Dávka v nezamestnanosti predĺžená kvôli korona víruse.

edithp
5. apr 2020

Ahojte, nasla som toto na nete, nikde sa neviem o tom dočítať viac, správy nepozerám, preto idem pre radu sem, možno niekto z vás niečo bude vedieť.
A tak sa chcem opýtať, že či to predĺženie podpory v nezamestnanosti platí aj pre mňa, keď mi podpora končila v januári, a som stále evidovaná na úrade práce?
Ale pracujem na dohodu, ktorá mi bude končiť 14.aprila. Vzťahuje sa aj na mňa táto záležitosť, alebo nie?
Za každú jednu odpoveď vopred ďakujem.

evittam
5. apr 2020

@edithp Samozrejme, ze nie. Skus čítať s porozumením. Mas to hneď v prvej vete.

edithp
autor
5. apr 2020

@evittam a čo tá druhá veta?

evittam
5. apr 2020

@edithp No tak ale ty pracujes...Ci akoze cakas ze budu platiť znovu podporu kolko dozadu tym co skoncila? Trošku reality.
Ktorých zasiahla situácia okolo korony....Ta je oficiálne od 13.3.-16.3.....

edithp
autor
5. apr 2020

Pracujem na dohodu, t.j.10 h týždenne, som stále evidovaná na úrade práce a posudzujem sa za nezamestnanu. No dobre teda, len som sa opýtala.

evittam
5. apr 2020

@edithp Posudzujes sa za nezamestnanu ale už nepoberas podporu. Pochybujem ze ti ju vrátia....

edithp
autor
5. apr 2020

@evittam dobre, ďakujem teda za odpovede.

alenah31
6. apr 2020

@edithp súhlas s @evittam - toto platí pre tých, ktorý aktuálne poberajú (majú nárok) na podporu v nezamestnanosti, ty si iba evidovaná na ÚP ako záujemca o zamestnanie, štát za teba platí ZP. Ale aktívne vyplácanú podporu od SP už nemáš - čiže nárok ti zanikol.

lucka_lullu
6. apr 2020

@evittam a neviete náhodou aké sú podmienky, alebo ci treba požiadať o predĺženie? Nikde som nenašla podrobnejšie informácie, len toto, čo aj edithp dala.
Ja som na úrade práce od 1.10 a teraz mi má skončiť podpora. Od apríla som mala nastúpiť do práce, no keďže je to riziková oblasť pracovného pôsobenia(a nebolo by možné prácu vykonávať) , zatiaľ sa rozhodli ze môj nástup sa odloží.

gabulienka623
6. apr 2020

@lucka_lullu dobrý deň, som na tom tak isto ako vy. Evidovaná od 1.10., dávka skončila k 31.3. tiež som sa nikde nedocitala ako postupovať. Asi treba čakať na vydanie pokynov sociálnou poisťovňou.

lucka_lullu
6. apr 2020

@gabulienka623 jej tak sme dve 😉ja idem v stredu na úrad práce, tak skúsim zistiť, no nemám dobre skúsenosti s nimi. Často vedeli menej, než ja...

gabulienka623
6. apr 2020

@lucka_lullu áno, tiež podobná skúsenost 🙂) ak by ste sa niečo dozvedeli, dajte vedieť prosím.

gabulienka623
6. apr 2020

@lucka_lullu https://www.teraz.sk/ekonomika/o-predlzenie-cer... a práve som k tomu našla článok, že budú predlžovať automaticky, ale len o 1 mesiac?! Nehovorilo sa, že až do skončenia pandemie?

evittam
6. apr 2020

@lucka_lullu Je to vsetko nove. Cize ešte netuším.

lucka_lullu
6. apr 2020

@gabulienka623 presne aj ja som tak čítala, že najskôr chceli jeden mesiac a potom sa rozhodlo že počas trvania pandémie. No podľa článku teda len o jeden mesiac... Keby som sa niečo dozvedela, dám vedieť 😉

poleva
10. apr 2020

@lucka_lullu Čo ak mi mesačné predlženie podporného obdobia dávky v nezamestnanosti nebude stačiť?
Vláda Slovenskej republiky bude môcť v prípade potreby, napríklad v prípade pretrvávajúceho nepriaznivého vývoja na trhu práce z dôvodu výrazného predĺženia krízovej situácie, môcť upraviť podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti (vrátane predĺženia podporného obdobia) nariadením ...všetko je v riešení

danika22
20. apr 2020

Ahojte, ak ste poberali podporu 12.3 a neskôr, tak ju dostanete a netreba podávať ani žiadosť, SP pošle peniaze v máji automaticky

danika22
20. apr 2020

A predlžovať budú každý mesiac až kým neskončí mimoriadna situácia

siska266
22. apr 2020

Ahojte ja som na UP od 1.9. A poslednú podporu mi poslali 13.3. Táto mesiac už nič. Takže mi predĺžili o jeden mesiac a nedostanem nič. Tiež by to mali predĺžiť do ukončenia pandémie, ved jeden mesiac čo pomôže keď ešte všetko je zavreté. A tiež mi zrušili výberové konanie v marci kvôli tejto situácii. Kde akože teraz zoženieme prácu?

siska266
22. apr 2020

Do sociálnej poisťovne sa nedá dovolať, bud majú obsadene alebo neberú telefón. Na UP mi zrušili termín až do odvolania a tam tiež nič nevedia tie baby, keď sa ich niečo človek spýta.

gabulienka623
22. apr 2020

@siska266 ak vám skončila podpora k 29.2. tak myslím že nemáte nárok na predĺženie ani ten jeden mesiac

danika22
22. apr 2020

@siska266 teba to tiež tesne minulo, mne skončila začiatkom marca, pár dní mi chýba. teraz tak skoro asi prácu nenájdeme. Skôr prepúšťajú ako prijímajú. Držím palce nech čoskoro niečo nájdeš🙂

natalala
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
siska266
22. apr 2020

@danika22 Áno bude to ťažké, už predtým sa mi nedarilo niečo poriadne nájsť. Keď nemáš v dnešnej dobe dobrú známosť, ťažko sa dobrá práca hľadá. Ja som chcela v školstve alebo v kancelárii administratívu, lebo v tej mam prax 7 rokov a baví ma to strašne.
Aj tebe držím palce!

danika22
24. apr 2020

@siska266 presne ako hovoríš, je to bohužiaľ o tom dnes. Ja som robila tiež v tejto sfére doteraz...Kto hľadá nájde, musíme veriť
Ďakujem 🙂

ingusinka
25. apr 2020

Nedá mi nezareagovať na situáciu k podpore nezamestnaných. Čo s nezamestnanými, ktorým skončilo podporné obdobie v nezamestnanosti tesne pred dňom vyhlásenia krízovej situácie, napr. ku 1.3.2020? Tým pádom nespadajú do obdobia „predĺženia podporného obdobia v nezamestnanosti o jeden mesiac“, pretože sa berie do úvahy dátum zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie a nie dátum, kedy bol uplatnený posledný nárok na dávku v nezamestnanosti. Oproti tým, ktorí majú nárok je to v niektorých prípadoch len pár dní, pritom aj oni sú v rovnakej situácii a predĺženie podporného obdobia sa na nich už nevzťahuje – čo bude s nimi? Nachádzajú sa v tej istej situácii, čo sa týka hľadania práce a aktuálnej nemožnosti uplatnenia na trhu.

poleva
27. apr 2020

@ingusinka veľa mamičkám skončil aj rodičovský, a tiež to nik nerieši ☹ nie je to veľmi spravodlivé...

fiafia
3. máj 2020

Teraz som citala,ze schvalili predlzenie o dalsi mesiac. Cize predlzia podporu o zatial dva mesiace. Na UP som od 21.1. Nevie mi niekto povedat ci to plati aj pre mna? Za odpoved dakujem 😊

veronikaszabova
3. máj 2020

@fiafia plati to pre tych, ktorym podpora konci. Neplati to pre vsetkych 🙈🙈

fiafia
3. máj 2020

@veronikaszabova takze nie. Dakujem za odpoved

poleva
4. máj 2020

@fiafia ak bude po skončení vašej podpory čo poberáte dalej mimoriadna situácia, tak ANO....inak nie...lebo vy ešte stále máte nárok.