Darovanie domu

11. nov 2024

Dobry den, prosim Vas, vedel by mi niekto priblizit postup prepisu domu z rodicov na dieta, darovanim ?

Je nutne aby darovaciu zmluvu vyhotovil notar/pravnik? Alebo mozme najst na nete vzor a podla toho doplnit svoje udaje a u notara len uradne overit podpisy?

Na dome su este vecne bremena o doziti.. jedna osoba je uz po smrti, tu dat vymazat z katastra este pred samotnym uzavretim darovacej zmluvy? Alebo moze ostat uvedena a uz pri naslednom prepise na katastri by sa ta osoba vymazala?

Vedel by niekto poradit? Dakujem🙂

maranco
11. nov 2024

Aký je dôvod darovania domu za života rodičov? Je viac detí a chcete niektoré "vydediť"?

selenka7
11. nov 2024

Ako chcete len tak "vymazat" mrtveho povodneho spolumajitela? Ved to musi prebehnut najskor dedicske konanie. Darovaciu zmluvu musia podpisovat vsetci aktualni majitelia, v opacnom pripade vam nemozu darovat celu nehnutelnost. A este ked su tam nejake tarchy... urcite si dajte zmluvu vypracovat pravnikom, kazdy mensi zadrhel bude dovodom na pozastavenie konania na katastri. Ci teda po smrti je len osoba, ktora tam mala pravo dozitia? To bremeno sa automaticky smrtou danej osoby rusi pokial viem, len asi treba odniest umrtny list na kataster. Radsej by som to riesila este pred darovanim nehnutelnosti.

melanta
11. nov 2024

@selenka7 nikde v príspevku nevidím, že by malo ísť o vymazanie spolumajiteľa. Píše o ťarche. Ťarchu - bremeno dožitia, môže mať aj nemajiteľ.

selenka7
11. nov 2024

@melanta doplnila som tu otazku do prispevku.

selenka7
11. nov 2024

"Výmaz vecného bremena z listu vlastníctva

Okresný úrad, katastrálny odbor, vykoná výmaz vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného bývania, a to buď na základe dohody zmluvných strán, o ktorej sme sa už zmienili v predchádzajúcom texte, alebo na základe právnej skutočnosti, ktorou je smrť osoby oprávnenej z vecného bremena. Smrť fyzickej osoby sa preukazuje úmrtným listom alebo súdnym rozhodnutím, ktorým bola osoba vyhlásená za mŕtveho. Tieto dokumenty bude následne potrebné predložiť príslušnému okresnému úradu, katastrálnemu odboru. "

https://www.akmv.sk/vymaz-vecneho-bremena-doziv...

dadka1997
11. nov 2024

Nemozete len tak niekoho vyradiť aj keď je po smrti, ak by mal dedičov alebo niečo ... vsetko ide do dedičského konania .. ďalší špekulanti

melanta
11. nov 2024

Návrh na vymazanie ťarchy môžete odniesť na kataster spolu s darovacou zmluvou. Ja osobne by som ale darovala nehnuteľnosť až po tom, čo je úplne čistá a nie sú na nej žiadne bremená a ťarchy.

Čo sa týka zmluvy - veľa krát som riešila kúpne zmluvy, aj darovanie, som celkom gramotná, ale neviem si predstaviť, že si urobím zmluvu doma sama. Proste toto je niečo, čo chcem mať na 100% právne v poriadku.

melanta
11. nov 2024

@dadka1997 to, že niekto mal na nehnuteľnosti bremeno dožitia, nie je dedičné. Toto bremeno na nikoho dedične neprechádza. Tak nepíš hlúposti. V príspevku sa píše o bremene osoby, nie že bola vlastníkom.

melanta
11. nov 2024

Ešte mi napadlo - zaujímavý môže byť aj dôvod darovania, ako sa pýta maranco. Snaha obísť iného dediča? Alebo snaha o to, aby sa k majetku nedostal exekútor? Pretože v niektorých prípadoch sa dá dedenie napadnúť a dokonca zrušiť.

andaluzia12
11. nov 2024

Možno je dôvod darovania taký, že rodičia sa tak rozhodli a chcú dieťaťu/deťom darovať svoj dom. Každý hľadá už len špekulácie!!

maranco
11. nov 2024

@andaluzia12 tam je vždy riziko, nevieš dopredu ako v budúcnosti dopadne dieťa a prakticky prídeš o bývanie
môže dieťa začať podnikať, nevyjde to skončí v dlhoch, príde exekútor, môže sa dať na gamblerstvo, drogy alebo bude chamtivá milenka/milenec alebo mu jednoducho prepne v hlave a majetok rozhajdáka

cacianka
11. nov 2024

@melanta asi máš preklep, hore darovanie a na konci vety dedenie

melanta
11. nov 2024

@cacianka hej, dobrý postreh, ďakujem. Myslela som darovanie že sa dá napadnúť za určitých okolností.

simca06022011
11. nov 2024

treba si uvedomit, aky je tam dovod darovania, aki su po rodicoch mozni dedici atd. Ak dojde k vydedeniu niektorych, urcite by som isla riadne cez pravnika a nie len tak... poradila sa ako co zabezpecit, aby neskor neboli natahovacky.

autor
11. nov 2024

Rodic chce darovat /dospelemu/ dietatu nehnutelnost, ktoru zdedil po nebohom manzelovi, rodic momentalne uz zije inde. Na nehnutelnosti bolo/ je, vecne bremeno, osoba ktorej sa vecne bremeno tykalo - mala pravo uzivania a dozitia v danej nehnutelnosti, ta zomrela uz pred par rokmi, no nebol nejak cas ci dovod na to aby sa vymaz zosnuleho riesil a zapisoval do katastra.

Zaujimala ma niekoho skusenost a postup, ako co skor.. ci prve ten vymaz zosnulej, zapis do katastra a az tak riesit darovaciu zmluvu a znovu prepis na katastri..

Nikoho sa nejde vydedit, ci obrat o majetok. Normalne sa riesi darovanie nehnutelnosti ako sa to bezne deje hocikde v akychkolvek rodinach. Rodic posuva nehnutelnost na svoje dieta.. v rodine ludi ktorych sa to blizko tyka je to dohodnute, kazdy o tom vie, nikto nema vyhrady a suhlasi s tym.

Len sme chceli vediet kde je lepsie spisovat darovaciu zmluvu a ci je k tomu potrebny notar ci pravnik. A ten postup s tym bremenom..

autor
11. nov 2024

@selenka7 neide o mrtveho spolumajitela. O osobu, ktora mala na nehnutelnosti pravo dozitia a uzivania do smrti. Vecne bremeno smrtou danej osoby zaniklo..

autor
11. nov 2024

@melanta na nehnutelnosti nie je ziadna tarcha, ziadna pozicka, ziadne nedoplatky, ani neide o ziadne obchadzanie niekoho

sisska96
11. nov 2024

Radšej si urobte kúpnu zmluvu s predajnou cenou 1 eur.

autor
11. nov 2024

@maranco pre taketo dovody ak sa niekto boji ze pride o strechu nad hlavou sa zriaduje na nehnutelnosti vecne bremeno - pravo dozitia , dozivotneho uzivania nehnutelnosti.. rodic v tomto pripade ma ine byvanie, zije inde. O strechu nad hlavou sa neboji..

autor
11. nov 2024

@selenka7 ďakujem

maranco
11. nov 2024

@sisska96 to je nerozumné, išlo by o zastretý právny úkon a ten sa dá ľahšie napadnúť

ak je to ďalšia nepotrebná nehnuteľnosť je to iné, ako keď daruje nehnuteľnosť v ktorej býva a chce dožiť
vecné bremeno právo dožitia nie je záruka pokojného dožitia, stačí tam nasťahovať neprispôsobivých a rodič sám odíde z domu, alebo si robia naprieky a zastavujú vodu, elektrinu, kúrenie, zapracú dvor aby sa nedalo prísť autom

mirka2405
11. nov 2024

Zmluvu si mozes vyhotovit aj sama , formulare su na nete, moze aj pravnik a samozrejme notar. Zrusenie vecneho bremena sa riesi druhym vkladom, doklada sa umrtny list podpisy sa overuju u nitara, na matrike.

autor
11. nov 2024

@mirka2405 dakujem

andaluzia12
11. nov 2024

@maranco, viem si predstaviť následky/dovody, v rámci pracovného procesu prichadzam do kontaktu s takýmito situáciami… vecne bremeno dožitia je jednou z možnosti ako predísť nepríjemným situáciám … je na rozhodnutí majiteľa nehnuteľnosti ako s ňou naloží, ostatní sa môžu postaviť na hlavu, keď ju chce majiteľ darovať jednému potomkovi (komukoľvek) môže .. aj s týmto som sa bohužiaľ stretla a dokonca na vlastnej koži, kde sa majiteľ nehnuteľnosti rozhodol darovat ju jednému zo troch možných dedičov… dvaja bohužiaľ obišli s “holou riťou”

chrobak7
11. nov 2024

Nerozumiem, čo tu mnohí fantazírujú o rôznych dramatických scenároch a predpovedajú, čo sa bude diať.

Ty jednoducho potrebuješ zrušiť vecné bremeno a darovať dom.

Vecné bremeno zrušíš, ako napísala mirka2405 - treba dať na kataster žiadosť - návrh na výmaz vecného bremena a doložiť overenú kópiu úmrtného listu. Teda pokiaľ je vecné bremeno zriadené "in personam", teda na konkrétnu osobu a nie "in rem" - teda určená inak, napr. vlastníctvom nehnuteľnosti.

Po zrušení VB môžete potom nehnuteľnosť darovať. Darovaciu zmluvu si môžete urobiť podľa vzoru na nete aj sami, ale nie je to tak jednoduché, stačí nejaká chyba v zmluve a kataster zastaví konanie a dodatkom budete musieť chybu opraviť. Ak to chceš mať naozaj dobre urobené, nech ti zmluvu urobí nejaký notár, alebo právna kancelária. Darovanie nie je podmienené zrušením vecného bremena, dá sa darovať aj s vecným bremenom, to ale prechádza na obdarovaného. Všetko sa dá urobiť aj v jednom kroku - jedným návrhom.

cacianka
11. nov 2024

@melanta máš pravdu. Všetko so všetkým súvisí, a sú veru aj výnimky.

tilly
11. nov 2024

Dá sa urobiť vymaz vecného bremena spolu s vkladom darovacej zmluvy (podáva sa naraz s návrhom na vklad, ale sú to dva návrhy). Je tam potrebný umrtny list samozrejme, len tak to nevymazu. Darovacia zmluva, ak nemáte nikto ani poňatia o zmluvách a katastri, dajte si to urobiť advokátovi, s doložkou je aj kratšie katastrálne konanie.

minenkak
11. nov 2024

Choď za notarom,musíš tak či tak, všetko vysvetlí a spíše

autor
11. nov 2024

Ok tak zrejme bude jednoduchsie a spravnejsie ist za notarom. Dakujem🙂 a ak sa daju tie veci potom na katastri dat spolu naraz tak aspon kusok jednoduchsie, a jasne ze ako dva navrhy, to rozumiem. A umrtny list je samozrejmostou.
Dakujem za rozumne komentare.

oli18
12. nov 2024

Ja som si 2 zmluvy urobila sama podla vzoru z netu. V jednej som sa pomylila, tak ma kataster vyzval na opravu. Oprava prebehla jednoducho, rucne, hviezdicka, opravil, podpis. Pri jednom predaji kupujuci trval na notarovi a ten sa pomylil tiez. Ja ti doporucujem urobit si to sama na zaklade vzorov z netu. Nastuduj si viacere a zosumarizuj fakty, ktore musis do zmluvy dat. Rozhodujuce su kompletne udaje o nehnutelnosti. Tie opises z listu vlastnictva, ktory si stiahnes na stranke katasterportal.sk. Ak ta nesuri cas, najprv daj vymaz vecneho bremena zomrelej osoby. Potrebujes k tomu umrtny list a ziadost, kde uvedies v jednej vete, co a preco ziadas. O kratky cas nato das darovaciu zmluvu. Chod do toho, 200 €, ktore usetris, stoja zato.