Ahojte,,chcela by som vediet kto ma narok na davku v hmotnej nudzi,,,teda už som to pozerala aj na stranke USVAR...chcela by som vediet od tých ktorý to poberaju či zavaži aj to či su partneri manželia,,čo sa približne berie do uvahy.. dakujem
@anieli_1 tak to je teda smutne..tak ja mam jednu dceru ,,niesme zobraty,,,dom je písany na priatela on je živnostník ale bez roboty...momentálne..mam 21r...neštudujem čiže na rodičáku..takže príjem partnera je taký že ako kedy,,niekedy vaic niekedy menej ale etraz sme bez jeho príjmu vyše 2mesiacov
to mi netreba aby mi niekto šeky platil a tak...ale štat yb sa mal postarat
Ahojte dievcence 🙂 neviete mi poradit, od davky v hmotnej nudzi sa odratava aj vyska vyzivneho ? Dakujem
@princesssuzi áno ... dávku v hmotnej núdzi resp. doplatok doplatia po odpočítaní uplatnených zákonných nárokov tj. aj prijatého výživného.
@gesypa podpora je 50% z priemerného príjmu za posledné 2 roky. Ak si hned po skončení PP otvorí živnosť .. a do 12 mesiacov od skončenia zamestnania tú živnosť pozastaví alebo zruší ... tak po prihlásení na UP bude mať nárok na podporu.
Ak sa prihlásil na UP teraz a vyčerpá napr. 2t podpory a otvorí si živnosť ... kt. po 3 mesiacoch zruší , a opätovne sa zaeviduje na UP tak mu UP doplatí zostávajúcu podporu tj. 5,5 mesiaca napr.
@gesypa ak si založí živnosť tak neplatí odvody zo živnosti ... prvým rokom .. takže len zo zamestnania z hrubej mzdy ..
a ked si nevyčerpá podporu ... tak ju môže dočerpať .. aj to píšu na stránke SP http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/...
@zalka ahoj, prosím ťa nevieš, ako to bude teraz s tým navrhovaným zákonom ohľľadom dávky v hmotnej núdzi od nového roka, čo vymýšľajú, aby ju dostával len ten čo odpracuje 32 hodín, keď mu obec ponúkne prácu. Som z toho dosť na nervy, lebo od pravdepodobne novembra sa vraciam do roboty (vtedy bude mať menší syn jeden rôčik a starší bude chodiť do prvej triedy) no a ide o to , že mi s deťmi mal pomáhať môj otec, ktorrý poberá dávku v hmotnej núdzi, teda má 24 hodín čas, manžela mám tiež v robote a nikto iný mi s deťmi nevie pomôcť. A teraz keď mu po novom ponúknu nejakú prácu na 32 hodín, kto bude ss mojími deťmi, nedalo by sa popríde nejako na úrade s nimi dohodnúť, že sa stará o maloleté deti? fakt mi to nehrá do kariet. Vie m, že to ešte nie je uzákonené, ale nie je to protiústavné? takéto niečo? ďakujem za tvoje rady a tvoj čas , ahoj 🙂 PS: keby odmietol tú prácu, tak čo potom? vyradia ho z evidencie, alebo? to som sa nikde nedočítala, nemáme na to aby sme mu platili zdravotné poistenie, čo je pre samoplatiteľov nejakých 80 eur :/
@biancarv no ktohovie čo schvália alebo neschvália, a čo sa týka fZP a samoplatiteľov tak sa platí 55,02 eur a nie 80 eur . A zase ak má odpracovať 32 h mesačne tak to je hodina denne ... čo si myslím, že neni tak strašné na to aby ste to nevykryli ..... nepanikar a počkaj na to čo schvália potom sa uvidí.
@zalka on mi hovoril že 80 :D neviem s kadiaľ to má.....ale aj 55 je veľa, to mu ja nemôžem platiť, stravuje sa u nás každý deň, ale ešte mu aj platiť zdravotné, no to si fakt nemôžem dovoliť. Len keď tá hodina mu padne akurát na vtedy keď budeme obidvaja s manželom v robote, tak fakt nemáme s kým nechať deti. A nevieš ako to myslia s tým, keď ten človek tú prácu odmietne čo mu ponúkne obec? lebo všade len píšu že takému zoberú dávku, ale nikde nepíšu či ho aj vyradia z evidencie. Dneska som čítala , že má kvôli tomu zasadnuť vláda, ale že nejakým odborom sa tento návrh zákona nepáči , že to zasahovanie do ľudských práv. Najskôr cchceli zobrať pracujúcim mamičkám rodičovský a teraz toto.....viem že eštee nemám panikáriť, ale aj tak som chcela vedieť, čo o tom vieš ty, keď máš taký prehľad 🙂 ďakujem , že si mi odpísala .
@biancarv pozri sa ... ako bohvie ako to bude, ale nie je veľký súvis medzi evidenciou na UP a dávkou v hmotnej núdzi. Čiťže zrejme mu len prestanú vyplácať dávku, a ostane v evidencii .. a tým pádom žiadnu ZP neplatí. Ako nepanikar ... toto tu už bolo, vždy sa to snažia zaviesť a zatial sa to nikomu nepodarilo.
@margotka7 no kedže nepíšeš presne koľko tvoj mng. zarobí .. je to podstatný údaj tak aj moja odpoved bude všeobecná.
Pri minimálnej mzde je čistá mzda cca 290 eur ... z toho sa mng. berie do príjmu 75% čiže suma cca 217,50 eur.
Dávka v hmotnej núdzi pre 2 osoby s dieťaťom je 157,60 + príspevok na zdrav. starostlivosť 2x3 eur + príspevok na bývanie 89,20 eur .. dokopy 252,80 eur .. to by bola dávka v hmotnej núdzi pre takú rodinu ako ste vy , ak by nikto nepracoval.
Tým, že mng. pracuje tak z tej sumy 252,80 eur sa odpočíta 75% z jeho platu tj. 217,50 eur ... a dostaneme sa k dávke v hmotnej núdzi o výške 35,30 eur .
Takže ak má tvoj mng. minimálnu mzdu ale máločo vyššiu ako minimálnu tak ti vznikne nárok na dávku v hmotnej núdzi vo výške cca okolo 30e
@lady511 posudzuju sa aj osoby, s ktorymi byvas v spolocnej domacnosti