Darovanie bytu medzi manželmi

zabina27
25. nov 2014

Ahojte, prosím nejakú právničku o radu - má nejaký zmysel darovanie bytu medzi manželmi? Manžel dostal byt od starých rodičov ešte pred našou svadbou. Ak by mi ho teraz daroval, platí to, že dary nespadajú do spoločného vlastníctva? Čiže v prípade problému, napr. exekúcia, rozvod alebo podobne by bol byt iba môj a napr. prípadná manželova exekúcia by sa naň nevzťahovala? Pre tých, ktorí by chceli rýpať - nápad to nie je môj, radšej by som to ani neriešila, preto chcem vedieť, či to vôbec má zmysel, riešiť zmluvu a poplatky na katastri.
Ďakujem

bonaqa2013
25. nov 2014

Napíš HNonline.sk Tam nájdeš poradňa . na tejto stránke odpovedajú právnici na otázky čitateľov.

draik
25. nov 2014

Ak by daroval svoj výlučný majetok Vám, tak tento majetok by bol iba Váš. Ak by táto transakcia prebehla v čase, keď byl mal manžel dlhy, tak by sa veriteľ mohol domáhať na súde, aby jeho pohľadávka mohla byť uspokojená predajom tohto bytu bez ohľadu na to, že byt by bol už Váš.
@zabina27

blondiee83
26. nov 2014

Teoreticky by to malo fungovat tak, ako si napisala. Ale! institucia darovania je velmi lahko napadnutelna, cize nie je zarucene do buducna nic. napr. by darovaciu zmluvu na sude mohol napadnut aj tvoj manzel pri rozvode. mysliet si, ze ak sa budete rozvadzat a on ti len tak necha byt (teraz moze tvrdit hocico - rozvedene zeny ti potvrdia, ze nic z toho pravdou nebude ☹ cize ju kludne moze napadnut aj sam. tak isto pri exekucii - ak sa takymto sposobom snazi manzel predist moznej exekucii, ktora uz visi na vlasku, tak to nie je zrovna najmudrejsi napad. jedina cesta je dlhy zaplatit.

zabina27
autor
26. nov 2014

@blondiee83 dakujem za odpoved, ono je to skor o manzelovej velkej obave, ze by sa nieco mohlo stat, nic nie je na spadnutie a myslim, ze sa ani nic nestane, vsetci ostatni si myslime, ze ma az paranoidne obavy, ale on hovori, ze by si bol istejsi, keby sme tu zmluvu spravili, aby-keby sme mali s malym kde byvat...