Dcéra má iné priezvisko ako ja. Môžem s ňou vycestovať do zahraničia?

lujza123
11. sep 2012

Mam taky mensi problem. Ideme na dovolenku a mne skoncila platnost pasu kde mam malu zapisanu. Do noveho mi ju uz zapisat nechcu. Problem je ze ma ine priezvisko ako ja. Ma sice svoj pas ale tam nieje ziadna zmienka o rodicoch. Tak mam strach aby nas neotocili na letisku. Na policii mi povedali ze oni nevydavaju ziadny doklad o tom ze dieta je moje. Teraz neviem co robit. Dat si uradne prelozit rodny list? Nejake pisomne povolenie od otca dietata? Malo by byt potvrdene notarom a prelozene do AJ, NJ? Vsak ma to bude stat neskutocne prachy tieto uradne preklady su strasne drahe. pomoooc

alenka600
11. sep 2012

Ja som ten isty pripad, dcera ma ine priezvisko ako ja, ale ma vlastny obciansky. Dost som stresovala pred tym, nez sme leteli, vybavila som si aspon mailom kopu potvrdeni (napisala som na letecku spolocnost, nech mi pisomne potvrdia, ze je to pre nich OK, mala som po anglicky suhlas otca s vycestovanim (to mi poradil konzulat, obycko rukou napisane) a neviem co este - ale ani pes po tom nestekol a absolutne nikoho to nezaujimalo, ze sa vola dieta inac, nemali sme najmensi problem. Drzim palce!

sympa1
11. sep 2012

nooo..tak švagrina ma 2 deti a kazde ma ine priezvysko ako ona 😀 ale nikdy nemala problem cestovat. ty budes mat svoj pas a dieta svoj, to je vsetko.

javi37
11. sep 2012

Asi by som si so sebou zobrala jej rodný list pre istotu.

lilysk
11. sep 2012

A kam cestujes ? Moje deti maju tiez ine priezvisko ako ja 🙂Ked ma svoj pas tak by to nemal byt problem podla mna .
Nejako sa to vsetko menilo teraz od Juna -skus zavolat na pasove a opytaj sa priamo ich .

sisaha
11. sep 2012

tiez si myslim, ze zbytocne stresujes. Dokonca moja 14 rocna dcera sama letela. Mala od nas na papieri, ze suhlasime, ze poleti sama, ale aj keby odletela na druhu stranu zemegule, nikoho nezaujimalo, že 14-tka ide sama bez sprievodu..

miss_stanya
11. sep 2012

zalezi kam cestujes. niekedy nie je problem ani tak do krajiny pricestovat ako z nej potom odcestovat. ale to uz je ina kapitola, tyka sa to napr. arabskych krajin, ked ma dieta ine priezivisko ako matka. to asi tvoj pripad nebude :D myslim, ze sa obavas zbytocne, pre pokoj v dusi sa toto info da overit na Mzv alebo na tom ktorom konzulate

aliza
11. sep 2012

ja som pred tyzdnom letela s detmi do UK, obe maju ine priezvisko, ako ja a tetusa robila problemy, malu spovedala zo 5 minut, ze odkial ide, kam ide, kde chodi do skoly, ze kto som ja a pod., aby si overila, ci je to moje dieta a povedala mi, ze mam nosit rodne listy pri sebe lebo ze mozem narazit na problem. A to lietam uz 6 rokov hore dole takmer kazdy druhy mesiac a nikdy nebol problem.

anjelicek26
11. sep 2012

Rodny list dietata ti ako matke staci 😉 A nestresujes zbytocne, my sme sice zobraty, ale nemam pomenene doklady a bol z toho na letisku posledne problem 😝 Ako pise @aliza, je to nejaka novinka, doteraz s tym nespekulovali... aspon som motivovana to konecne dat do poriadku..

chichaa
11. sep 2012

Nemáš sa čoho báť. My máme tú istú situáciu, nie sme zobratí, malá sa volá po mužovi... a my dve s malou sme cestovali letecky 9000km...nikoho nezaujímalo, či je moja dcéra alebo nie....

titkovamiriam
11. sep 2012

jasne že to nieje problém! 🙂

zlatanka
11. sep 2012

Ahoj ja mam 22rokov a ine priezvisko ako moja mama 🙂 a tu som 🙂 boli sme aj na dovolenkach a nic.myslim ked som bola mala 🙂

nanulik
11. sep 2012

žiadny problém, syn má iné proezvisko ako ja a pas v pohode urobili

monika15
11. sep 2012

rodny list treba... mi tiez nemame rovnake mena 🙂
ale ja som mala pre pripad aj od mm list ze mozeme ist....
bo som enchcela riskovat... sla som s 2 lietadlami z kanady do kosic 🙂

estterka
11. sep 2012

mne by toto uprimne ani nenapadlo riesit 😕 ale mozno som len mala stastie,ze pocas xy letov za posledne dva roky som s tymto nikdy nemala problem nikde.

ervenka
11. sep 2012

Skoda,ze nepises kde cestujete... Ja mam tiez ine priezvisko ako ditko na Vianoce ideme na SVK cela rodina, ale potom otec odchadza skor. Z ambasady nam odporucali, aby sme si zobrali rodny list, dalej otec dietata napise potvrdenie o tom, ze suhlasi o cestovani dietata. Vsetko v AJ, nemusi byt overene notarom. Myslim si,ze radsej mat o potvrdenie viacej ako by zadrzana policiou a predvedena na overenie totoznosti.
Vsetky tieto "zbytocnosti" su vdaka Dohovor o jurisdikcii, rozhodnom práve, uznávaní, výkone a spolupráci vo veciach rodičovských práv a povinností a pri opatreniach na ochranu detí z roku 1996, ale do platnosti prisiel az v roku 2008 (ak sa nemylim)
Napr. na web stranke KLM je napisane toto: Children aged 5 - 14 may only travel with an adult (18+), or alone if our Unaccompanied Minor service is reserved at an extra fee through KLM Telephone Reservations.