ahojte, je to trošku komplikované možno sa viac rozpíšem. Konalo sa dedičské konanie, teda skôr nekonalo lebo sa nedostavili všetci. Ale vo veci je to, že dedím po starej mame z otcovej strany, ktorú som nikdy nepoznala, nevidela. Mám 19 rokov, rodičia sú už dávno po smrti, vyrastala som bez nich. Táto stará mama sa s nami nikdy nekontaktovala a babka z maminej strany nás vychovala. Ide o to, že tá stará mama vydedila môjho otca a dediť má len jeho brat. Lenže on zomrel ešte pred ňou a ona do závete nenapísala, že vydeďuje aj jeho potomkov a tak sme právoplátni dediči, teda tak sa vyjadrila notárka.
Ja som voči tomu od začiatku bola skeptická, bola som rozhodnutá dedičstvo odmietnuť a prenechať ho v prospech iného, ide o tri byty v bratislave a záhradu. Necítim sa morálne v poriadku dediť cudzí majetok. Rozprávala som sa o tom s pár ľuďmi a tí zas boli na strane toho, aby som to neodmietala. Sama vlastne ešte neviem čo urobím. Som v takej situácií kedy študujem, pracujem, nemám žiadnu rodinu a so súrodencami sa nekontaktujeme. Dosť ťažko to všetko finančne zvládam sama, priznám sa často ani nemám čo jesť. Sirotský dôchodok je len 90 eur, do školy som nastúpila neskôr takže po tomto lete idem do maturitného ročníka a pracujem len brigádne. Už od 17 žijem sama, do detského domova ma vzhľadom na čoskorú osemnástku nevzali a žila som bez elektriny, teplej vody niekoľko mesiacov. Nejak som sa z toho dostala bez toho, aby som musela prerušiť štúdium i keď som sa presťahovala 100km od rodného mesta úplne sama, bolo to náročné, často som nespala aj 48 hodín kvôli škole a potom nočnej v práci. To je len také okienko, aby ste si predstavili, že by ma nikdy nenapadlo siahať na cudzí majetok a svoje morálne dno ak by som nežila existenčnú krízu odkedy si pamätám ale to samozrejme nie je výhovorka, ja v podstate neviem čo mám robiť.
No a teda tá hlavná vec, záveť. Brat môjho otca to chce napadnúť, pretože nechce aby sme boli dedičmi. Predbežné odôvodnenie je, že by ona by vydedila aj nás, keby o nás vedela. Záveť bola napísaná v roku 2018 a v roku 2017, kedy zomrela moja babka, ktorá nás vychovala kontaktovali túto starú mamu ohľadom mňa a mojej sestry či sa nás nechce ujať. S tým nesúhlasila ale vedela o nás. Ďalšia vec je, že je pravda, že sme sa nikdy nekontatovali. Ani ona nás a ani my ju aj keď sme sa snažili nájsť ešte inú rodinu, nenašli sme ju, nevedeli sme či žije. Takže v tomto má určite pravdu on a ako som už predtým spomínala, ja sa vlastne prikláňam na jeho stranu, ja sama sa cítim hlúpo, že sa vôbec zamýšľam nad niečim na čo nemám morálne právo a súd sa na to asi tak bude pozerať tiež, to neviem preto sem píšem, čo vlastne súd zaujíma a či je možnosť, že by to neprešlo.
Ja som v takej situácií, že si nemôžem dovoliť behať po súdoch kvôli dokazovaniu či platiť náklady. A tak sa samej seba pýtam či si vôbec môžem dovoliť neodmietnuť to dedičstvo, keďže on nás po súdoch určite poťahá a nakoniec to aj môže vyhrať. Teda neviem o dokazovanie čoho by išlo a či by automaticky súd uznal jemu, keďže sme sa s ňou nikdy nestretli.
Prosím Vás, čo by ste robili na mojom mieste? A prosím skúste ma nesúdiť za moje (ne)rozhodnutie. Ja sama neviem čo robiť ale vnútri cítim, že nie je morálne správne sa o to dedičstvo nejak zaujímať. Na druhej strane takáto vec sa v mojom živote už neobjaví a ja neviem či to nechať tak alebo nie. Ďakujem Vám za rady a postrehy či prípadné skúsenosti.
V žiadnom prípade neodmietni dedičstvo. Raz budeš mať deti. Ak nechceš dedičstvo ty, prenecháš ho svojim deťom, vnúčatám. Bojuj. Ja viem, že takto teraz nerozmýšľaš, ale neskôr ti to bude ľúto, keď budeš potrebovať pre deti na lieky, štúdium... Nemáš právo to vzdať.
Nevidím jeden jediný dôvod pre ktiry by di mala dedičstvo odmietnuť
Naozaj žiadny dôvod
Ukludni sa, daj emócie bokom. Poraď sa s právnikom ako sa rozumne dohodnúť, ale nič neodmietaj
Ešte si príliš mlads, neskúsená s prepáč aj hlúpa. Nevieš čo tá v živote stretne a načo budeš rýchlo potrebovať peniaze
Nebuď hlupa a falošné naivna. Možno babku aj svedomie skvelo a preto vás nevymenila. Strýka nech aj slak trafi! Egisti celá rodinka! Ber to ako odškodné za straty, ktilore ta do teraz postrehli. Mas 19, rodicia a babka mŕtvi a zvyšok stojí za prd. Si šikovná neplakal sa, pretekár sa sama, klobúk dole!
Neexistuje aby si sa toho vzdala, to to druhy maju falošnú morálku, sú nenazrani. Odlož hrdosť na čas, keď budeš mat sama na rozdávanie, dobre?
Nech ti povie ten vychcany strýko čokoľvek, nedaj sa vyviesť z miery a DEĎ! Sú to chrapuni, nechať vás takto trápiť.
neodmietni, ty predsa nemozes za vztahy tvoho otca a jeho matky. a dokonca nemozes ani za to, ze ju toto ovplyvnilo natolko, ze sa s tebou nechcela stykat. mas rovnake pravo dedit, ako aj ini potomkovia.
Nemáš morálne právo? Ale máš. Bola to tvoja stará mat, ktorá sa na vás vykašľala, je maximálne morálne, aby si aspoň niečo z jej majetku dostala, keď už ste jej za vzťah nestali. Nakoľko ju kontaktovali (predpokladám že súd alebo sociálka) s otázkou starostlivosti, určite o vás vedela a dá sa predpokladať, že vás nevydedila celkom úmyselne (vydedenie si obvykle človek nechá spísať právnikom alebo notárom, nespise ho na kolene a ten by ho na nevydedenie ďalších potomkov upozornil). Takže respektuj vôľu starej matky a pekne skasiruj svoj podiel. Na kecy nejakého chamtiveho magora sa vykašli. Neviem, či je taká žaloba ako chce podať on, vôbec možná.
V žiadnom prípade neodmietni.A veľká poklona ako zvládaš život
su aj bezplatní advokati takže by si to zvladla určite
nie nezvdavala by som dedičstva, máš moránlne právo , ty za to nemôžeš
ver keby chcela tak to zmení určite, je to len dohad čo by urobila neurobila atd .
zo zákona máš pravo čiže ber čo ti život dáva, ja by som sa nevzdala
tie poplatky nie su také strašné zase a su to len vyhražky, smutné že sa nevie dohodnut že ti nechá aspon jeden byt
Neodmietni dedičstvo. Bola to posledná vôla zosnulej. Isto mala dôvod prenechať Tebe dedičstvo.
Navštív Centrum právnej pomoci. Pridelia ti zdarma právnika. Poradí ti. Môže ťa on zastupovať u notárky... ak by náhodou i bol súd. Možno poradí, ako ti radili vyššie, že sa rozdelíš s bytom alebo záhradou s otcovým bratom. Ale všetko mu nenechaj, Nemá na to právo a babka mala isto dôvod nedať mu to. Ver.
Bola to tvoja babka. Rodinný príslušník.
Končíš školu. Byt budeš potrebovať.
Možno chce tak odčiniť, že sa s tebou nekontaktovala. Zváž situáciu. Všetko prehodnoť.
V jednom byte môžeš bývať a ďalší do prenájmu- z toho si budeš platiť ty nájom. A jedine byt daj otcovmu bratovi + záhradu.... skús sa s ním dohodnúť. Hlavne poradiť s právnikom. Inak nič nepodpisuj.
@vroni napadnúť dedičstvo môže s argumentom, že brat bol vydedený a jeho deti teda nemajú nárok. Ale!!! Ak je niekto vydedený aj tak má právo dostať polovicu čiastky, ktorá by mu patrila zo zákona.
Autorka, súdne poplatky pri napadnutí závete platí váš strýko, nie vy. Takže nárok na dedičstvo máte. V žiadnom prípade by som neodporučila odmietnuť ho. Na štart do života sa vám zídu nejaké peniaze, alebo nehnuteľnosť. Babka vás nevydedila, tak by som to brala ako jej posledné želanie, pomôcť vám, keď vám za svojho života nemohla, alebo z nejakej príčiny nechcela pomôcť. Dedičstvo by som odmietla len v prípade ak by boli aj nejaké podlžnosti, lebo vtom prípade by som musela prevziať na seba aj časť podlžností.
nie jedine.. ale jeden... byt
@mojenko23, to je taký "argument" ako keby sa odvolával, že babka závet konzultovala s martanmi a tí neovládajú zákony. Deti vydedené neboli, bodka. Babka vyjadrila svoju vôľu dostatočne, netreba ju doplnovat vlastnými predstavami, čo tým chcela povedat. A tá druhá časť platí len pri vydedeni neplnoleteho dietata, nie pre kohokoľvek. Takže tiež nie.
V žiadnom prípade sa nevzdávaj dedičstva. Nebuď hlúpa. Zaslúžiš si ho.
Pomôže ti to v živote.
Dedit ma brat a pise zomrel pred babku? Kto teda vsetko bude dedit? Nic neodmietaj ded drzim palce do života
Čo presne znamená,že tvoja babka "vydedila" tvojho otca? Spísala listinu o vydedení alebo len spísala závet,v ktorom odkázala všetko tvojmu strýkovi? Ak je to tá druhá možnosť,tak tvoj otec by aj napriek takémuto závetu mal nárok na polovicu svojho zákonného dedičského podielu,takže ak to aj strýko napadne,tak s tým neuspeje. Ja byť tebou určite nič neodmietam a už vôbec nie v tvojej pozícii,kedy by ti bolo každé euro dobré. A podľa mňa máš práveže morálny nárok na to dedičstvo,keďže babka na teba za života kašľala,tak aspoň čiastočne ti to môže takto vynahradiť po svojej smrti.
Z čoho vlastne žiješ?
Je to dedičstvo v zmysle zákona. Vôbec sa nemusíš obhajovať, prečo si to zaslúžiš! A strýko, keď sa chce súdiť, nech sa súdi,je.to zbytočne.Ked Vás chcela babka vydedit, mala to spraviť ako pri tvojom otcovi. Zrejme nechcela...ale to je jedno, si dedič podľa.zakona, či sa to niekomu páči, či nie.
Ďakujem Vám všetkým za odozvu 🙂
@betulinka1 Skôr sa bojím toho naťahovania sa. Platiť súdne trovy, teda neviem aké sú a v akej výške, reálne o súdnom pojednávaní ako takom neviem nič a bojím sa, že by som na to nemala a potom by prišli sankcie, ešte by som sa zadĺžila. Neviem či nerozprávam hlúposti ale preto sem vlastne píšem, lebo sama neviem. S ním som mala jeden telefonát, chcela som sa s ním dohodnúť na symbolickej čiastke prípadne ako to urobiť aby jemu som neuškodila a neobrala ho ale aby som aj sebe pomohla. On povedal, že na to nemáme právo a blabla. Vlastne sme sa ani nijak nedohodli ale uvidím, možno je tam ešte priestor na dohodu.
@sweaaa to si aj ja myslím, že by som to ľutovala. To je jeden z dôvodov čo ma tak tlačí do toho, aby som to neodmietla. Len mám strach z možných následkov tých súdnych konaní.
@pribinak určite sa poradím s právnikom, dohodla som si stretnutie v CPP, to tu už aj spomínali, takže budúci týždeň budem múdrejšia. A hlúpa som určite či už v takom alebo onakom ponímaní, viacerí mi to povedali, keď som na nich vybalila, že chcem dedičstvo odmietnuť. Snáď sa rozhodnem správne.
@majamat len či sa na to súd tak aj bude pozerať, že ja za to nemôžem a tak. Neviem vlastne čo ten súd bude zaujímať a či sa na to, že sme sa nikdy nestretli nebude pozerať tak, že ba to vlastne právo nemám. To sama neviem, hádam v tom centre mi o tom povedia viac, lebo neviem vôbec čo má váhu a čo nie.
@vroni áno kontaktovali ju, takže preto viem, že o nás vedela a dali jej na nás aj kontakty. Nám povedali, že si neželá aby niekomu dávali kontakt na ňu.
@isis234 to som nevedela, že by mi takto pridelili právnika, ktorý by ma vedel zastupovať, ďakujem! Budúci štvrtok tam mám stretnutie, tak dúfam sa dozviem viac. Len už na mňa aj notárka tlačí, tak sa snažím získať nejaké info, ktoré by mi pomohli rozhodnúť sa.
@mojenko23 dlhy tam práveže nie sú, ja som už dedičstvo presne kvôli dlhom odmietala, to bolo ešte po otcovi, tak to som si overila ako prvé. A ďakujem, ja vlastne sama neviem či nás nevydedila úmyselne alebo nečakala, že on zomrie skôr ako ona. Netuším.
@klotildabazarik ďakujem pekne, dediť mám ja, moja sestra, ďalšie sestry, ktoré som nikdy v živote nestretla a reálne som sa o nich dozvedela len nedávno, tie to už odmietli a potom už len brat môjho otca. Pred babkou zomrel môj otec, ten ktorého vydedila, to som tým myslela.
@lucylaw notárka hovorila len o záveti, tam bolo aj odôvodnenie, že sa môj otec o nich nezaujímal atď. O listine o vydedení nič nehovorila, tak neviem či je to samozrejmosťou a preto to nespomenula alebo niečo také tam vôbec nie je, každopádne veľmi Vám ďakujem, užitočná informácia a určite to prezistím. 🙂
@akbara77 toto mi hovoria všetci, len ja sama neviem ako sa na to súd pozerá a čo zaváži a preto som v takom pomykove, no dúfam, že mi v tom centre poradia, na čo súd hľadí.
@eliska13 žijem zo sirotského dôchodku a z brigády, tam si zarobím len okolo 250€, časovo mám problém robiť viac kvôli škole, keďže dochádzam skoro 80km každý deň, vstávam o 4 ráno a chodím domov okolo štvrtej, potom do roboty. Dokopy mám do 350€, nájom v zdieľanom podnájme za izbu platím 190 eur. Mám problémy s pečeňou, užívam lieky a kvôli komplexnej posttraumatickej stresovej poruche riešim psychoterapie, takže aj na zdravie idú mesačne nejaké peniaze. Cestovné ma stojí tak 40 eur mesačne a v podstate mi na stravu ostane cca 80-90eur. Len tam je problém, že kvôli pečeni toho nemôžem jesť veľa, do toho mám aj laktózovú intoleranciu a snažím sa kupovať také veci, čo môžem, nie vždy to ide a potom si robím aj zle alebo mi na jedlo už nevydá. Varím každý deň, šetrím kde sa dá no ale pri dnešných cenách nie je to najľahšie, hlavne keď v tých 90€ je aj drogéria. Potom si ukrajujem z chleba keď mi treba spodné prádlo atď. Čiže žiť žijem, aj mám z čoho zas koľkí by boli vďační za tých 90€ mesačne, len nie je to najľahšie ale dá sa to. 🙂
ale ved ty nemozes za to, ze ste sa nestretli, to predsa zapricinili ti ostatni, ty si bola dieta.
Preboha ti vravim, pekne krasne si vezmi na co mas narok podla notarky, predaj nieco z toho, zabezpec sa a bud stastna!
Pozri ja som sa stretla dokonca raz z jednou právnou kanceláriou z Ba, kde robili taky nátlak, ze to prehráme a budeme im platit neviem kolko penazi. Tolko telefonátov som mala. Islo o ochrannú znamku. Sudca rozhodol na prvom pojednavani v prospech nas a ked zacali svoje blaboli im povedal, ze nie je debil a tieto keci si mozu nechat pre klienta, ktoreho zatiahli do súdneho sporu, hoci im to ako pravnikom malo byt jasne, ze prehrajú a klienta mali ihned poučiť aby sa zdržal konania a neporušoval prava inej spolocnosti. Chcem ti tym iba povedat, ze nech ti hovori druha strana cokolvek, nemusi to byt pravda. On tomu verí, lebo Ved mu to povedal pravnik ale aj ked to povie jeho pravnik nemusi to byt cierne a biele. Ty si závet nepisala, ty si nesedela nad babkou, nech spise závet, ty si bola prístupná dohode. Na Sk existuje aj bezplatná právna pomoc, ak nemas peniaze na pravnika. Mozes vyskusat aj tuto moznost. Neboj sa toho.
Autorka, pozri sa na situáciu z iného uhla pohľadu 🙂
Toto dedičstvo ti poslali zhora rodičia, lebo sami ti už nemôžu pomáhať 🙂
Prijmi ho, je to osud. Už si dokázala, že si čestná a schopná mladá žena.
Prichádza k tebe energia vo forme majetku a ty si ju zaslúžiš 🙂
Ty nemôžeš za to, že sa babka nepohodla so svojím synom - tvojím otcom.
Aj keď sa to strýkovi nepáči, si pokračovateľom rodu a majetok ti patrí. A zosnulá babka ti ho dlží, lebo sa o teba nepostarala, keď si bola dieťaťom v núdzi.
Ty neskôr pomôžeš niekomu inému. A energia bude plynúť ..... 🙂
Pozri, ber to ako znamenie. Zdedila si krásny majetok. Život sa ti dá do normálu. Budeš mať peniaze. Konečne nemusíš pozerať na každé euro. Odteraz nemusíš chodiť na brigádu, dobre sa vyspiš a budeš sa venovať len škole a svojmu zdraviu. Klobúk dole, že toto všetko si doteraz zvládala. Tak usmialo sa šťastie na Teba. Len potom rozumne zaobchádzať s peniazmi, majetkom. Pozor pri predaji, radšej ísť cez realitku. Pozor aj na "dobrých "kamarátov, ktorých zrazu bude veľa. Želám, ti všetko dobré. A raduj sa zo zivota.
Autorka niekedy treba myslieť len na seba. Čo budeš mať z toho že to odmietnes? Nič. Vzťahy sa nenapravia, tá strana rodiny tá nebude mať zrazu rada a kontaktovať ta, ty budeš naďalej žiť extrémne skromne alebo až na pokraji chudoby, môžeš potrebovať drahšie lieky, dvihnú ti nájom, potraviny a všetko ide stále hore. Takže pekne myslí v tejto chvíli len na seba s čo by len tebe pomohlo. Vyzeráš byť spravny a čestný človek, vezmi si na čo máš zo zákona nárok, ty si bola dieťa a nemôžeš za to aké vzťahy boli medzi dospelými. Ty nie si vinná v ničom. Držím palce.
Určite neodmietni. Strýko musí napadnúť dedičstvo na súde. Súdne poplatky bude platiť on. Ty by si súd vyhrala. Si právoplatný dedič zo zákona. Dôvod ma vydedenie nie je a také že on si mysli neexistuje. U nás sa ani závet neberie do úvahy. Ber to ako dar z neba v tvojej situácii. Byt môžeš predať, kúpiť si niečo menšie a zvyšok peňazí ti pomôže prežiť.
Dedicstvo urcite prijmi. Mas na neho pravny narok zo zakona. A za mna si ho aj zasluzis.
Všetci tí napíšu že sa nemáš vzdávať majetku.
A to je pravda.
Máš naň rovnaký nárok ako strýko ! Bodka.
Ešte v Bratislave 3 byty!!!!
Veď to je strašné veľká hodnota.
Bola by si veľmi hlúpa všetko mu prenechať.
Máš ešte sestru?
Choď do toho na 💯 percent. Žiadne výčitky .
Ty nemôžeš za to, ako sa spravali ostatní dospelí.
Uz si si dosť vytrpela.
Želám veľa šťastia a dúfam, že ten jeden byt bude tvoj.
a autorka, prosim nenechaj sa ukecat na nejaky trapnu dohodu. Ze ti da 10000 a zhrabne mnohonasobne vyssi majetok.
Netreba sa vzdávať žiadneho majetku. Mozete sa dohodnut, ze si byty rozdelíte a tym padom sa nemusite natahovat po sudoch. Podla mna by si sud inak vyhrala ale chapem, ze sa nechces natahovat. Cize pozri si o ake byty ide a povedz si, ktory byt chces. Potom sa stretni s tym panom a povedz mu, ze tento byt chces a ostatne nech si necha.