Darovanie darom a vymáhanie peňazí od dieťaťa

26. júl 2024

Dobrý deň , chcem sa spýtať otázku . Ide o to že otec ma dlžoby, prepísal polovičku nehnuteľnosti na mňa s tým že vtedy ešte nemal exekúciu na sebe kedy to prepísal darom na mňa. Ide o to , že kvôli prijatiu daru prišla z jeho práce list od ich firemného právnika že otec urobil dlhy aj v práci / finančné a teda čistku v niekoľko tisícoch žiadajú odo mňa .
Ten ich právnik to už dal na exekúciu tu čiastku a teraz všetko čo ďalej príde tie nedoplatky za otca pripadne exekúcie budu chodiť na moje meno aby som to uhradila za neho kvôli prijatiu tomu daru nehnuteľnosti .
Je toto legálne ? Nakoľko otec žije a ja som nič nededila ale dostala darom . Ako moze peniaze vymáhať odo mňa keď otec žije ?

bambulka79
26. júl 2024

Nie nemôže od teba nikto nič vymáhať,ak dom bol darovaný ešte pred exekúciou. A dlhy sa vymáhajú od dlžníka nie od rodinného príslušníka... nájdi si advokáta, zaplať 50€ za konzultáciu a on ti dá info,ako sa zariadiť...

oblecenie99
26. júl 2024

Skôr si viem predstaviť, že budú skúšať odporovať právny úkon a žiadať o neúčinnosť darovacej zmluvy, a vtedy môžeš byť na strane žalovanej. Tam to tiež nie je také easy, závisí od statusu pohladavky a iných ďalších veci. Ťažko ti poradíme, ak nepoznáme skutkové okolnosti a nevidíme podklady. Je tu síce právna poradňa, ale tiež nevedia poradiť na diaľku. Ak nevieš, čo s tým, nerozumieš tým veciam (čo je v poriadku), a navyše už s tebou komunikuje právny zástupca veriteľa, nájdi si kontakt na blízkeho advokáta, zober si podklady, otca zo sebou. Sú na to, poradia, pomôžu, vysvetlia.

luliu
26. júl 2024

Je tu skupina právne poradenstvo, kde ti poradia právnici, napíš tam, resp. @draik možno poradí aj tu 🙂

draik
26. júl 2024

Ak Vám podiel na nehnuteľnosti daroval v čase, keď už mal dlh, tak je to jasný odporovateľný právny úkon. Veriteľ sa môže domáhať toho, aby uspokojil svoju pohľadávku z daného podielu, aj keď už nepatrí dlžníkovi. Je to ochrana práve pre prípady, že dlžníci sa zbavujú majetku ešte predtým, než voči nim začne exekučné konanie.

esmey
27. júl 2024

Prečo nepredáte dom a nevyplatíte dlžoby? Robíte očividné obštrukcie, dúfam že vám to neprejde lebo toto by mohol robiť potom každý.

dadis
5. aug 2024

Dlhy v praci spravil ako? Mal nejake manko a podpisal uzanie dlhu? Ci mu pozicali peniaze? Ci vymahaju to manko? Dolezity bude datum vzniku dlhu, ci bol pred darovanim. Inak slusne by bolo tie dlhy vyrovnat..