Dávka v nezamestnanosti po RD

mirqa13
4. jún 2020

Zdravím, potrebovala by som poradiť ohľadom poberania dávky v nezamstnanosti. Hľadám, googlim, ani opýtať sa nemám koho... už som z toho zmätená. Pracovnú zmluvu mám od 6/2013, ktorá trvá doteraz. Medzitým som bola necelé dva roky doma s prvou dcérkou, potom som nastúpila do práce od 1/2015-5/2017, kde som bola od 5/2017 tri roky na MD a RD s druhou dcérkou. Tá sa narodila 1/7/2017, vtedy mi aj končí RD. Príjem som iný nemala. Zamestnávateľ so mnou neráta, nemá pre mňa miesto. Viem sa s ním dohodnúť, buď ukončí so mnou PP on alebo ja, bude mi preplatená dovolenka aj odstupné. Do práce nejdem, lebo sa mi v hľadaní nedarí, ostávam doma, čiže sa pôjdem hlásiť na UPSVaR.
Viete mi niekto poradiť, či vôbec budem mať nárok na dávku? resp. ako ukončiť PP tak, aby som mala tú "vyššiu" dávku v nezamestnanosti?
Vopred ďakujem za každú odpove Ď :D Mirka

veronikaszabova
4. jún 2020

@mirqa13 staci si precitat diskusie tu na MK o max podpore - je ich tu dost.
Podporu si vies spravit aj maximalnu.

mirqa13
autor
4. jún 2020

@veronikaszabova ano citala som, len som sa nedopracovala k nicomu mne vhodnemu..alebo tu neviem hladat 🤔😂.vdaka

fokuska
4. jún 2020

@mirqa13 Nedopracovala si sa k nicomu tebe vhodnemu? To je ako mozne, ked vsade pisu, ze pokial si pocas RD nemala iny zdanitelny prijem (nejake brigady, dohody a pod.), tak je potrebne obnovit nemocenske poistenie. To znamena napr. vycerpat jeden den dovolenky a vzapati PP ukoncit.

Pises, ze zamestnavatel je ochotny. Takze 1.7.2020 ti konci RD, dohodnes sa, ze 2.7.2020 sa "akoze" vratis do prace ale budes rovno cerpat 1 den dovolenky. K 3.7.2020 ukoncite PP dohodou - zvysnu dovolenku ti preplati, aj pripadne odstupne ak sa na tom dohodnete. Za jul teda dostanes vyplatu za 1 den - dovolenku. Z toho ti vyjde maximalna podpora.

Si ukazkovy pripad, ktorych je tu na fore rozobrataych a popisanych navodov uz stovky...

katusqa9
4. jún 2020

@mirqa13
Maximálnu dávku v nezamestnanosti docieliš tak, že Ti zamestnávateľ preplatí dovolenku a ukončí s Tebou PP až 2.7.2020, prerušenie poistenia (čerpanie RD by bolo do 1.7.2020 kedy má dieťa 3 roky).
Resp. k 1.7.2020 by si ako keby riadne nastúpila do zamestnania, kde by Ti zamestnávateľ v tomto dni vyplatil dovolenku, a v tento deň aj s Tebou ukončil PP, ale prerušenie poistenia (čerpanie RD) by muselo byť ukončené k 30.6.2020 aby Ti dávka v nezamestnanosti vznikla maximálna.
Ak by Ti preplatil dovolenku v dni, keď bude mať malá 3 roky a v tento deň aj s Tebou ukončí pracovný pomer (čiže 1.7.2020) nárok na dávku v nezamestnanosti Ti vznikne ale výpočet dávky potom bude z príjmu ktorý si mala pred nástupom na materskú, avšak ak by bol príjem z toho obdobia nižší ako je konštanta tohto roku (niečo cez 500€)tak výpočet dávky by bol z konštanty.

mirqa13
autor
4. jún 2020

@katusqa9 dakujem za odpoved,je mi to dost ako jasne,vdaka za pomoc 😉

mirqa13
autor
4. jún 2020

@fokuska vdaka za info....info tu na fore je plno, ano, a vela z nich sedi aj na mna, ale nebolo mi vsetko jasne, tak za opytanie nic nedam....a vdaka aj za Vasu odpoved 😉

evittam
4. jún 2020

@fokuska Akurát že v prípade ze ukonci PP k 3.7.vycerpe 2dni dovolenky.😉
@mirqa13 Ako pise
@fokuska

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 Nástup 2.7., ukončenie PP dohodou bud 2.7.alebo 3.7.
1.7.je este na RD
Prepac ale zle radis.

evittam
4. jún 2020

@mirqa13 Zla rada.
V prvom rade si povinna písomne oznámit ukoncenie RD k 1.7. a nástup k 2.7., dalej žiadosť o skoncenie PP dohodou k 2.alebo 3.7.-cerpanie dovolenky 1-2dni a zvysok preplatit.

fokuska
4. jún 2020

@evittam Jaj tak, pravda, 3.7. uz je ukonceny PP, cize konci 2.7., ktory nebude odpracovany, ale vycerpe dovolenku 🙂 vdaka za opravu.

evittam
4. jún 2020

@fokuska Ked ukonci PP 3.7.vycerpe 2dni dovolenky.

fokuska
4. jún 2020

@evittam Ano, ved hovorim, ze si ma spravne opravila. 3.7. uz bude nezamestnana, vtedy uz bude PP ukonceny, cize 2.7. dovolenka a tymto dnom PP skonci.

mirqa13
autor
4. jún 2020

@fokuska @evittam @ chapem,tak som to aj brala,ze 2.7. koniec, cize vycerpam jeden den dovolenky 😉 vdaka

katusqa9
4. jún 2020

@evittam dá sa aj tak, že k 1.7.2020 by nastúpila do zamestnania, len prerušenie poistenia by muselo byť do 30.6. nie do 1.7. robím s tým, takže viem ako to funguje. 😉Lenže tento prípad, že by nastúpila už k 1.7.2020 do zamestnania a prerušenie by bolo do 30.6. je menej ojedinelý.
Najbežnejšie je to tak, že po rodičáku, žene preplatia dovolenku a ukončí sa PP v nasledujúci deň ako malo dieťa 3 roky.
A ukončiť PP je možné napr. aj neskôr, všetko záleží len na tom, aký bude VZ za tie dni ktoré ešte trvá PP. Aby vznikla max. dávka, za jeden deň musí byť VZ od 1.7.2020 66,6083€. Čiže ak by bol PP ukončený dajme tomu k 5.7. a mala za tie dni preplatenú dovolenku (4 dni) vo výške min. 266,4332€ tak vznikne max. dávka v nezamestnanosti.

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 Tak nie je pravda. Platí co som napísala a bude mat max.podporu. Neviem kde s tym robis ale ja mam tiež dlhoročné skúsenosti.
Žiadne prerušenie poistenia. Poistenie sa obnoví 2.7.-nastup do prace a skonci dnom ukončenia PP.
O podporu požiada k 1.8., nakolko za jul ešte dostane RP.
@zalka

fokuska
4. jún 2020

@katusqa9 Ja tiez neviem ake prerusenie poistenia spominas. Poistenie sa musi praveze obnovit. A aky je rozdiel ci k 30.6. ci k 1.7.?

katusqa9
4. jún 2020

@evittam
@fokuska
Škoda Vám tu rozpisovať niečo, vidím, že ste odborníčky, ja pracujem ako referent s dávkou v nezamestnanosti, takže viem, o čom rozprávam, situácie sú rôzne 🙂 ak by som sa do toho nerozumela a nevedela tak by som ani nič nenapísala a bludy ľuďom radiť nebudem ak si niečím nie som istá na 100% 😉 prajem Vám pekný deň

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 Ale ja neradim bludy. Našťastie. Veru skoda. Uz tu par rokov radim v tejto oblasti a dosť zien mi je vdacnych za max.podporu ci MD. A vďaka teda za žiadnu informáciu k tvojmu tvrdeniu.
Aj tebe pekný zvysok dna.

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 A bohuzial som stretla mnoho referentiek co si myslelo ze vedia o čom pisu a keby sa ludia zariadili podla nich prídu o dost velke peniaze. Ale netvrdím ze patris medzi ne. Len toto co si napisala je presná reakcia tychto zien ked už nemajú nic k danej veci. Bohužiaľ.

katusqa9
4. jún 2020

@evittam o podporu si požiada vtedy keď dostane oznámenie o zaradení z úradu práce alebo kedykoľvek v auguste, septembri, nemusí k 1.8...... k žiadosti o dávku v nezamestnanosti je potrebné doložiť ešte potvrdenie o rodičovskom (do kedy nárok trval).
Nárok na podporu jej vzniká odo dňa zaradenia do evidencie ale nakoľko za júl ešte dostane ako spomínaš RP tak sa jej dávka musí pozastaviť, nemôže súbežne poberať aj RP aj DVN.
Ja som nepovedala, že radíš bludy, ale netvrď, že čo píšem ja nie je pravda, ak to nevieš na 100%.
Ako som napísala, situácie sú rôzne a môže nastať aj tá ktorú som spomínala ja. Nič viac nič menej 🙂

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 Z akeho dovodu nedosiahne max.VZ ak RD konci 1.7., nastúpi 2.7. a ukonci PP dohodou 2.alebo 3.7.? T.j.vycerpe 1-2dni dovolenky a zvyšok preplatia?! Povedzme ma 20dni dovolenky,dovol.priemer 10Eur/den.
T.j.VZ za 1-2dni cca 200Eur. Ked vycerpe aj 2 dni dovolenky bude mat DVZ 100Eur. Bohate staci na max.podporu.

katusqa9
4. jún 2020

@evittam ja som napísala, že v takom prípade jej nevznikne max podpora? Kde?

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 A na co bude zbytočne žiadať o davku ked na nu nemá nárok? Kvoli zbytočným papierovackam?Staci sa evidovať do 7dni od skončenia PP a požiadať o davku od 1.8.

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 Pozri zbytocne by koncila PP 30.6. je to blbosť. Neviem na co si to sem tahala. Nakolko to nie je jej pripad a zbytocne to uvadzas. Pytala si radu v jej prípade. Aj ju dostala.

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 A poistenie pocas trvania RD ak trva PP nie je prerušené len je neaktívne.

katusqa9
4. jún 2020

@evittam Ale však rozhodnutie o tom, že sa jej prerušuje nárok na podporu v nezamestnanosti, jej tak či tak príde. Ak sa zaeviduje na úrade práce do 7dní od ukončenia pracovného pomeru, tak jej v každom prípade príde rozhodnutie o vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti a aj rozhodnutie o tom, že sa jej pozastavuje nárok na dávku v nezamestnanosti, nakoľko v období od 2.7 resp. 3.7. (dátum zaradenia do evidencie) do 31.7. poberala rodičovský príspevok... Aké zbytočné papierovačky?

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 Prečo by jej prislo rozhodnutie o prerušeni nároku na podporu ked o ňu nepožiada a poziada az keď nárok bude mat?
Dostane len rozhodnutie o zaradeni do evidencie uchádzačov o zamestnanie a kedy požiada o podporu je jej vec. Kym nepožiada nema preco SP posielat to čo pises.

evittam
4. jún 2020

@katusqa9 No také ze nemusi žiadať o podporu od 2.7.lebo vie ze na nu nemá narok, SP nemusí nic posielat a o podporu poziada od dátumu kedy ma narok.

maryah
4. jún 2020

@evittam ahoj, prosím ťa, vedela by si mi povedať aká je tá najvýššia podpora? Mne tie RD končí 12.8., ukončenie PP budem mať dohodou lebo nie je pre mňa vhodné miesto, 13.8. budem mať dovolenku a hneď v ten deň aj ukončenie PP. Zostane mi 24 dní dovolenky na preplatenie...

katusqa9
4. jún 2020

@evittam kde som napísala aby sa končil PP 30.6? Ja som nikde tak neuviedla... Napísala som ak by PP skončil 2.7. alebo 3.7.
Áno kým o dávku v nezamestnanosti nepožiada tak jej nič nepríde zo SP.
Rozhodnutie o prerušení nároku na dávku v nezamestnanosti, by jej neprišlo iba vtedy ak by sa evidovala na ÚPSVaR až k 1.8.2020.
Viete kedy vzniká nárok na podporu? Odo dňa zaradenia do evidencie, nie odo dňa podania žiadosti o dávku v nezamestnanosti....
PP skončí 2.7. od 3.7. sa eviduje na úrade práce, 15 .8 alebo akýkoľvek dátum, si požiada o dávku v nezamestnanosti, doloží oznámenie o zaradení a potvrdenie o RP. Domov jej príde rozhodnutie, že jej vniká nárok na DVN od 3.7. spolu s rozhodnutím o tom, že sa jej DVN pozastavuje od 3.7. do 31.7 nakoľko v tomto období mala nárok na RP. A DVN sa začne vyplácať až od 1.8.