Zdravím, potrebovala by som poradiť ohľadom poberania dávky v nezamstnanosti. Hľadám, googlim, ani opýtať sa nemám koho... už som z toho zmätená. Pracovnú zmluvu mám od 6/2013, ktorá trvá doteraz. Medzitým som bola necelé dva roky doma s prvou dcérkou, potom som nastúpila do práce od 1/2015-5/2017, kde som bola od 5/2017 tri roky na MD a RD s druhou dcérkou. Tá sa narodila 1/7/2017, vtedy mi aj končí RD. Príjem som iný nemala. Zamestnávateľ so mnou neráta, nemá pre mňa miesto. Viem sa s ním dohodnúť, buď ukončí so mnou PP on alebo ja, bude mi preplatená dovolenka aj odstupné. Do práce nejdem, lebo sa mi v hľadaní nedarí, ostávam doma, čiže sa pôjdem hlásiť na UPSVaR.
Viete mi niekto poradiť, či vôbec budem mať nárok na dávku? resp. ako ukončiť PP tak, aby som mala tú "vyššiu" dávku v nezamestnanosti?
Vopred ďakujem za každú odpove Ď :D Mirka
@veronikaszabova ano citala som, len som sa nedopracovala k nicomu mne vhodnemu..alebo tu neviem hladat 🤔😂.vdaka
@mirqa13 Nedopracovala si sa k nicomu tebe vhodnemu? To je ako mozne, ked vsade pisu, ze pokial si pocas RD nemala iny zdanitelny prijem (nejake brigady, dohody a pod.), tak je potrebne obnovit nemocenske poistenie. To znamena napr. vycerpat jeden den dovolenky a vzapati PP ukoncit.
Pises, ze zamestnavatel je ochotny. Takze 1.7.2020 ti konci RD, dohodnes sa, ze 2.7.2020 sa "akoze" vratis do prace ale budes rovno cerpat 1 den dovolenky. K 3.7.2020 ukoncite PP dohodou - zvysnu dovolenku ti preplati, aj pripadne odstupne ak sa na tom dohodnete. Za jul teda dostanes vyplatu za 1 den - dovolenku. Z toho ti vyjde maximalna podpora.
Si ukazkovy pripad, ktorych je tu na fore rozobrataych a popisanych navodov uz stovky...
@mirqa13
Maximálnu dávku v nezamestnanosti docieliš tak, že Ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ukončí s Tebou PP až 2.7.2020, prerušenie poistenia (čerpanie RD by bolo do 1.7.2020 kedy má dieťa 3 roky).
Resp. k 1.7.2020 by si ako keby riadne nastúpila do zamestnania, kde by Ti zamestnávateľ v tomto dni vyplatil dovolenku, a v tento deň aj s Tebou ukončil PP, ale prerušenie poistenia (čerpanie RD) by muselo byť ukončené k 30.6.2020 aby Ti dávka v nezamestnanosti vznikla maximálna.
Ak by Ti preplatil dovolenku v dni, keď bude mať malá 3 roky a v tento deň aj s Tebou ukončí pracovný pomer (čiže 1.7.2020) nárok na dávku v nezamestnanosti Ti vznikne ale výpočet dávky potom bude z príjmu ktorý si mala pred nástupom na materskú, avšak ak by bol príjem z toho obdobia nižší ako je konštanta tohto roku (niečo cez 500€)tak výpočet dávky by bol z konštanty.
@evittam dá sa aj tak, že k 1.7.2020 by nastúpila do zamestnania, len prerušenie poistenia by muselo byť do 30.6. nie do 1.7. robím s tým, takže viem ako to funguje. 😉Lenže tento prípad, že by nastúpila už k 1.7.2020 do zamestnania a prerušenie by bolo do 30.6. je menej ojedinelý.
Najbežnejšie je to tak, že po rodičáku, žene preplatia dovolenku a ukončí sa PP v nasledujúci deň ako malo dieťa 3 roky.
A ukončiť PP je možné napr. aj neskôr, všetko záleží len na tom, aký bude VZ za tie dni ktoré ešte trvá PP. Aby vznikla max. dávka, za jeden deň musí byť VZ od 1.7.2020 66,6083€. Čiže ak by bol PP ukončený dajme tomu k 5.7. a mala za tie dni preplatenú dovolenku (4 dni) vo výške min. 266,4332€ tak vznikne max. dávka v nezamestnanosti.
@evittam
@fokuska
Škoda Vám tu rozpisovať niečo, vidím, že ste odborníčky, ja pracujem ako referent s dávkou v nezamestnanosti, takže viem, o čom rozprávam, situácie sú rôzne 🙂 ak by som sa do toho nerozumela a nevedela tak by som ani nič nenapísala a bludy ľuďom radiť nebudem ak si niečím nie som istá na 100% 😉 prajem Vám pekný deň
@evittam o podporu si požiada vtedy keď dostane oznámenie o zaradení z úradu práce alebo kedykoľvek v auguste, septembri, nemusí k 1.8...... k žiadosti o dávku v nezamestnanosti je potrebné doložiť ešte potvrdenie o rodičovskom (do kedy nárok trval).
Nárok na podporu jej vzniká odo dňa zaradenia do evidencie ale nakoľko za júl ešte dostane ako spomínaš RP tak sa jej dávka musí pozastaviť, nemôže súbežne poberať aj RP aj DVN.
Ja som nepovedala, že radíš bludy, ale netvrď, že čo píšem ja nie je pravda, ak to nevieš na 100%.
Ako som napísala, situácie sú rôzne a môže nastať aj tá ktorú som spomínala ja. Nič viac nič menej 🙂
@katusqa9 Z akeho dovodu nedosiahne max.VZ ak RD konci 1.7., nastúpi 2.7. a ukonci PP dohodou 2.alebo 3.7.? T.j.vycerpe 1-2dni dovolenky a zvyšok preplatia?! Povedzme ma 20dni dovolenky,dovol.priemer 10Eur/den.
T.j.VZ za 1-2dni cca 200Eur. Ked vycerpe aj 2 dni dovolenky bude mat DVZ 100Eur. Bohate staci na max.podporu.
@evittam Ale však rozhodnutie o tom, že sa jej prerušuje nárok na podporu v nezamestnanosti, jej tak či tak príde. Ak sa zaeviduje na úrade práce do 7dní od ukončenia pracovného pomeru, tak jej v každom prípade príde rozhodnutie o vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a aj rozhodnutie o tom, že sa jej pozastavuje nárok na dávku v nezamestnanosti, nakoľko v období od 2.7 resp. 3.7. (dátum zaradenia do evidencie) do 31.7. poberala rodičovský príspevok... Aké zbytočné papierovačky?
@katusqa9 Prečo by jej prislo rozhodnutie o prerušeni nároku na podporu ked o ňu nepožiada a poziada az keď nárok bude mat?
Dostane len rozhodnutie o zaradeni do evidencie uchádzačov o zamestnanie a kedy požiada o podporu je jej vec. Kym nepožiada nema preco SP posielat to čo pises.
@evittam kde som napísala aby sa končil PP 30.6? Ja som nikde tak neuviedla... Napísala som ak by PP skončil 2.7. alebo 3.7.
Áno kým o dávku v nezamestnanosti nepožiada tak jej nič nepríde zo SP.
Rozhodnutie o prerušení nároku na dávku v nezamestnanosti, by jej neprišlo iba vtedy ak by sa evidovala na ÚPSVaR až k 1.8.2020.
Viete kedy vzniká nárok na podporu? Odo dňa zaradenia do evidencie, nie odo dňa podania žiadosti o dávku v nezamestnanosti....
PP skončí 2.7. od 3.7. sa eviduje na úrade práce, 15 .8 alebo akýkoľvek dátum, si požiada o dávku v nezamestnanosti, doloží oznámenie o zaradení a potvrdenie o RP. Domov jej príde rozhodnutie, že jej vniká nárok na DVN od 3.7. spolu s rozhodnutím o tom, že sa jej DVN pozastavuje od 3.7. do 31.7 nakoľko v tomto období mala nárok na RP. A DVN sa začne vyplácať až od 1.8.
@mirqa13 staci si precitat diskusie tu na MK o max podpore - je ich tu dost.
Podporu si vies spravit aj maximalnu.