohužiaľ za pár dní zomrela. Vlastne v deň úmrtia bola vlastníkom nehnuteľnosti, na ktorej už bola plomba a ešte mala peniaze na bankovom účte. S bratom sme dvaja dediči. Byt má už nového vlastníka. Viete mi poradiť, čo bude predmetom dedenia v tejto situácii? Bude kúpna cena bytu ponímaná ako dar pre mňa? /ako som spomínala, účet je na manželovom mene, on bol uvedený aj na vinkulačnej zmluve/.

chrobak7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ahhola
30. dec 2024

No neviem, ked mala v den umrtia na ucte nech 100 000,ci notar nezoberie percento z ciastky. Ci to uz bolo na tie 1/3...ty(muzov ucet), brat a jej rezerva? Potom by mala byt odmena notara len z toho, co bolo na jej ucte. 🤔

jamimo
31. dec 2024

možno @draik poradí

lienka.7
31. dec 2024

@autorka dedí sa to, čo mala tvoja mama na účte. Byt jej už nepatril, kedze zmluva bola podpísaná. To, ze to nestihol kataster zapísať s tym nič nema. Peniaze mas na účte predpokladam ty. Cize je na tebe ako sa teraz zachovas.

subartic
31. dec 2024

https://www.akbenova.sk/blog/vznik-vlastnictva-...
no neviem , vlastnícke právo k nehnuteľnosti - musia byť splnené dva aspekty, podpísanie právoplatnej zmluvy a schválenie vkladu do katastra nehnuteľnosti .

Od momentu podpisu kúpnej zmluvy až do vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností môžu nastať okolnosti, ktoré môžu ohroziť nadobudnutie vlastníckeho práva, viac o tom nájdete vo videu:

https://www.youtube.com/watch?v=4qZktY0fn0g

Jedným z toho ohrozenia je aj úmrtie pôvodného majiteľa. Takýto byt ide podľa mňa do dedičského konania.

draik
31. dec 2024

Kúpna cena vstupuje do dedičstva, ak niet iného prejavu vôle poručiteľky. Poručiteľka bola ku dňu smrti vlastníčkou bytu, okamžikom jej smrti nastúpili namiesto nej do práv a povinností zo zmluvy jej dedičia, ktorí sú však viazaní zmluvou o prevode. Tým, že kataster nemal info o úmrtí, konanie o vklade neprerušil, čo ale nič nemení na uvedenom fakte, keďže sa dedí ku dňu smrti poručiteľa.

@chrobak7
@lienka.7
Najlepšie by bolo Vaše príspevky zmazať. Pri kúpnej zmluve sa vlastníctvo prevádza (nadobúda) až právoplatnosťou rozhodnutia o vklade, nie podpisom zmluvy.

draik
31. dec 2024

@subartic
Súdna prax to už vyriešila tak, že konanie o vklade dobehne, ak ide o jednoduchý prevod.

autor
31. dec 2024

@draik Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, aj všetkým ostatným.

autor
31. dec 2024

@draik Ak sa môžem ešte spýtať, tá skutočnosť, že kúpnu cenu dala vyplatiť na náš účet, dá sa to poňať z hľadiska práva ako finančný dar ? /mala aj svoj vlastný účet/ . Inak to bol reálne jej úmysel, darovať nám za mnohoročné opatrovanie a zároveň , aby som vyplatila brata, v tej sume, aký určila, ktorý sa však staral minimálne, často v rozpore s morálkou a žije neusporiadaný život.

draik
31. dec 2024

Bez ďalšieho nie.