Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej

konik_konik
18. jan 2021

Zeny, vy tu vsetko viete 😉 prosim vas, ked konci RD, nastupim do prace na 1 den a dam si preplatit dovolenku, nasledne vypoved a evidencia na urade prace. Z coho sa rata prispevok v nezamestnanosti? Dakujem.

motylka81
18. jan 2021

@konik_konik pripnem sa

marci77
18. jan 2021

skuste sa spytat aj v tejto skupinke ....alebo si tam precitat prispevky
https://www.modrykonik.sk/group/2172/

co som sa tam docitala, ze ked sa to urobi tak, ako vy planujete, mala vy vyjst maximalna podpora ....ale nevyznam sa v tom

marci77
18. jan 2021

@konik_konik teda odporuca sa vybrat 1den dovolenky a ostatnu si dat preplatit

draik
18. jan 2021

Z príjmu v posledných dvoch rokoch vrátane preplatenej dovolenky,deleno počet odpracovaných dní.

jankap55
18. jan 2021

@draik dobrý deň, ja sa opýtam tak, že keď som na rd 3 roky, dovolenku už nemám, lebo tu mi preplatili po skončení MD, a plánujem po rd dat hneď výpoveď, a ísť na UP, z čoho sa mi vypočíta podpora? Ďakujem

konik_konik
autor
18. jan 2021

@draik v pripade ze pocas RD som 2 mesiace pracovala v inej firme? RD konci 04/2021 a inu pracu som mala 1,2/2019 . Vies mi prosim poradit?

draik
18. jan 2021

@jankap55
Ak odpracujete nejaké dni, tak zo mzdy. Vysoká podpora po RD bez iného zdaniteľného príjmu v posledných dvoch rokoch vzniká vtedy, keď sa odpracuje/čerpá dovolenka napr. jeden deň a zvyšná dovolenka sa preplatí. Celý tento príjem sa delí len týmto dňom, teda vznikne vysoký VZ pre dávku.
@konik_konik

konik_konik
autor
18. jan 2021

@draik ano tomu rozumiem. Ale v podstate pocas RD bola prac.pomer z ineho pravneho vztahu u ineho zamestnavatela a v mesiacoch 1,2/2019. Co je viac ako 2 roky pred skoncenim RD - ta konci 04/2021. A dakujem za vas cas a rady.

lily1983
26. jan 2021

Ahojte, poprosila by som vás o radu, bola by som vám veľmi vďačná.
Končí mi RD 16.2 2021 no mám tam ešte dovolenku že by som sa mala vrátiť až 16.4.2021mi povedal zamestnávateľ. Ja uvažujem že ukončím PP.
Otázka znie, ako to urobiť, ak by mi ratali 2 mes výpovednú lehotu a dovolenka mi bola preplatená. Neviem totiž, či mi tie peniaze za dovolenku možu zobrať, ak by chceli.
Je možné to urobiť takto podla vas? K 18.2. podám vypoved (myslím že je jedno aké je ukoncenie PP , nárok je aj tak rovnako) s tým že by som mala 2 mes výpovednu, dovolenku by mi zaplatili a jtak všetku na čo mám narok? a teda by som splnila tým aj požiadavku na max výsku dávky v nezamestnanosti? Veľmi dakujem za odpoved 🙂

draik
26. jan 2021

Výpovedná doba začína plynúť na začiatku mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola podaná. Ak chcete skončiť k 18.2, potrebujete súhlas zamestnávateľa k dohode o ukončení PP. Bez dohody so zamestnávateľom by ste sa k max. dávke vedeli dopracovať v prípade, že by ste to začali riešiť skôr.

lily1983
26. jan 2021

@draik dakujem a ak sa s ním dohodnem k 18.2 , tak sa to bude dať uskutočniť? s tým ze tam vyberiem den dovolenky, aby som mala narok na max výsku.. a neviem ten zvyšok dovolenky mi musia vypaltiť ci aj nemusia?

draik
26. jan 2021

@lily1983
Dá, musí a v tom tkvie princíp max. dávky. Ak ste inde nepracovali v posledných 2 rokoch

lily1983
26. jan 2021

Ok, dakujem takže ak by som to mohla urobiť aj tak, že vyberiem celú dovolenku, čo tam mám dva mesiace ak by mi to nechceli vyplatiť a bolo by rozviazanie PP k 16.4.cca,
tak od 16.4. budem mať narok na max davku? dobre to chápem?

draik
26. jan 2021

@lily1983
Nie (ibaže by ste mali mzdu aspoň 2000 e). Inak musí byť dovolenka preplatená.

konik_konik
autor
10. mar 2021

@draik chcem vas poprosit este - 1 den po nastupe po skonceni RD musi byt odpracovany den, alebo aj dovoldnka?

draik
11. mar 2021

@konik_konik
Stačí dovolenka.

lily1983
14. apr 2021

@konik_konik ahoj, už ti to prešlo cez sp? Ja čakam už 60 dní, dnes som volala niečo tam nie je ok zevraj, ale tak dúfam že mi to schvália keď je tam 1 deň po RD mi dali ako prekážkou na strane zamestnavatela.

konik_konik
autor
17. apr 2021

@lily1983 a nebude problem, ze "prekazka na strane zamestnavatela" nie je odpracovany den? Ja som to riesila az teraz k 16.4.2021, tak este neviem

lily1983
20. apr 2021

@konik_konik nemal by to byť problém.. Ok ďakujem a držím palce