Prosím kto sa v tom vyzná? Zdedila som domček , dedičské konanie je ukončené, ale chcela by som ho darovať tretej osobe. Otázka znie budem z darovania platiť daň, alebo nejaké poplatky?
@mikys1 pokiaľ viem, tak to v tomto smere nie je limitované... musíš byť ale výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, musí byť k tomu písomná zmluva, pokiaľ to chceš darovať maloletej osobe tak musí mať právneho zástupcu, podpisy darcu musia byť overené notárom, nehnuteľnosť nesmie byť v bsm, darovanie musí byť bezodplatné a nesmie byť ničím podmienené... to je základ tak narýchlo z hlavy... tú darovaciu zmluvu odporúčam nechať vypracovať u notára / právnika...
mám starú darovaciu zmluvu z minulého roku tak by som to napísala podľa nej
😉
Dievčatá, keď sa v tom vyznáte, poraďte aj mne ;). Manželovi darovali rodičia dom ešte pred našou svadbou, je tam vecné bremeno ich doživotného bývania. Dom nadstavil, to bolo spomenuté už v darovacej zmluve, že tak urobí a bude tam bývať so svojou rodinou. Teraz mi ale chce polovicu domu aj dvora prepísať, čomu sa samozrejme nebránim, aj keď na tom netrvám tak, ako on. Sú tu totiž rodinné problémy a viacerí z rodiny mi stále pripomínajú, že to nie je moje. Čo a ako je najlepšie urobiť? Je lepšia darovacia zmluva, alebo predaj za symbolické euro? Ďakujem. 🙂
@mikys1 musí byť spísaná darovacia zmluva, ak sa jedná o dom, tak treba dať pozor aj na pozemok pod ním, lebo to nejde automaticky s tým, tak aby sa nestalo, že daruješ len dom a pozemok bude stále tvoj... poplatky jedine na katastri, návrh na vklad tuším 66€, ak si to dáte spraviť elektronicky u notára, tak je to 33€ (to si pre istotu over)... daň z darovania už je zrušená...