Ahojte. Ako je to prosim s dedenim neplnoletych deti? Ked mam dceru z prveho manzelstva,syna s terasim priatelom a uvazujeme nad kupou nehnutelnosti. V pripade mojej smrti by moj podiel presiel vylucne na moje deti, tym padom vsak dcerin podiel na exmanzela,kedze by sa stal jej porucnikom. Ako sa to da osetrit pravne,aby sa tak nestalo? Da sa zavetom urcit napr.,ze hnutelne veci prejdu na dceru /napr.auto/a nahnutelne na syna? Bolo by to asi dost blbe,keby sa moj partner musel sudit o vlastnu nehnutelnost s mojim ex..Mate niekto podobnu situaciu? Dakujem
takze takto. Ak by si zomrela, polovica domu ide tvojmu mozovi a o druhu polovicu sa deli syn s dcerkou. Aj v pripade neplnoletosti by bola stvrtina dcerina ( svoju cast by samnozrejme mohla prepisat na svojho otca tvojho ex ale pred notarok. Kazdopadne by tvoj muz ma 3/4 ( svoju polku a synovu stvrtku) stale sa byvime o tvojeje casti to znamena ze tvoj muz by mal svoju polovicu, stvtinu od teba (to je ta polka tvojej polky) a o osminu od syna . Ex by si s tou mini castou po tebe mohol akurat tak piskat...... skor by som sa bala toho ze keby sa ti nieco stalo dcerka by mohla ostat "na ulici" lebo jeje podiel je mizivy
@alicka850 Presne ako napísala @wieruska1. No alebo potom presne ako píšeš - závet.
@wieruska1 aj mizivý podiel zakladá právo na možnost bývania. Proste sa nenechá vyplatit,a bude bývat.
My ale nie sme manzelia,takze moj priatel by nededil.Nejde mi samozrejme o to,aby moja dcera nic nedostala,keby je plnoleta,vobec to neriesim.Ale ma iba 6 a jej porucnikom by sa stal moj ex. Aj keby mal iba 1/100 domu, zneprinemnoval by zivot mojmu synovi a priatelovi. Preto to chcem riesit. Zavetom sa to teda da osetrit?
Moj ex to poriesil tak,ze si zobral velku hypoteku a kupil dom,ktory vzapati prepisal na svoju terajsiu manzelku,takze on nic nevlastni. Lenze to ja nechcem, clovek nevie co sa vsetko v zivote stane a skoncit bez strechy nad hlavou by som nechcela.
@alicka850 jednoznacne asi závet.
zavet nic nevyriesi.
1. nemozes vydedit malolete dieta
2. v pripade smrti je porucnikom druhy rodic, ktory sa stava aj spravcom dedicstva ak sud nerozhodne inak
@wieruska1 Technicky ma pravdu, je jej vec, co napise do zavetu. Po pravnej stranke je potom ta cast zavetu neplatna, to je druha vec. 🙂
@alicka850 Tu je podobna odpoved, pise to pravnik, takze je to rozsiahle ako biblia, ale v principe ide o to, ze po tvojej smrti musi urcit porucnika sud. Jednak nie je iste, ze by tvoj ex automaticky poziadal o zverenie dietata do opatery. A ak by aj dieta dostal, pri kazdom pohybe s majetkom maloleteho by musel rozhodovat sud.
https://www.advokatnawebe.sk/riesene-otazky/108...
@alicka850 tvoj partner nezdedí po tebe nič. Tvoj majetok si rozdelia tvoje deti presne na polovicu
@evittam závet môžeš napísať len v tom prípade ak máš párne dôvody na vydedenie detí. Ich nezáujem o rodiča a pod. čo v prípade detí je nemožné. A aj závet je právne napadnuteľný daným "vydedeným" dieťaťom
urcite to pories s pravnikom, budes mat istotu