Dedičské konanie

2. dec 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať.. Pri dedičskom konaní, musí notár upovedomiť dedičov o majetku ci dlhoch na začiatku? Ci sa najprv musia vyjadriť ze sa zriekaju/chcú dediť a až potom oboznámi o aký majetok sa jedna? Vďaka.

chrobak7
2. dec 2024

Na základe čoho by si sa chcel rozhodnúť, či dedičsvo prijímaš alebo odmienteš, ak nevieš, čo je predmetom dedičstva? Notár najprv zistí majetok zosnulého - predmet dedičstva a potom sa dediči vyjadrujú.

draik
2. dec 2024

Nie. O všetkých dlhoch info ani nemusí mať, pretože nie je povinnosťou veriteľov ich prihlásiť. V každom prípade dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky nadobudnutého dedičstva.

autor
2. dec 2024

@chrobak7 otázka bola iná. Ci notár oboznámi pred alebo po vyjadrení dedičov.
Notár to ma zistené, bude dedičské konanie, kde sa dedičia vyjadria ci príjmaju alebo odmietajú dedičstvo. Ja sa pýtam, či ich upovedomí pred alebo po vyjadrení.
@draik

chrobak7
2. dec 2024

Notár oboznámi dedičov, čo je predmetom dedičstva. Jasné, že nie o všetkom musí vedieť, nejaký majetok či dlhy sa môžu objaviť aj neskôr, ale s tým, čo má zistené, ich oboznámi. Potom sa môžu vyjadriť, či prijímajú alebo odmietajú. Nakoniec notár spíše zápisnicu.

Ak sa nejaký dedič rozhodne prijať či odmietnuť dedičstvo, tak neskôr už toto rozhodnutie nemôže zmeniť, aj keby sa objavil nejaký nový majetok.

Na druhej strane, ak nejaký veriteľ neprihlásil svoju pohľadávku do dedičského konania, po skončení konania ju už nemôže dodatočne prihlásiť.

autor
2. dec 2024

@chrobak7 ďakujem za odpoveď.

mariska1989
2. dec 2024

Upovedomí najskôr. A na konci vyjadrite

draik
2. dec 2024

Aby nedošlo k zlému pochopeniu, tak pre istotu upozorňujem, že veriteľ môže svoju pohľadávku voči poručiteľovi vymáhať od dedičov aj vtedy, ak ju do dedičstva neprihlásil.

bielasovicka
2. dec 2024

Notar hneď na začiatku pojednávania upovedomí dedičov co je predmetom dedičstva. Až potom sa vyjadria dedici. Bola som minulý mesiac

autor
2. dec 2024