Dedenie exekúcie

vevericka2020
30. dec 2023

Ahojte

v októbri mi umrel otec, bola som predvolaná na predbežné šetrenie, kam som sa kvôli diaľke po dohode s notárkou nedostavila. Ponúkla sa, že mi pošle zápisnicu, ktorú jej mám podpísanú poslať späť na začatie konania.

Podľa môjho vedomia bol otec bez majetku. Zápisnica obsahuje nejaké pozemky, ktoré majú ale cca 10 majiteľov (otec pochádzal z 9 súrodencov) a v zápisnici figurujú 3 exekúcie. Ja som si ich neni vedomá a neviem, že čo to je a v akej výške. Uvádza sa tam iba meno exekútora a číslo exekúcie.
Zápisnica začína vetou že som bola poučená, čo som teda nebola.
Koniec zápisnice uvádza vetu:
Obstarávateľ pohrebu (ja) svojim podpisom potvrdzuje, že s prevzatím majetku poručiteľa na základe uznesenia vydaného podľa §188 ods.1 CMP súhlasí.

Čo mám urobiť a aké mám možnosti?

O pozemky nestojím a exekúciu samozrejme nechcem prevziať na seba, kde ani neviem o čo sa jedná. Notárka však potrebuje podpísanú zápisnicu na začatie konania.

Čo mám urobiť?
Môžem ručne dopísať, že s prevzatím nesúhlasím?
Mám to vôbec podpisovať?

Ďakujem

Aký je správny postup?

vetthy
30. dec 2023

správny postup neviem, ale v dedičskom konaní oprávnený dedič má právo rozhodnúť, či dedičstvo prijme alebo odmieta, samozrejme, v celku. takže každý rozumný dedič má zvážiť, "čo sa mu oplatí". ak veľkosť dedených pasív ( dlhy poručiteľa, po kom dedí) sú kvázi v rovnakej hodnote, alebo vyššie, než aktíva, takže majetok zosnulého, jediné rozumné riešenie je dedičstvo odmietnúť. spojte sa s notárom, vybavovateľom, nech Vám pripraví zápisnicu, že dedičstvo odmietate. poprípade, podľa mna, máte plné právo dať notárovi aktíva a pasíva vyčísliť, ale znalecký posudok pozemkov nie je zadarmo. dalšia vec, že ako tie pozemky zpenažiť. takže nič nepodpísať, hlavne k čomu nerozumiete v plnom znení.

katica06
30. dec 2023

@vevericka2020 samozrejme nepodpísať ak nesúhlasiš. Ak o pozemky nestojíš ako píšeš môžeš dedičstvo odmietnuť. Ak ste viacerí dediči môžeš sa v prospech niekoho vzdať dedičstva.Je to najjednoduchšie ak se nechceš dedičstvom ďalej zaoberať

vetthy
30. dec 2023

paragraf 188, teraz som to prebehla, rieši Váš prípad, takže v zmysle toho paragrafu dedičské konanie sa uzavrie, nepokračuje sa dalej, nakolko po zosnulom neostal významný majetok. trvajte na novej zápisnici, kt. rozumne formuluje, že vy nemienite sa vstupovať do dedičského konania, lebo čo ste citovali, sa dá chápať aj tak, že dedičstvo prevezmete, aby ste v budúcnosti nemali voľajaké problémy s tými exekútormi, lebo pre nich česť a dobré mravy sú neznáme pojmy, chytia sa všetkého, aby z neskúsených civilov vytiahli money. takže trvajte na jednoznačnom formulovaní zápisnice, žiadne prevzatie dedičstva. toľko Vám viem povedať.

kubkovamama
30. dec 2023

@vevericka2020 ak sú exekúcie, zisti si v akej výške a či si ochotná ich splatiť ak to nie je vysoká suma a ak ti tá časť pozemku stojí za to. Odporúčam vzdať sa dedičstva. Ex to tak spravil,po svokrovi zostal dom,ale aj exekúcie,o ktorých nikomu nepovedal. Nemá význam si s tým robiť starosti a platiť zdedené.dlhy

sense
30. dec 2023

Ak o pozemky na s záujem a exekúcie dediť nechces, môžes sa vzdať dedicstva

vevericka2020
autor
30. dec 2023

ďakujem za odpovede, pokúsim sa teda spojiť s notárkou a požiadam o nové tlačivo 🙂
Ide mi o to, že nechcem za ňou cestovať, ak sa tomu dá vyhnúť, je to pre mňa strata času zaoberať sa týmto.

blahblah
30. dec 2023

@vevericka2020 Dobrý deň, zápisnica o predbežnom šetrení sa spisuje povinne v každom dedičskom konaní. Podpísaním zápisnice sa účastník nevyjadruje k prijatiu alebo odmietnutiu dedičstva (zápisnica môže byť spísaná aj s osobou, ktorá nie je dedičom). Nie je potrebné, aby ste žiadali o nové tlačivo. V prípade postupu podľa § 188 ods. 1 CMP sa dedičia vôbec nevyjadrujú k tomu či dedičstvo odmietnu alebo neodmietnu a teda nezodpovedajú za dlhy poručiteľa. Tento postup umožňuje vydať majetok nepatrnej hodnoty poručiteľa tomu kto sa postaral o jeho pohreb, nakoľko osobe, ktorá sa postarala o pohreb vznikla pohľadávka voči poručiteľovi. V každom prípade zavolajte notárke, ktorá prejednáva dedičstvo a ona vám vysvetlí presný postup.

diewcatqoo
30. dec 2023

Nepotrebujete nove tlacivo. Podla § 188 ods. 1 CMP sa dedicske konanie uzavrie, nakolko hodnota majetku neprevysuje naklady pohrebu. V tomto pripade sa len vyda majetok nepatrnej hodnoty obstaravatelovi pohrebu. Exekucie, ktore su voci porucitelovi vedene, budu zastavene, pretoze porucitel nezanechal procesneho nastupcu.

vevericka2020
autor
30. dec 2023

@blahblah
@diewcatqoo ďakujem za objasnenie

kikuskapalkovicova
8. feb 2024

Dobrý deň prajem chcela by som sa informovať a zároveň poradiť budeme mat s rodinou dedičské konanie a zdedila som peniaze aj dom mam výšku exekúcie 2000e ktorú si chcem s tích peňazí splatiť môže mi exekútor zobrať peniaze aj dom či ako to funguje vedel by mi niekto viac k tomu povedať nerozumiem vôbec tomu

A potrebujem sa spýtať ze kedy môžem potom narábať s peniazmi ak máme začiatkom marca dedičské kedy môžem ich začať používať je tam veľká hodnota peňazí ešte vedšia než mam exekútora môže mi zablokovať peniaze a dom či ako to funguje ďakujem

klotildabazarik
8. feb 2024

@vevericka2020 odmietnut dedicstvo

kikuskapalkovicova
8. feb 2024

@klotildabazarik prečo keď si to chcem splatiť s tích peňazí