Dedenie, keď obidvaja manželia majú svoje deti

16. sep 2024

Dobrý deň, čítala som nižšie tému ako sa dedí, keď majú obaja maželia svoje deti. Tak sa opýtam aj ja- otec (1 bio dieťa) sa oženil so ženou (1 bio dieťa) spolu nemajú spolocné dieťa. Otec má byt a dom na hypo, ktoré si bral pred sobášom, hypo platil výhradne on a obe nehnuteľnosti sú splatené. S manželkou žijú v odlúčení, každý v jednej nehnuteľnosti, nie sú rozvedení. Ako by sa postupovalo v prípade smrti otca? Spadajú nehnuteľnosti pod BSM, keď hypotéku bral pred manželstvom, alebo sa to ráta až od splatenia hypo?

draik
16. sep 2024

Podstatné je, kedy došlo k nadobudnutiu. Hypo s vlastníctvom nič nemá, len s vyporiadaním BSM.

sim_13
17. sep 2024

Dobrý deň, otázne je či je majiteľom nehnuteľnosti len pán manžel alebo je na liste vlastníctve aj manželka? Kedy bola nehnuteľnosť nadobudnutá? Počas trvania manželstva? Hypotéka ako je vyššie spomínané je bezpredmetná. Ak som správne pochopila obaja majú deti z predchádzajúcich manželstiev, t.z. nie sú to ich vlastné deti a teda nespadajú do I. dedičskej skupiny ako neopomenuteľní dedičia. Dediť sa bude každopádne nasledovne: (berte to ako príklad pretože je to téma minimálne na hodinu a nedá sa to dať do jednej krátkej správy.)
ak zomrie muž bude povolaná na dedičské konanie jeho manželka (tým že sa právoplatne nerozviedli stále bude jeho manželka) a jeho dieťa. Obe osoby budú dediť ako dedičia v I. dedičskej skupine. Ak nemajú vyporiadanú BSM, v dedičskom konaní sa vyporiada BSM (medzi manželom a manželkou) a z toho sa zistí, čo je vlastne majetok poručiteľa a ten sa potom následne bude dediť medzi manželkou a dieťaťom,
ak by zomrela žena povolaný bude na dedičské jej manžel a jej dieťa a dediť sa bude tak ako vyššie.
Je to omnoho komplikovanejšie ako sa na prvý pohľad zdá a je veľa faktorov, ktoré môžu situáciu ovplyvniť.
Iné je ak by dieťa napr. matky žilo s jej manželom a bolo by dieťa brané ako spolužujúca osoba, ktorá môže dediť v II a III. dedičskej skupine.
Manželstvo - Predpokladom dedenia pozostalého manžela je existencia platného manželstva v čase smrti poručiteľa. Podmienkou však nie je, aby manželia spolu žili. Manželstvo zaniká právoplatnosťou rozvodového rozsudku. Pozostalý manžel dedí, ak manžel zomrie počas konania o rozvode manželstva. Ak by prebiehalo konanie o určenie neplatnosti manželstva, je namieste vyčkať v konaní o dedičstve na jeho právoplatné skončenie, keďže vyhlásenie manželstva za neplatné má spätné účinky.
Za deti poručiteľa treba považovať:
‒ deti, ktorých matka bola v čase pôrodu alebo v dobe, ktorá nepresiahla tristo dní do pôrodu manželkou poručiteľa,
‒ deti, ktoré sa narodili pozostalej manželke do uplynutia trojstého dňa od smrti poručiteľa,
‒ deti, ku ktorým poručiteľ so súhlasom matky otcovstvo uznal pred matričným orgánom
- deti, ku ktorým poručiteľ so súhlasom matky otcovstvo uznal pred matričným orgánom alebo súdom (pokiaľ u týchto skupín nebolo otcovstvo poručiteľa právoplatným rozsudkom súdu zapreté),
‒ deti, ku ktorým otcovstvo poručiteľa určil súd.

Ako som už vyššie spomínala je to veľmi rozsiahla téma, ktorá je niekedy aj na hodiny vysvetľovania a môže ju zmeniť veľa faktorov. Človek keď do rodiny nevidí ťažko sa mu komentuje, ak nevie celý "problém". V každom prípade manželia po sebe dedia kým sú manželmi, a ak nie sú právoplatne rozvedení. Nezáleží či žijú alebo nežijú spolu.

Ospravedlňujem sa, ak je správa príliš dlhá :D