Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

xvejkax
27. sep 2016

Ahojte.Chcem sa opytat otazku ktora sa tu dookola omiela,ale stale sa nejak stracam... 🙂 Chcem dat vypoved z prace po rodicovskej dovolenke,ktora mi konci 8.decembra.Potom urad prace...Z coho sa mi vypocita davka v nezamestnanosti ak by som dala vypoved o den neskor tj.9.decembra a na tento jeden den by som si vzala dovolenku?Dakujem.

evittam
27. sep 2016

@xvejkax Ak to spravíš ako hovoríš, tak by ti mala vyjsť najvyššia podpora. Nakoľko vyčerpeš jeden deň dovolenky a ostatnú ti musia preplatiť. Ale pozor - zamestnávateľ s tebou musí uzavrieť dohodu o skončení pracovného pomeru. Inak ak dáš výpoveď tak tam plynie výpovedná doba. A nemôžeš dať výpoveď k učitému dátumu - výpovedná doba začína plynúť nasledujúci mesiac po podaní výpovede - čiže ak by si dala výpoveď 9.12. tak tvoje výpovedná doba začína plynúť 1.1.2017.

xvejkax
autor
27. sep 2016

Lebo chcem ist dat tento tyzden vypoved.Planujem napisat dve vypovede jednu dohodou a jednu vypoved dvoj mesacnu.Mam mu predlozit tu dohodou a uvidime ci sa dohodneme?Alebo to sa najprv dohaduje a potom pise?A ta dvoj mesacna v pripade ze by sme sa nedohodli.Lebo zamestnanie mam dost daleko,aby som tam nemusela stale behat...

evittam
27. sep 2016

@xvejkax No tak toto ti už ja ťažko poradím - nepoznám tvojho zamestnávateľa. Podľa mňa je dobré si dohodnúť stretnutie a porozprávať sa a uvidíš čo a ako. No a nachystaj si obe možnosti výpovede. Ale ak dáš výpoveď ty - napríklad v októbri - tak budeš mať dvojmesačnú výpovednú lehotu od 1.11-31.12.2016. Máš dosť dovolenky na čerpanie medzi tým dátumom 8.12.-31.12.2016? A tam potom nevyjde najvyššia podpora....

xvejkax
autor
27. sep 2016

Moc Dakujem za rady,urcite mi pomohli.Nie ja chcem ist podat vypoved tento tyzden,takze ak sa nedohodneme podam ju aby mi zacala plynut uz od 1 oktobra.

evittam
27. sep 2016

@xvejkax Aha. No ale tam potom nemáš ako vyčerpať jeden deň dovolenky a ostatnú nech ti preplatia - aby si mala najvyššiu podporu.....Tak potom budeš mať podporu len podľa toho koľko ti preplatia dovolenky......

xvejkax
autor
27. sep 2016

Ano,ano rozumiem.Vsak preto by som chcela dohodou sa a ked to nepojde mi nic ine nezostava...To uz je na zamestnavatelovi...asi...No napisem obe a uvidim...

gapa
27. sep 2016

@xvejkax ak by ti skončil pp koncom novembra, tak hned začiatkom docembra sa zaeviduj, ak chceš mať podporu rátanú z obdobia pred rodič.dovolenkou, inak by si mala minimum, ak v období 2roky pred zaevidovaním nemáš žiadny vym. základ (ak máš, tak z vym.základu 2 roky pred zaevidovaním).
Ak by skončil pp bez čerpania dovolenky, teda posledným dnom čerpania RD (po ukončení pp už len poberáš rodič.príspevok, už nečerpáš RD), tak z preplatenej dohody sa odvod na poistenie v nezam. neplatí, tj. z toho sa podpora nevyráta, pozor na to.

jumonika
2. mar 2020

@evittam dobrý deň a musí to byť len jeden deň dovolenky? Alebo môžu byť aj 2 a viac?

evittam
2. mar 2020

@jumonika Záleží od VZ. 1-2 je taky priemer.

jumonika
2. mar 2020

@evittam ale v každom.propade je jedno či 1 alebo dva dni? Alebo v každom.pripade VZ nechať len jeden deň ?

evittam
2. mar 2020

@jumonika Je to jedno

jumonika
2. mar 2020

@evittam a treba si dať ešte na niečo pozor je nejaký dôvod prečo by neuznali ?

evittam
2. mar 2020

@jumonika Citaj diskusie na túto tému. Je ich viac nez dosť.

jumonika
2. mar 2020

@evittam aj tak veľká vďaka za radu

luckujuca
4. mar 2020

@evittam dobrý deň, prosím vás a ak by som si čerpala od 7.4. dva týždne, prip. 16 dní dovolenky(do konca apríla) je šanca že by mi vyšla max.podpora? Či absolútne nie? Veľká vďaka

evittam
4. mar 2020

@luckujuca Pochybujem. Ale napis aky mas VZ? Aku si mala hrubú mzdu, prípadne dovolenkový priemer.