Darovanie krvi - paragraf na nočnú

24. apr 2024

Chcela by som sa opýtať ohľadom darcovstva krvi.
Keď som prvý krát neprešla ako chodím tak neplatí v práci do nočnej to potvrdenie teda paragraf však?
To iba pre uistenie sa pýtam.

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
24. apr 2024

Keď som prvý krát neprešla ako chodím - čo? Akože nedarovala si krv, pretože si neprešla cez vstupný odber? Tak v tom prípade si krv nedarovala. Takže nemáš nárok na benefity, ktoré súvisia s darovaním krvi.

autor
24. apr 2024

@stvura u nás platí normálne podľa zákona 24 hodín. Platené ako dovolenka.Ja som chcela vedieť či aj v prípade,ze som neprešla. Ale to určite nie takže som si odpovedala.

autor
24. apr 2024

@melanta áno tak.Tak si tiež myslím a teda to aj s toho vyplýva .Vďaka.

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca115
24. apr 2024

Napríklad u muža to neplatí na nočnú. Majú výnimky ktoré sa týkajú aj odberu krvi. Jedine keby mal rannú môže ostať doma inak je nútený pred nočnou ísť na darcovstvo a prísť večer do práce.

patro1
24. apr 2024

ked ides darovat, tak si pytas papier do prace. Niekedy ti ho daju aj ked ta vylucili. Zamestnavatel nema ako zistit ci ti zobrali nakoniec krv, alebo nie. Pokial mas papierik das ho zamestanvatelovi....

vyrovnanaosoba
24. apr 2024

Ak si bola dnes ráno darovať a večer ideš na nočnú, choď, veď aspoň ušetríš deň paragrafu. Aj si bola ráno a nebola si kvôli tomu na nočnej, lebo by si nestihla odber, tak si daj paragraf preplatiť.

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maciatkolulu
24. apr 2024

Jeden odber krvi a celý deň doma? Alebo celú noc. Dobreee

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca_13
24. apr 2024

@simca115 U môjho muža v práci neakceptujú paragraf ani na poobedie. Že si proste majú takéto veci vybavovať doobeda, keď majú voľno. Prístup za všetky drobné.

vyrovnanaosoba
24. apr 2024

@stvura veď ja to chápem. Pise, že krv nedarovala, čiže môže ten paragraf (priepustku na darovanie krvi) využiť nabudúce, keď krv pôjde darovať skutočne.

vyrovnanaosoba
24. apr 2024

@simca_13 toto sú len silné reči zamestnávateľa, uznať paragraf musí, zo zákona, že sa mu to nepáči, už je to jeho problém.

sendy1977
24. apr 2024

@vyrovnanaosoba zamestnávateľ musí uznať ale nie, že pôjdeš ráno a nepôjdeš na nočnú
Zákon hovorí o nároku na voľno na „nevyhnutne potrebný čas“. Aký dlhý čas to je, presne nestanovuje. Hovorí len o čase potrebnom na cestu na odberové miesto a späť a čase na zotavenie po odbere.
Napr. v Čechách stále platí, že nemusíš ist na nočnú. Keď to upravia aj v CR ako na SR tak môj bratranec, už nepôjde darovať krv. Je to jediná vec, prečo daruje krv. Ale on je zvláštna povaha....

nyusika
24. apr 2024

@maciatkolulu to nie je bezny odber krvi

nyusika
24. apr 2024

@simca_13 ale tu nerjde o vysetrenie u lekara, ale o darcovstvo krvi.
na toto sa "paragraf" nevztahuje

autor
24. apr 2024

@stvura Jasné že doobedu len sú odbery,ale nakoľko to platí 24 hodín tak to uznajú aj v nočnej. Ale keďže mi nezobrali tak jasné idem do nočnej.

autor
24. apr 2024

@simca115 pochopiteľné,že všade to neplatí. Ja som to iných robotách by ani nemohla využiť a ani manžel nie aj kvôli tomu,Že nás nemal kto zastúpiť. Vo veľkých závodoch to platí skôr. Zatiaľ som nevyužila chodila som cez voľno,ale keďže ke málo práce chcela som využiť pretože jecyl platené ako dovolenka.

autor
24. apr 2024

@patro1 áno mám dokonca dva,ale zo zákona nato nie je nárok už som to zistila s idem normálne do práce.

autor
24. apr 2024

@maciatkolulu to je darcovstvo krvi a veľa ľudí čo chodia im býva potom aj zle. To by mal byt povinný kludovy režim aspoň v ten deň. A vtedy by sa nemala vykonávať fyzicky náročná práca.

autor
24. apr 2024

@sendy1977 na Slovensku tiež. Samozrejme nie každý zamestnávateľ to uzná,ale veľké firmy kde sa vykonáva fyzicky náročná práca áno. Aspoň to jediné uznajú vo veľkých fabrikách.

autor
24. apr 2024

@sendy1977 ja chodím už roky cez svoje voľno. Ale nakoľko to veľa ľudí využíva a momentálne je za prácu horšie tak nás aj posielajú samí. Robím to lebo robiť to chcem ani nie pre voľno a už vôbec nie pre nejaké finančné benefity..Dnes som chcela využiť pretože niektorých bola nariadené čerpanie dovolenky a ja som chcela využiť toto. Nevadí.

autor
24. apr 2024

@nyusika to je v podstate ako dovolenka ak platené a zároveň vo veľkých firmách nepríde zamestnanec o dochádzkový bonus.

maciatkolulu
24. apr 2024

len veď tebe zjavne robili len testy a krv si nedarovala,takže aký špeciálny odber? Bavíme sa tu o testovaní,nie o darovaní. To sa fakt akože robí celý deň a bolo jej zle z odberu? Trošku mimo podľa mňa.
@nyusika

evka1247
24. apr 2024

Nie ak si neprešla tak dajú paragraf tuším len pol dňa
U nás v práci toto uznávajú ako špeciálny paragraf, nekrátia nám prémie ani nič, ako odpracovaný deň sa to ráta
A pre komentujuce hrdinky mudrlantky by ma zaujímalo, či po odobrani pol litra by ste sa postavili za pás a odpracovali si smenu. Tak možno v kancelárii.

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz