Darovaný dom svokre - daň a postup

tatkacigerova
6. júl 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať svokra zdedila polovicu domu po smrti mami zvyšok dostala darom od otca ktorý je v DSS pred dvoma rokmi . Mala brata ktorý zomrel asi 6rokov dozadu a on má dvoch synov. On ale nededil nič.
Svokra teraz povedala nech si jej dvaja synovia rozdelia pozemok že im to daruje . Ale keďže ona to dostala darom pred dvoma rokmi, dom nemôže znova darovat, ibaže by sme platili daň z nehnuteľností. Moja otázka znie, môže nám ona polovičku pozemku predať aj kúpno-predajnou zmluvou povedzme za 100€ kde potom zaplatíme daň a všetko čo treba ?

nafka0483
6. júl 2021

@tatkacigerova Z akeho dovodu vam nemoze darovat to, co dostala darom pred 2 rokmi?

h2
6. júl 2021

@tatkacigerova Týmto si si istá: "Ale keďže ona to dostala darom pred dvoma rokmi, dom nemôže znova darovat, ibaže by sme platili daň z nehnuteľnosti." ? Teda, asi si nemyslela daň z nehnuteľnosti, ale daň z predaja nehnuteľnosti. No, ja nie som odborníčka, ale ak nepredáva, tak neplatí. Lebo nemá príjem. Tým, že to svokra dostala a zase darovala, sa nijako neobohatila.

nafka0483
6. júl 2021

@tatkacigerova Ako pise @h2 nie je to dan z nehnutelnosti, ale dan zo zisku. Pyta sa to iste co ja, ze odkial mas info ze by to nemohla darovat.
A po dalsie, ak by to predala, tak dan plati ona, nie vy a to zo ZISKU, nie z predajnej ceny.

lucka_ke
6. júl 2021

pletieš si daň z príjmu a daň z nehnuteľnosti

marseillefan
6. júl 2021

Pletieš hrušká s jablkami. Daň z nehnutľnosti sa platí každý rok, platia ju všetci vlastníci nehnuteľností. Sú to relatívne nízke sumy.
Mama pozemok darovať môže, aj keď ho získala darom. Nebude z toho platiť žiadne dane. Práve naopak, ak ho predá, bude platiť daň z peňazí, ktoré na tom zarobila, takže teoretický aj z tých 100eur.

viera27
6. júl 2021

tu mna zarazila skor ina vec. Preco nic nededil brat, respektive jeho deti?

brezza
6. júl 2021

@viera27 lebo uz nezil.

@tatkacigerova svokra moze darovat nehnutelnost a nebude platit dan z prijmu, pretoze ziadny nema. Ine by bolo keby chcela po dvoch rokoch od nadobudnutia nehnutelnosti ju predat vtedy by platila dan z rodielu medzi nadobudacou cenou (0€) a cenou za ktoru nehnutelnost predala.

marseillefan
6. júl 2021

@brezza práveže ak nežil, tak mali dediť tú jeho časť jeho deti... to sú priami potomkovia, tam nezaniká právo na dedičstvo.

zuzap33
6. júl 2021

@marseillefan niekoho obabrali pri dedicskom konaní...

viera27
6. júl 2021

@marseillefan presne. moj manzel tak dopadol so surodencami. Ich otec zomrel mlady. A ked aj ich stari rodicia zomreli, pri dedicstve ich jednoducho vynechali a vsetko vzala otcova sestra. Este ich notarka upozornovala ze ci isto nie su nejaky dedici a takto. Vysrali sa na to, neriesili, vsak koniec koncov boli mali a manzelova mama mala ine starosti, uzivit tri deti ako mlada vdova. ALe ze ich hanba nefackovala, 3 siroty ostali bez nicoho.

brezza
6. júl 2021

@marseillefan ano, ale brat nezil, tak nededil. Jeho deti sa mozno vzdali dedicstva, to my nevieme. Neverim, ze notar na nich zabudol.
Moj tip je, ze to bude cele pomotane a zle interpretovane.

brezza
6. júl 2021

@viera27 a preco sa oni neprihlasili? Dalo sa to napadnut

h2
6. júl 2021

@viera27
@brezza Baby, to je ale úplne jedno, o tom táto otázka nie je. Na to, prečo nededili, môže byť kopa dôvodov. Možno im starí rodičia pomohli finančne predtým. Keď im zomrel otec, napríklad.

viera27
6. júl 2021

@brezza vsak pisem, boli mali, nezletili A svokra bolo mlada, blba, obracala sa v troch robotach aby vyzila, nemala cas riesit a ani ju nenapadlo. De facto az po rokoch im to doslo, co sa vlastne stalo. Dom, byt, pozemky a oni nedostali nic, uplne nic. A uz kaslali na to. Len mne to vzdy udrie do oci, ked vidim takyto pribeh.

viera27
6. júl 2021

@h2 jasne, ale je dobre mat a sirit toto povedomie. cim viac zien bude vediet o tom, ze dedicske pravo prechadza na ich deti, tym lepsie.

brezza
6. júl 2021

@h2 ved odpoved na otazku uz dostala. Zaver: Moze darovat. Dan z prijmov neplati.
A tiez co mi nie je uplne jasne, tak pisala o dedeni domu po matke a darovani domu od jej otca a teraz chce darovat pozemok..

h2
6. júl 2021

@brezza Asi je dom na väčšom pozemku, ktorý by sa dal rozdeliť a na druhej časti postaviť ďalší dom.

marseillefan
6. júl 2021

@viera27 myslím, že by sa to dalo napadnúť na súde... inak som prekvapený, lebo notár má prístup do matrík a pod, takže tieto dáta sa bez problémov dali vytiahnuť (ak by pán notár nebol lenivý)

brezza
6. júl 2021

@marseillefan kedze manzel bol v tom case dieta, tak je to uz asi par desiatok rokov dozadu. Vtedy to asi tak nefungovalo

nafka0483
6. júl 2021

@viera27 Ktovie ci jeho mamke nepodstrcili podpisat nejaky papier, ze sa vzdava dedicstva, alebo ktovie co. Ona v tom rozpolozeni ani nemusela tusit co vlastne podpisuje a co to pre nu znamena, ak to mali tak v plane, tak ju mohli zblbnut :(

tatkacigerova
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
7. júl 2021

@tatkacigerova Stale nerozumies, ze dan z nehnutelnosti sa plati kazdy rok? Tebe ide o dan z predaja, zo zisku. Ak sa preda za menej, tak logicky nevznikol ziadny zisk, cize sa dan neplati.

tatkacigerova
autor
7. júl 2021

@nafka0483 áno áno chápem už som zabudla opraviť text ... Daň z predaja ale už som sa informovala vďaka .

brezza
7. júl 2021

@tatkacigerova a teda vola sa to dan z prijmu aby sme boli presni, nie z predaja.