Dobrý pod večer Vám prajem idem si po radu neviem odkiaľ začať,ale začnem stým,že neviem sa stoho vysomáriť rozmýšľam nad budúcnosťou čo bude ďalej ak sa rodičia pominiu mam dvoch súrodencov najstarších... jeden ma už svoje zázemie,rodinu,dom,auto dobru platenu robotu druhy je bez manželky bez deti a ťahá dom po starých rodičov so svojich uspor,ktoré ma uložene ..... mňa čo sa týka bývam v rodičovskom dome zdedil dom po starých rodičov.....Tak že otázka znie komu bude patriť vlastne rodičovsky dom??? mne najmladšiemu súrodencovi?..či ako to vlastne bude?......Ak už sa mi pominiu rodičia budem sa dediť sam s najstarším bratom??? brat najstarši sa ma rozhodnúť?? či ako mam tomu pochopiť 🙄..Neviem sa stoho dostať....Dúfam že ma niekto pochopil kto tym prešiel a ma skúsenosti bojím sa o to🙄.....Darovacia zmluva,prepis majetku domu.....
@jani322 ano pri dedeni mu patri cast domu
@jani322 ty v tom máš dobrý hokej...
ak rodičia počas života nenapíšu svoj majetok na niekoho konkrétneho, tak po ich smrti sa dedí zo zákona. Zo zákona znamená, že dedia všetci dediči = manžel/ka, deti, rovnakým podielom. Že Jožko už má byt a Hanka sa dobre vydala, na to sa fakt nehrá.
@mamina7070 😕 takže budu problémy ak sa rodičia pominiu
ty čo rozdeľuješ aké dedičstvo,keď rodičia eľte žijú?
Vážne si myslíš,že dom zdedíš ty len preto,že tam bývaš??
Myslíš, že dedenie sa riadi tým čo vlastnia pozostalí? Koľko máš rokov? Zákonný nárok majú všetky deti a manžel /manželka rovnakým dielom. Ak sa rodičia nerozhodnú za života inak dostane každý z vás 1/4 majetku.
Moji rodičia a ja s manželom tiež to robíme tak,že majetok sa rozdelí ešte za života medzi deti ,niekto dostal financie ,niekto dom /ak niekto z detí nežije na SK ako u nás,tak mu dom netreba,dostal peniaze/...každý je spokojný,vysvetlilo sa a rozdelilo spravodlivo.
U vas nie je podstatné,že súrodenec už má svoj dom,nárok na dedičstvo má...jedine,ak by napr.rodičia usúdili,že dali sme ti peniaze na tvoj dom,najmladšiemu sme nedali nič,tak on náš dom dostane od nás darovacou zmluvou.
Alebo sa všetci dohodnete,že ty rodičov dochováš a za to dom dostaneš.Ale ak ich dochováš a nezabešzpečia ti oni dom darovaním,tak potom ho budete dediť všetci traja rovnako.
patria mu rodicia - rovnako akoa tebe a dalsiemu surodencovi .. ma rovnake pravo ako kazdy z vas ... to z eje sikovny a uz dom ma je jeho vec- ty si mu ktomu niako nepomohol ... tvoji rodicia maju vas 3 a nielen teba -tak nebud chamtivy a nepremyslaj nad majetkom,ked este rodicia ziju .. radsej vynaloz energiu a buduj si aj ty svoje bez zavislosti na rodicovskej smrti
@jani322 prečo by mali byť problémy?
@jani322 Keď umrú už obidvaja rodičia, tak každému bude patriť 1/3 z hodnoty domu a ak to bude chcieť vlastniť jeden, tak tých dvoch súrodencov vyplatí. Napr. dom bude mať hodnotu 180.000€ : 3 deti, každé má diel 60.000€.
A ak tam jeden bude chcieť zostať bývať, tým dvom vyplatí po 60.000€.
Na to sú predpisy.
@januska12323 pretože on si myslel, že tým, že brat už má "svoje", tak to spadne do rúk jemu. Akože nechcem mu krivdiť, on fakt evidentne netuší ako to je.
@januska12323 no tak lebo otec môj ma brata v Amerike v New Yorku žije tam už roky je a nemajú poriešeny ešte poriadne ten dom po starých rodičov stále tuje ten problém není prepisany stary dom na mojho otca ale na Američana
@tiezjedna no tak tým pádom isto problémy budú, nikdy by ma nenapadlo riešiť majetky za života
@jani322 ale to nie je žiadny problém len sa nedohodli, že by mal dom patriť len tvojmu otcovi
@januska12323 🙄 takže sa pripraviť na to psychicky
Splietas dve na tri, ani diva svina tomu nerozumie tak potom tazko radit.
Ak byvas v dome starych rodicov, tak dedit nebudes nic, bude dedit jeden z tvojich rodicov a jeho surodenci.
Ak dom po starych rodicoch vlastni tvoj stryko a tvoj otec nie (neviem preco), tak uz duplom nebudes dedit nic ani po smrti otca.
@jani322 Takže ak to správne chápem,tak podľa teba človek,ktorý za svoj život niečo nadobudol vlastnou prácou už nemám nárok dediť po vlastných rodičoch nič,ale ten,čo vlastnou snahou nenadobudol nič a žije ako príživník celý život v mama hoteli by mal zdediť všetko? Správne to chápem? Ty kde žiješ prosím ťa?
Prosim ta sadni si a napis to cele znovu 🙂 v opacnom pripade nedava zmysel absolutne do tejto diskusie prispievat.
Kolko domov mate? Kto ich vlastni? Kto zije a kto uz nezije? 🙃
MAME TAK ZE DVA DOMY JEDEN JE PO STARÝCH RODIČOV A DRUHY JE RODIČOVSKY SPOLOCNY A DVOR,ZÁHRADU
Ak zomrie napr. najskôr otec, tak tvoja matka s tvojimi súrodencami zdedia každý svoju časť z 1/2 polovice domu, keďže (predpokladám) druhú 1/2 matka už vlastní.
Neskôr zasa rovnako, zdedíte po mame všetci súrodenci rovnakým dielom.