Ahojte baby potrebujem poradiť v jednej smutnej veci manžel sa dnes dozvedel od známeho že mu zomrel otec pred mesiacom nikto nám to nedal vedieť chudák ostal s toho šokovaný cíti sa dosť zle zo svojov matkou sa nebaví. Problém je vtom že po ňom ostali nehnuteľnosti a bojím sa ze ho o to chce matka pripraviť neviem na koho sa obrátiť v tejto veci nevieme ani ci začalo dedičské konanie od kial sa to dozvieme nakoľko nevedia kde bývame na koho sa obrátiť v takomto prípade ďakujem za informácie
Notár si cez matriku overuje dedičov. Nájde si vašu adresu, kde je manžel prihlásený na trvalý pobyt.
Dedičské konanie ho neminie. Až tam uvidí, či niečo zdedí alebo nie
A to manželovi neprišlo divné, že mesiac nebol s otcom ani v telefonickom kontakte?
este je priskoro najprv notar oslovi toho kto organizoval pohreb inak to je dost smitne ze mu nedali vediet ze zomrel a ze sa aspon z dialoy nezaujimal
najprv by som asi sla na hrob aspon kvety odniest zapalit sviecku a pomodlit sa za otca
co sa tyka dedenia nehnutelnosti mohol prepisat na zenu alebo syna vydedit kedze sa nestykali atd
vedia o vasom trvalom pobyte takze tam vam pride vyzva notar pouziva registre statu a ak je co dedit tak manzela oslovi a to aj v pripade ze je vydedeny
@sasa1310 nie svokra nás nepustila do domu kde býval jeho otec naschvál sú tam nejaké problémy zo svokrou a to nechcem rozoberať
jasné, chápem. Príde mu papier, bez manžela by nemohli dedičské konanie ani uzavrieť.
@loginexistuje oni mu ani pohreb nespravili iba ho dali spáliť chudák manžel on nemá síl ani na toto iba ja ho musím podržať nech s nim nevybabru mi sme si dobre vychádzali zo svokrom mal nás rad len mi sme boli mimo slovenska pracovne už nám nedvíhal dlhšiu dobu ale to u neho bolo zvikom a dnes sme prišli a zrazu takáto správa neviem ako rozveseliť manžela chudáčik mame aj dve deti aj tie to zobralo mali ho rady
tak aspon doma zapalte za neho sviecku a pomodlite sa no mohli uz vsetko prepisat este za zivota takze skuste pozriet katasterportal
a vy ste sa s nim stykali predtym ?
@sasa1310 nie nezdvíhal nám mobil o neho to bolo zvykom tak sme si mysleli ze zase niekde tapatrosil mobil tak sme to nejako neriešili prišli sme domov že ideme sa stretnúť ešte vždy nezdvíhal a potom sme išli domov kde býval svokra schválne neotvarala tak išiel za susedom a on mu to povedal
@loginexistuje áno jasne vždy keď sme prišli na Slovensko chodil aj ku nám on nás mal veľmi rad aj vnucence toto bola šokujúca správa manžel je s toho hotový aj tieto veci ja riešim
Podívajte sa na kataster obcí, v ktorých sa nehnuteľnosti nachádzajú, či sú ešte zapísané na otca.
Urcite sa muz nemusi bat. Dedicke konanie bez neho nebude. Vedia si vyhladat potomkov atd. Urcite vsak necakajte ze to bude hned. Prve jednanie ohladne dedickeho dostane len svoka je to spisanie majetku resp co sa bude dedit. Potom bude dalsie kde uz pridu vsetci bratia sestry ak dake mal aj svokra. No kludne to moze trvat niekolko mesiacov
Aj ja by som si pre istotu zavolala na okresný súd a zistila, či majú Vaše údaje a správnu adresu. Dedičské konanie môže byť aj za pol roka.
Odporucam si aktivne zistovat, kto bude mat na starosti dedicske a ozvat sa. Viem o 2 pripadoch, kedy kontaktovali iba jedno dieta a az to davalo info o surodencovi, co ho v systeme nenasli.
Nech skusi manzel zavolat na prislusny okresny sud a informuje sa, ci bol v danej veci uz povereny nejaky notar. Ak uz bol povereny nejaky notar, nech ho manzel kontaktuje. Manzel ako potomok je neopomenutelny dedic.