Dávka v hmotnej núdzi

20. dec 2022

Ahojte, potrebovala by som poradit. Teta je evidovana na urade prace. Pobera davku v hmotnej nuzdi. Momentalne maroduje od polovice februara. Dnes jej prisla kontorola z UP. Co by sa stalo keby nebola doma? Musela by len ukoncit marodku? A kedze nepobera peniaze z SP, ale z UP davku jej po roku nemozu pozastavit, vsakze? Dakujem za odpovede

zojanka
20. dec 2022

Za nedodržanie liečebného režimu sa znižuje dávka pomoci v hmotnej núdzi.
Ochranný príspevok patrí najviac počas 12 mesiacov trvania nepriaznivého zdrav.stavu, potom sa dávka o tento príspevok znižuje.

autor
20. dec 2022

@zojanka o tom ochrannom prispevku som nepocula. Googlila som, ale celkom nerozumiem. Ten ochranny prispevok je v tej davke v hmotnej nuzdi? Davku ma cca okolo 200€.
Teta ma 45, je slobodna, bezdetna a zije sama. Ma rakovinu prsnika a marodovat bude urcite viac ako rok. Cize po roku jej davku znizia? Podala si uz ziadost o ID, ale neviem ci ma narok, kedze do SP odvadzala mozno polroka a nie viac ako rok. Nejake obcasne dohody. Inac je cely zivot na davke v hmotnej nudzi. Pracovala ako aktivacny pracovník cez UP a obcas cez obec. Skolu ma skoncenu zakladnu.

autor
20. dec 2022

Dakujem za odpoved

zojanka
20. dec 2022

Najlepšie bude keď sa teta informuje priamo referentky ktorá ju má na starosti. Číslo si dohľadá na internete. Každopádne platí, že liečebný režim treba dodržiavať.

autor
20. dec 2022

@zojanka dakujem za pomoc 🙂

atack
31. jan 2023

Dobrý deň chcem sa spýtať odsúhlasili mi dávku v hmotnej núdzi...žijem s partnerom a s 3 deťmi...koľko to prosím vás vychádza? Ďakujem