Dávky a podpora

vladonovak
31. jan 2023

23.1.2023 mi skončilo opatrovanie ZŤP osoby po necelých 11 rokoch, teraz som PN, mám nárok na nejaké nemocenské, sociálne dávky alebo podporu?

alenah31
31. jan 2023

@vladonovak osoba, ktorá iba opatrovala ZŤP osobu a poberala opatrovateľský príspevok - dávku vyplácanú ÚPSVaR pričom nemala iný príjem - tak nie. Opatrovateľský príspevok je dávka, ktorá nepodliehala dani a odvodom. Neplatíš odvody - nemáš nárok na dávky vyplácané SP - ani nemocenské ti nebude vyplácané hoci si PN - byť PN totiž má nárok byť každý, na nemocenské musíš mať splnené podmienky.

klarissa25
31. jan 2023

Nepracovala si len si poberala davku opatrovateľský príspevok...takže máš nárok si nájsť normálnu prácu

vladonovak
autor
31. jan 2023

@alenah31 Ďakujem. Ešte sa chcem opýtať na doplatenie sociálneho alebo dôchodkového poistenia na zarátanie do dôchodku pri nedostatočnom počte odrobených rokov, je to možné?

alenah31
31. jan 2023

@vladonovak da sa doplatit za obdobie, kedy nemal prijem, z ktoreho by sa toto poistenie platilo napr. pocas studia, evidencia na UP a pod. Treba sa obratit na prisl. pobocku SP a tam Vam to vysvetlia.

vladonovak
autor
31. jan 2023

@alenah31 Ďakujem😌

petedea
6. feb 2023

@vladonovak Opatrovatel ZTP osoby, ktory pobera OP, je poistencom statu.