Ahojte, potrebujem radu kto riesil nieco podobne. Partner je majitel domu, na ktory ma zobratu hypoteku (zacal stavat skor, ako sme sa spoznali). Kedze som do domu vlozila nemaly obnos penazi, riesili sme s advokatkou, ze ake riesenie by bolo pre nas najlepsie (mimo manzelstva). Najlepsie riesenie bolo, ze mi daruje cast (polovicu) domu. Avsak tym, ze sa stale splaca hypoteka, povedala, ze banku z toho nemozeme vynechat a banka s tym najskor musi suhlasit. Mozeme riesit vsetky ziadosti cez advokatku (komunikacia s bankou, atd), alebo po vlastnej osi. Je to prilis narocne? Tieto veci idu velmi mimo mna, a vobec k tomu nemam vztah, na druhej strane, platit advokatne stovky eur za nieco, co by sme vedeli vybavit aj sami.. a hlavne by ma zaujimalo, ake dokumenty bude banka od nas chciet (najma teda asi odomna), a ake mozu byt dovody, ze banka to zamietne? Prekvapilo ma, ze sa to musi riesit s bankou, avsak ano, je to uplne logicke. Dakujem
Banku požiadate o súhlas s doplnením vlastníka založenej nehnuteľnosti. S tým banka problém nerobí. Za mňa je však otázne, prečo polovicu domu? Podľa mňa by ti mal darovať taký podiel, aký si do domu investovala. Čiže napríklad ak je hodnota domu 300 000 a ty si do domu dala 30 000, tak ti náleží 1/10. Rozhodne nie polovica. Či ty by si dala partnerovi polovicu, ak by investoval desatinu či pätinu?
Ak ti da polovicu domu,tak sa pridaj ako spoludlznik a splacaj s nim uver,to je za mna fer. Pravnicku by som si nechala len na spisanie darovacej zmluvy a banku doriesite aj vy. Predlozis prijmy a zmenia sa uverove podmienky za nejaky poplatok,cca 200e.
Dakujem Vam dievcata, sranda, toto nam advokatka ani nespomenula - toho spoludlznika, a tym, ze ako som pisala, som fakt z toho jelen, nikdy som nic podobne neriesila. Ale urcite sa aj o tomto porozpravam s partnerom. Kazdopadne sme nastaveni 50/50 celkom, co sa tyka financii, a konkretne hypo plati on, ale tie peniaze rovnake hypoteke ja za ten mesiac tiez zaplatim za ine poplatky, strava, atd. A obom nam to vyhovuje. Cize je tam aj moznost byt bez spoludlznika, iba spolumajitel? Ale pojdeme do tej banky. A este k tomu podielu, dom este nie je dokonceny, kazdy mesiac sa donho vrazaju peniaze, tak predsa si nebudeme kazdeho pol roka pocitat, ze kolko € som dodatocne este vlozila do domu, aby sme si z toho vedeli vypocitat aky je to podiel z hodnoty domu, a potom to menit, vsak to sa neda. Prvy velky obnos bol takmer polovica hypoteky napr. Samozrejme nejdem nikoho ukratit, ale takto sme sa dohodli. 🙂
@ibajaanikiny
@melanta
@h2
Tak ti poviem,da sa darovat aj bez toho,aby si bola spoludlznik na uvere. Pravnicka ti to asi nepovedala z taktickeho hladiska: ak by sa stalo,ze sa rozidete,tak mas na krku len aktiva-cize polovicu nehnutelnosti,ale nemas pasiva-polovicu dlhu. V “probleme” by tym padom ostal priatel,lebo z tvojej polovice by ta musel vyplatit,ale uver by bol len na nom…je to o tebe/vas,ako velmi ferovo do toho pojdete. Clovek nikdy nevie,co sa stane. Ak budes mat dom,ale nie uver,tak mas na vrch ty.
V prvom rade by som sa išla opýtať do banky, tam ti budú najlepšie vedieť povedať, čo všetko k tomu potrebuješ. Podľa toho uvidíš, či ste to schopní doložoť aj sami, alebo poveríš advokátku. Podľa mňa ju potrebovať nebudete, maximálne tak na to, aby overila podpisy na darovacej zmluve. Predpokladám, že ak sa spláca hypotéka, budeš nie len spolumajiteľka, ale aj spoludlžníčka, čiže potvrdenie od zamestnávateľa o príjme...