Darovanie nehnuteľnosti - poplatky

27. máj 2022

Zdravím ludia. Viete mi poradiť ako to je s tým keď chce rodič darovať nehnuteľnosť svojmu dieťaťu, aké poplatky sa s tým spájajú? Je potrebné zaplatiť daň z nehnuteľností? A dávajú sa nejaké percenta odhadcovi? Ktorí príde odhadnúť cenu nehnuteľnosti? Vraj je to 10% pre odhadcu...
Co mi príde ako nezmysel. Véd nikto nehnuteľnosť nejde predávať len sa podaruje za života rodičov...

nikenzi
27. máj 2022

Nic take som nerobila. Minuly rok mi dedo daroval dom. Kontaktovala som pravnicku, vysvetlila ze sucastou darovania su pozemky, lesy, poda, dom (oznacit parcely dla katastra). Dom sa sklada zo zahrady, dvora, studna, septik dve poschodia, dve kupelne.. - proste popis domu a co k nemu patri). Na zaklade tohoto urobila pravnicka zmluvu a napisala aj vklad do katastra. Ja som vytlacila 3x kazdu, spolu so starkym sme sli na obecny urad kde nam notár zmluvy zviazal (tou notarskou stuhou) a pred nim sme to podpisali. Jedna zmluvu + vklad, som vzala na kataster kde som zaplatila kolok 60€, a odovzdala. Hned ako sa v katastri objavila zmena (asi 3 tyzdne), som sla na poistovnu zmenit poistenie na sebe. (lebo od okamihu zmeny majitela je poistka neplatna). A to bolo vsetko. Akurat potom este info telefonom ze sa zmenil majitel na urady - kvoli daniam,smetiam a podobne.

nikenzi
27. máj 2022

A samozrejme, platila som za pravnicku - asi 170€.
Nikdy som ju ani nestretla, len mailova komunikacia. Po poslani zmluv mi poslala Iban na uhradu a hotovo. (šla som iba cez kontakt - manželka kolegy mojho strýka) 😀

derdia
27. máj 2022

Ahon, mne bolo darovane, akoze. Takze len darovacia zmluva a spravny poplatok asi 400 eur za tu zmluvu. To je vsetko.ale robene cez notara. Mozno to ide aj lacnejsie...

marseillefan
27. máj 2022

Je potrebné zaplatiť daň z nehnuteľností? - Daň z nehnuteľnosti platí každý rok majiteľ nehnuteľnosti. Platí sa to mestu a s darovaním to nič nemá, len samozrejme bude treba potom mestu oznámiť zmenu majiteľa nehnuteľnosti, aby správne poslali výmer na ďalší. Obvykle je to len pár desiatok eur ročne, nič horibilné.

A dávajú sa nejaké percenta odhadcovi? Ktorí príde odhadnúť cenu nehnuteľnosti? Vraj je to 10% pre odhadcu... - Na darovanie odhadcu nepotrebuješ.

Skutočné náklady sú:
- Ak ti darovaciu zmluvu pripraví právnik/notár, tak jemu (sadzby má každý iné). Kľudne si však darovaciu zmluvu môžeš pripraviť aj sám.
- Náklady na overenie podpisu na darovacej zmluve (rátaj, že budeš potrebovať cca 4 kópie zmluvy) (pár eur každý podpis)
- Náklady na zápis do katastra (kolok za 66 EUR)

nelca84
27. máj 2022

Naco odhad nehnutelnosti pri darovani??

sasa1310
27. máj 2022

áno, takto sa to robí v tom prípade, keby si chcela danú nehnuteľnosť predať do 5 rokov. Vtedy je lepšie mať v čase darovania urobený znalecký posudok, aby si sa v prípade predaja do 5 rokov vedela odpichnúť od hodnoty danej nehnuteľnosti v čase darovania. Takže záleží na tebe ako chceš ďalej z nehnuteľnosťou nakladať. Takže, ak si si na 200 % istá, že ju predávať do 5 rokov nebudeš, znalecký posudok nebudeš potrebovať. Ale ak nie si si istá, tak odporúčam ho urobiť ešte.
Úplne bežná vec

andrea_82
27. máj 2022

@nikenzi ja len pre doplnenie - zavolať na úrad, že sa zmenil majiteľ, nestačí. Do 31.1. nasledujúceho roku po zmene treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti.

viestta
27. máj 2022

Po zápise do katastra zmeniť zmluvy s vodarnami, elektrina, plyn, internet na nového vlastníka nehnutelnosti

zuzanka.zuzu
27. máj 2022

@viestta nemusí ak tam rodičia plánujú dožiť (napríklad)

zuzanka.zuzu
27. máj 2022

@sasa1310 znalec vie určiť hodnotu nehnuteľnosti aj spätne v čase, takže momentálne je to ozaj zbytočný výdavok

sasa1310
27. máj 2022

@zuzanka.zuzu a daňový úrad bude s tým ok? Hlavne, keď si daňovník bude znizovat daň faktúrami z rekonštrukcie, tak bude jasne, že v čase darovania mala nehnuteľnosť inú hodnotu ako neskôr. Preto je ideálne mať urobený znalecky v čase darovania.

zuzanka.zuzu
27. máj 2022

@sasa1310 toto všetko vie (musí) zohľadniť aj znalec, rovnaké podklady predsa autorka musí predložiť aj znalcovi ak chce reálny znalecký v čase, samozrejme že DU s tým bude ok rovnako ako s tým býva ok súd 😉

cialota
27. máj 2022

@sasa1310 to dava zmyslel a tak odhad vide na nejakych max 300€ niekde aj menej

deginko
27. máj 2022

Žiadny odhadca,iba poplatok na kataster a za zmluvu ak si ju dáte urobiť právnikovi.Nic viac...

sasa1310
27. máj 2022

@cialota kvôli tomu sa to aj robí.

nikenzi
27. máj 2022

@andrea_82 na to som zabudla.

nikenzi
27. máj 2022

@andrea_82 akoze zabudla napisat 😀 davala som veru aj danove na obecny. ale v podstate to za mna robila teta za priehradkou tak neviem ako to treba.