Dávka nezamestnanosti po rodičovskej

dominka42
3. aug 2023

Dobrý deň,

Vie mi prosím niekto poradiť a pomôcť?🙏🏼

momentálne som na RD, 28.10.2023 bude mať moje dieťa 3 roky. Pracovný pomer mi stále trvá (TPP, zamestnaná som od 4/2016) na dobu neurčitú. Do tejto práce sa už ale neplánujem vrátiť, chcem to oznámiť zamestnávateľovi a dohodnúť sa na ukončení pracovného pomeru. Zostáva mi tam 9 dní dovolenky.

Počas RD som od 11/2022 začala pracovať na dohodu (100 eur v hrubom mesačne), dohoda stále ešte trvá. Viem, že musím ukončiť aj tú, ak chcem požiadať o dávku v nezamestnanosti.

Bolo mi povedané, že ak chcem čo najvyššiu podporu, je taká možnosť, ak ukončím pracovný pomer v deň, kedy mi končí aj RD (teda 28.10.2023) a všetku dovolenku si dám potom preplatiť. Tým pádom by som nebola znovu poistená a prihliadalo by sa na vyšší vymeriavací základ, ktorý by bol z práce z TPP.

Ako to najlepšie spraviť, aby som dostala čo najlepšiu a najvyššiu podporu?

Kedy dať výpoveď v práci na TPP a v práci na dohodu?

Koľko dovolenky vyčerpať (či vôbec) alebo koľko si dať preplatiť a kedy?

Ak je moja informácia správna, môžem ukončiť pracovný pomer 28.10., keď je sobota?

V tejto práci sa pracuje aj cez víkend.

Ďakujem

alenah31
3. aug 2023

@dominka42 nie - po RD musíš min. na jeden deň obnoviť poistenia, aby sa ti podpora po RD počítala z nového príjmu (tej preplatenej dovolenky, ktorá ti navýši priemer na výpočet podpory - niekedy až na to max.). buď tým, že na ten deň nastúpiš do práce alebo vyčerpáš deň dovolenky a zároveň v ten deň ukončíš PP - u teba 29.10.2023). Takto sa to robí ak si počas RD nepracovala
ALE ty popri zamestnaní pracuješ na dohodu...je to dohoda na pravidelný príjem? Ak áno - smola- u teba tento vzorec neplatí - tebe sa tým pádom nedá dopomôcť k vyššej podpore - zo 100€ tie odvody na PvN boli nízke = nízka podpora. Pokiaľ ide o Dohoda na nepravidelný príjem - je to ok - ten hore spomínaný vzorec pre zisk max. podpory platí.

dominka42
autor
3. aug 2023

@alenah31 Áno, je to bohužiaľ dohoda na pravidelný príjem.
Čiže v takomto prípade si neviem už nijako dopomocť aby bola podpora aspoň 300-400€?😩..
Resp. Aby pozerali na plat len z prace TPP a nie aj na plat z dohody?

alenah31
3. aug 2023

@dominka42 bohužiaľ. Toto si mnohé neuvedomujú keď si chcú popri PP, ktorý stále trvá privyrobiť alebo keď sa vrátia do práce na skrátený úväzok kedy máš nižší príjem.

dominka42
autor
3. aug 2023

@alenah31 super. Tak Vám veľmi pekne ďakujem aj tak za odpoveď🙏🏼

draik
3. aug 2023

@dominka42
Ak bola dohoda na nižší príjem ako mzda pred MD/RD, tak sa dávka nebude počítať z dohody.

saxana000
29. dec 2023

@alenah31 ahoj tiez planujem pocas RD pracovat ale chcela by som sa so zamestnavatelim dohodnut na dohode o nepravidelnom prijme.vies mi poradit ako postupovat aby som potom po rodicaku vedela dosiahnut maximalnu podporu aby mi to nepokazilo priemer?dat si to vyplacat rocne alebo polrocne?