Ahojte!
Nie je tu nahodou nejaka mamicka, co zije v Taliansku, aj tam porodila a dala urobit svojmu dietatku aj slovensky rodny list? Neviem, ako na to... Na urade mi dali iba nejaky papier, akoze rodny list, kde nie je uvedene ani meno matky a otca a neviem, ci by mi to akceptovali na Slovensku... Pomooooc ☹
Ahoj zuuzka, dakujem za odpoved, no to by bolo super, keby som to vybavila hned tu, pretoze mi povedali tu na urade, ze pravdepodobne tu v Taliansku mi daju len nejaky papier a ostatne budem musiet robit na Svk! Mas s vybavovanim osobnu skusenost?
@kristy1508 Vo väčšine štátov sú vydávané viaceré formy matričných dokladov. Pre slovenské úrady je potrebné jednoznačne idenifikovať jedného z rodičov (štátneho občana SR) - napr. okrem mena a priezviska dátumom a miestom narodenia, uvedením rodičov (t.j. starých rodičov dieťaťa a pod.). Okrem talianskeho rodného listu bude mať dieťatko aj slovenský RL. O zápis do Osobitnej matriky MV SR (OM) môžeš požiadať buď prostredníctvom Veľvyslanectva SR v Ríme, alebo počas pobytu na Slovensku na matrike podľa tvojho trvalého, resp. posledného trvalého pobytu v SR. RL dieťatka v Taliansku musí byť opatrený Apostilnou pečiatkou a preložený súdnym prekladateľom do slovenského jazyka (odporúčam buď priamo v SR, alebo sa obráť na zastupiteľský úrad v Ríme), ak si dáš doklad preložiť prekladateľom v Taliansku, rátaj s tým, že proces bude komplikovanejší (Apostille aj na prekladateľa, nielen na samotný doklad). Zoznam ďalších dokladov na zápis do OM si over buď na veľvyslanectve v cudzine, alebo na matrike v SR. Na slovenský RL sa treba aj časovo pripraviť - lehota 2-3 mesiace od podania žiadosti. Slovenský cestovný pas je možné vydať dieťatku až na základe rodného listu z OM.
ahoj babalka, no ja uz v plnom prude vybavujem vsetko co treba... veru zaklad je slovensky rodny list, zatial som podala len ziadost na matrike a teraz cakame, bo nic ine sa robit neda, kym nam ho nedaju... nemozem malej ani len zdravotne poistenie urobit, neviem, keby sa nieco stalo, dufam, ze nie, ako by som postupovala... :(
@kristy1508 Ahoj, v pripade slovenskeho rodneho listu kontaktuj konzularne oddelenie nasej slovenskej ambasady, v tvojom pripade v Rime, a tam ti povedia uplne vsetky detaily a zaroven tam vybavis aj slovensky rodny list.