Napíšem v skratke o čo sa jedná
Moji rodičia sa rozviedli keď som bola ešte bábätko. Otec nemal o mňa žiadny záujem. Napriek tomu bola som mu na pohrebe.
Po pohrebe mi dosol list že nič po ňom nededim lebo nemal žiadny majetok. Býval u svojej mamy teda mojej babky.
Pred dvoma mesiacmi zomrela aj babka, tiež som bola na pohrebe.
K otázke o dedičskom konaní moja mama stále sa ma vypituje či mi došlo predvolanie že by som niečo dedila po babke. Keďže babka mala dom kde bývala a to sa má dedit medzi jej deťmi. Keďže môj otec už zomrel tak ja by som mala dediť jeho časť. Otec má len mňa jedine dieťa.
Neviem ja sa v tomto nevyznám. Mám nárok niečo zdediť?
Ak babka zanechala majetok, dedia jej deti, ak tie už nežijú, dedia ich deti. Čiže áno, to, čo po babke mal dediť tvoj otec, dedíš ty. Ak teda majetok k dedeniu existuje. Dom mohol aj nemusel patriť babke.
Ak ho nikomu nedarovala tak mas narok dedit...mal by otec a ked nezije tak jeho deti...dedicske konanie trva dlhsie mozno este pride predvolanie
Dva mesiace je ešte krátka doba, my sme mali dedičské konanie až po trištvrte roku. A áno, máš nárok dediť. Otázka je, ako už baby písali, či bol dom stále jej.
Tebe pride predvolanie az vtedy, ked pojdes realne na dedicske konanie. Mna ako osobu co vybavovala pohreb vyzvali, aby som sa dostavila so supisom veci, ktore po mne notar pozadoval a dala zoznam dalsich dedicov (toto si vsetko oni skontrolovali, dedicov mali uz zistenych). Toto sa dialo 2 mesiace po smrti cca, teraz odvtedy uplynuli dalsie 3 mesiace a zatial dalsie predvolanie uz ohladom delenia dedicstva nam nikomu zatial neprislo. Takze necakaj, ze Ti to pride za mesiac-dva. Pokial bola babka stale majitelkou nehnutelnosti, tak podla zakona by si dedit.
Ďakujem za rady, skúsim pohľadať v katastri na koho je písaný babkin dom.
@ellinorka Moji rodičia boli manželia keď som sa narodila, aj mám otca zapísané v rodnom liste. Až po rokoch sa rozviedli.
Takže dom som našla a má 4 majiteľov v podiele 1/4
Babka mala 5 deti, na 4 deti je napísaný dom a piaty bol môj otec čo uz nežije. Tak podľa tohto už prebehlo dedičské a mňa vynechali z toho ak dobre chápem.? Takže nemám nárok na nič..
Babka mohla dom prepisat na deti po smrti tvojho otca, alebo mohlo
prebehnut dedicske konanie .. to su, ale dohady. Musis sa spojit s notarskym uradom a ziadat obnovenie dedicskeho konania
Neverím, že prebehlo dedičské a dom už je aj v katastri napísaný na 4 súrodencov tvojho otca. Je to príliš rýchlo. Samotný zápis na kataster trvá mesiac. Pozri si, čo je napísané pod menom vlastníka, ako titul nadobudnutia. Myslím, že babka im dom darovala za života. Teba z toho zrejme, žiaľ, úmyselne vynechali.
To by bolo velmi expresne dedicske konanie a zapis do katastra. Skor je pravdepodobnejsie to, ze babka dom este za svojho zivota darovala detom. Tym zijucim.
@h2 Kde nájdem titul nadobudnutia nikde to nevidím.?
Ináč môže byť že po smrti otca dom napísala na ostatné deti alebo darovala im to neviem, vtedy som to neriešila. Keďže mi dosol list že po otcovi nezdedim nič lebo nič nevlastní. Skúsim pohľadať ten list a tam sú údaje na toho notára čo to riešil jemu zavolám a opýtam sa.
Dedičské konanie trvá dlhšie. Tu to vyzerá že majetok bol darovaní ešte za života babky na deti.
Po otcovi si nič nededila, pretože otec nič nemal. To, že jeho mama mala v čase jeho smrti majetok, je irelevantné. On nemal nič v čase svojej smrti. Darmo budeš volať notárovi. To, čo sa udialo po smrti tvojho otca už notára nezaujíma a ani to nevie. Prečo by mal. Nemá ti čo povedať notár.
Počkaj si na dedičské konanie po babke (trvá to aj niekoľko mesiacov kým sa bude konať), na ktoré budeš prizvaná ak babka mala nejaký majetok. Ak majetok za svojho života na niekoho iného prepísala a v čase smrti nevlastnia nič, nebudeš dediť nič, pretože ani tvoj otec by nededil nič.
@melanta Chápem takže na nič nemám nárok.
Mám tam titul nadobudnutia Kúpna zmluva a za tým jej číslo. Pozri, čo je tam napísané na tom "vašom" liste vlastníctva.
Kde píšem, že na nič nemáš nárok? Píšem, že počkaj na dedičské konanie. Ak babka v čase smrti niečo vlastnila, budeš dediť otcov podiel.
@h2 Ďakujem za vysvetlenie našla som to.
Teda babka darovala v máji 2021 dom na 4 deti a dala tam vecné bremeno na pravo doživotneho užívania pre seba a pre môjho otca. Otec zomrel v januári 2022 a babka pred 2 mesiacmi. Takže nebudem dediť nič keď ešte pred smrťou darovala dom deťom a otca z toho vynechala určite kvôli tomu aby som potom na nemala na nič nárok.
Ale neber to hneď tak, že tvojho otca z toho vynechala. Veď tam mal doživotné právo. Určite nepredpokladala, že ho prežije. Čiže čo by mali 4 súrodenci z toho, že zdedia dom, keď by ho nemohli predať, ani užívať? (Právne áno, dá sa predať aj dom s takouto ťarchou, ale úprimne, kto by ho kúpil?)
Tak dom nezdedíš. Ale ak mala babka iný majetok, tak máš naňho tiež nárok.
áno, týmto darovaním s právom dožitia ťa z domu vynechali
@h2 Pochybujem že by mala iný majetok.
Celý život mi chýbal otec aj babka nemali o mňa záujem a myslela som si že keď uz lásku mi nedokázali/nevedeli/nechceli dať že aspoň budú myslieť na mňa na konci života a že mi niečo ostane po nich..
kolki dopadnu tak ze vydedia svoje deti. dnes je drbnuty svet. zmier sa s tym a nikdy nic necakaj, bude sa ti lahsie zit. v dobrom radim.
Je to smutne, ze ale zmier sa s tym, ze si pre nich nic neznamenala za cely svoj zivot a nepocitali s tebou nikdy, ani pri dedicstve, darovani nehnuttelnosti, ako keby si neexistovala.
Ja som mala s mojou babkou relativne dobry vztah, do urciteho momentu, napriek tomu vydedila mojho otca (jedine dieta) bez velkeho dovodu, mala psychicke problemy a nehnutelnost odkazala cudzim ludom, ktori ju ani nepoznali. Dedicske konanie sa taha uz viac ako 20 rokov.
Napriek vsetkemu idem na cintorin, zapalim sviecku a neriesim, ze som mohla mat cast domu v lukrativnej mestskej casti nasho mesta.
Mrzí ma, že ti chýbal otec aj babka. Ale skús zapojiť logiku. Prečo by mali nechať majetok niekomu, o koho sa ani za života nezaujímali. Ber to ako poučenie, že ak raz budeš mať deti ty a nebudeš žiť s ich otcom, snaž sa napriek tomu, aby otec s deťmi vzťah mal a detto starí rodičia. Alebo to ber ako poučenie, že vyber svojim deťom lepšieho otca.
Ber to tak ako to je, aspoň vies máme vysvetliť,že dedit nebudeš a aj prečo nie. Môjho muža odrbala vlastne matka. Svokor ešte ležal v dome smútku a podľa všetkého im dala podpísať papiere,že nebudú dediť ale presnejšie neviem čo im dala. Muža ani len nevolali k dedicskemu 🤷
@melanta Práveže ja keby som bola na jej mieste tak mne by to nedalo a trápilo by ma svedomie že mám ešte jednu vnučku ktorú nepoznám. A s tým dedením by som jej to chcela aspoň z časti vynahradiť aj keď lásku ani čas nič nevynahradi. Ale takto rozmýšľam ja.
Zmier sa s tým, že rodina tvojho otca bola nahnevaná, urazená na tvoju mamu a zlizneš si to ty. Možno mama vie, prečo boli takíto k vám, vie prečo sa rozviedli.
Bohužiaľ, nie všetky matky / babky sú spravodlivé a milujuce
Treba zistiť nájdeš to aj na katastri koho je ten dom, či bol písaný na babku, či ho počas života niekomu napríklad nedarovala.