Ahojte, chcela by som sa spýtať, možno niekto už bol v takej istej situácii. Chcela by som vedieť či mám nárok na podporu keď mi skončí rodičovská a prihlásim sa na urad prace. Moja situácia je takáto: Pred materskou som 2 roky pracovala,bola som riadne zamestnaná, počas materskej mi dali výpoved z dovodu zrušenia mojho pracovného miesta, teda už som nebola zamestnaná u totho zamestnávateľa. A potom mi začala rodičovská. Chcela by som preto vedieť že keď mi na rok skončí rodičovská a ja si náhodou ešte nenájdem prácu či mám nárok na nejakú dávku, podporu kebyže sa prihlásim na úrad práce. Lebo 2 roky mam odpracovane. ďakujem.
Ano dostanes podporu pretoze pocas materskej ti nemozu dat vypoved
@igor211 ale vypoved som dostala, zevraj je to mozne. Tiez som si myslela ze nie ale povedali ze ked sa rusi prac. miesto tak vypoved mozem dostat.
@martina374 Manzelka mala presne to iste. Pocas materskej jej prislo ze jej pracovne miesto je zrusene. Po troch rokoch potom dostala odstupne a aj davky v nezamestnanosti
@igor211 Naozaj?....a co teda mam urobit, myslim po skonceni rodicovskej, po 3 rokoch? Mam sa ist zaregistrovat na urade prace aby mi bola vypocitana davka v nezamestnanosti? A co to odstupne? to mam ist k zamestnavatelovi? Vopred dakujem za radu.
@igor211 nech sa paci .. bod c. 6 .. na davku v nezamestnanosti ma narok IBA 12 kalendarnych mesiacov .. cize po 3 rokoch na davku narok NEBUDE ..
@martina374
@martina374
@igor211 Presne ako píše @candii - nárok na podporu je do 364 dní po skončení PP. Tvojej manželke oznámili zrušenie pracovného miesta ale ju pravdepodobne neprepustili, keď jej vyplatili odstupné až po RD, ak by ju aj prepustili a dostala by výpoveď tak jej odstupné vyplatia hneď bez ohľadu na to či je na RD a nie až po napríklad 2 rokoch-to je hlúposť to nespraví žiadna mzdárka ani ekonómka firmy.
@martina374 No a tebe ak dali výpoveď tak si určite dostala "výstupné papiere" a všetko okolo toho.... 😉
@candii Neviem ci si presne rozumieme.
Pocas materskej/rodicovskej nemoze dojst ku vypovedi. Moze ti prist oznamenie o zruseni pracovneho miesta a to je tak vsetko. Jeden den po skonceni rodicovskej potom mozes nastupit do prace, ALEBO ti daju vypoved (v ten den) s odstupnym a pod. Nasledne sa zapises na urade prace a si nezamestnana kde ti priznaju davky.
Presne takto sa to robi.
@igor211 no tak to je pravda, lenze autorka sa nepytala na to ci vypoved moze dostat, evidentne ju dostala. Ako uz k tomi prislo a ci to bolo korektne by mala sama autorka prispevku posudit. Pyta sa ci po RD ma narok na davky v nezamestnanosti a odpoved znie: narok na davky v nezamestnanosti mate iba 1 rok ak ste dostali vypoved cize uz zamestnana viac nie ste netreba cakat a hned riesit davku lebo narok zanikne. Tot vse k otazke 🙂
@igor211 Môžeš aj nie - ak sa firma zruší, zruší sa tvoje pracovné miesto, tak ti firma môže dať normálne výpoveď.... Všetko sa dá a môže v dnešnej SR. Pekne ti to zhrnula @candii. A je rozdiel dostať oznámenie o zrušení prac.miesta a výpoveď kvôli zrušeniu prac.miesta...A na to má zamestnávateľ nárok aj počas trvania RD-bohužiaľ - len musí splniť podmienky podľa ZP.
@candii Presne tak a teda ak autorka dostala výpoveď a nebolo to úplne v poriadku podľa ZP tak ešte stále môže podať sťažnosť na inšpektorát práce.....ale to je tiež na dlho.
@martina374
@candii
@evittam dakujem vam za vase prispevky. Proste mne prisla vypoved z dovodu zrusenia prac. miesta, taktiez mi poslali papiere o odpracovanych rokoch a tym sa ta vec uzavrela. Bolo mi povedane ze aj v pripade materskej sa toto moze. Takze uz s tym nic nenarobim....Len som sa chcela informovat ci naahodou nemam narok na podporu. A kedze nie tak si budem musiet hladat pracu cim skor. 🙂
@igor211 to uz ako prisla vypoved .. kvoli comu a ci to bolo podla ZP sa autorka nepyta. Myslim ze otazka bola jasna.
@martina374 musite byt poistena ( mat odpracovane) 730 dni.. ak toto splnate narok na davku v nezamestnanosti mate. Len ako som uz spominala vyssie iba jeden rok od ukoncenia PP potom narok zanika.
@candii takze v mojom pripade nan narok nemam kedze na matersku som nastupila v roku 2014 a myslim ze zaciatkom roka 2015 mi prisla vypoved. Teraz som na rodicovskej a ta potrva este aj v roku 2017 takze to uz bude neskoro na davku.
https://www.employment.gov.sk/files/slovensky/u...
Zákaz výpovede
§ 64
v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej
dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo
keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa
mladšie ako tri roky
@martina374 Pokial si naozaj bola na RD, mas to aj potvrdene, a pokial ti naozaj postou? prisla vypoved (rozviazanie pracovneho pomeru?) pocas RD, teda v dobe kedy si bola v ochrannej lehote, a neuzavrela si vypoved dohodou -- teda si nic nepodpisala - tak je tato vypoved neplatna.
Ahojte mamičky, veĺmi pekne by som Vás poprosila o radu.
Od 2013 som bola zamestnana-2014 sa narodila dcera. Zo zdravotnych dovodov dcery ZTP som na Predlzenom rodicovskom.
Narok na Davku v nezamestnanosti mi vznika.
LEn by som potrebovala poradit ako postupovat a kedy poziadat o podporu ak by som chcela ziskat maximalnu vysku podpory, kedze dcera ma 28.1. Šesť rokov ? Al. Je lepsie poziadat o prerusenie rodicovskeho k 30.novembru? Poziadat zamestnavatela o ukoncenie prac.pomeru dohodou a prepalatenie 1 dna?
V decembri by sa mi nepodarilo zaregistrovat na upvsr a januar neviem ci je podmienkou ten koniec mesiaca.
Vopred velmi ďakujem
Nie nemas .. mala si prehodit rodicak na partnera a vybrat si tuto davku v nezamestnanosti lebo narok mas len 1 rok od skoncenia pracovneho pomeru